Opinii

Primarii județului Constanța consideră că împrumutul la stat, pentru plata arieratelor, este o soluție bună, în situație de criză

Datorii vechi, contractate pentru proiecte importante

Numeroase administraţii locale, din întreaga ţară, au fost grav afectate în ultimii ani de criza financiară. Primării de comune sau de oraşe, în încercarea de a definitiva diverse proiecte pentru comunităţi au contractat datorii uriaşe, în unele cazuri ajungându-se ca aceste autorităţi, atunci când nu au avut de unde plăti, să se trezească cu conturile bancare blocate. La început de 2013, Guvernul Ponta, prin Ministerul Finanţelor a iniţiat proiectul arieratelor, un program menit să ajute aceste administraţi locale să depăşească criza actuală. Până la sfârşitul acestei luni, toate primăriile din România care au datorii mai vechi de 90 de zile se pot împrumuta la Trezorerie, pentru a-şi achita debitele existente. Dobânda fixată de stat pentru aceste împrumuturi este de 5,25% iar termenul de rambursare este de cinci ani. Am discutat cu primarii judeţului Constanţa pentru a afla care este situaţia în sudul şi centrul Dobrogei. Este această soluţie a împrumutului la stat cea mai bună soluţie existentă, care este situaţia concretă în localităţile constănţene, câţi dintre primari au apelat la arierate şi  cât de repede vor să plătească datoria către stat au fost doar câteva dintre întrebările la care ne-au răspuns cei care conduc administraţiile locale. De asemenea, am încercat să aflăm dacă primarii au mărit taxele şi impozitele locale, tocmai pentru a plăti dintre datoriile acumulate.

Un articol de Cristian CEALERA

Florin Chelaru – vice-primar Năvodari – ” Nu am făcut împrumuturi. La momentul acesta avem arierate dar nu putem să le plătim.  Au existat nişte litigii şi aşteptăm însă să vedem ce va hotâri instanţa de judecată, cui anume trebuie să dăm banii. În total sunt vreo 48 de miliarde datorii, nu e o sumă foarte mare, avem banii prinşi în buget dar pe noi ne interesează să ni se spună cui anume trebuie să dăm aceşti bani. Alte datorii nu avem. Primăria Năvodari vrea să facă un împrumut pentru mai multe proiecte benefice pentru comunitate. Din punctul meu de vedere, faptul că dobânda nu este foarte avantajoasă, nu este un ajutor foarte mare pentru primării. Ideea să scăpăm de datorii este una bună dar cred că ar fi putut fi alese şi alte soluţii.”

Mihai Soare – primar comuna Siliştea „ Nu ştiu dacă această soluţie a arieratelor a fost cea mai bună, dar cu siguranţăne rezolvă unele probleme, cel puţin pentru moment. O soluţie optimă ar fi fost să ni se dea bani nerambursabili. Chiar şi aşa, arieratele acestea ne vor ajuta să ne reorganizăm. Datoriile pe care noi le-am contractat au fost făcute pentru realizarea unor proiecte viabile pentru comunitate. Noi am făcut arierate doar pentru o parte din datorii. Nu ne-am confruntat niciodată cu popriri pe conturile bancare dar ne-am judecat cu diverşi furnizori, pentru diverse sume de bani. Marea problemă a României în acest moment este că nu sunt bani, la niciun nivel. Nu se mai plătesc taxe şi impozite la timp, indiferent de reducerile oferite, pentru că lumea nu are bani. Noi am mărit taxele şi impozitele conform legii, doar le-am reactualizat. Statul ne-a dat termen pentru rambursarea împrumutului dar încercăm să plătim mai repede, sper să nu stăm cinci ani până la achitarea debitului. Totul de pinde însă de situaţia financiară şi de cum vor merge lucrurile pe viitor”

Constantin Micu – primar comuna Tuzla – “Această decizie este una bună, trebuie să scăpăm de datorii, mai ales că sunt şi condiţii avantajoase. Am făcut împrumut, pentru că aveam datorii create pentru proiecte de infrastructură. Am ajuns să avem datorii pentru că am avut de rezolvat multe priorităţi, multe urgenţe, drumurile erau în stare jalnică şi trebuiau lucrate. Noi nu am mărit taxele locale decât atât cât trebuia, conform legii dar nu pentru a plăti din datorii. Nu ne grăbim să achităm mai repede creditele către stat, vom respecta termenul impus de Ministerul Finanţelor”

Dumitru Dragu – primar comuna Târguşor – „În ceea ce ne priveşte, noi nu avem arierate. Consider însă că această decizie reprezintă un pas mare pentru cei care au datorii mari. Se vor rezolva multe dintre problemele stringente ale unor comunităţi şi se vor respecta astfel şi cerinţele impuse de Uniunea Europeană. Noi am mărit taxele şi impozitele locale pentru că nu am avut ce face, aceasta a fost ideea la nivel naţional, dar nu le-am mărit pentru a plăti taxe şi impozite. De altfel, părerea mea este că aceste taxe trebuiau reactualizate măcar cu 1,5 % pentru că nu se mai măriseră de mult timp, în condiţiile în care cheltuielile au crescut. Aceste arierate reprezintă varianta care îi scapă foarte repede pe uni de probleme dar îi îndatorează cu altele. Altă soluţie nu cred că era pentru că nu sunt bani! E adevărat pentru Fuvern, este bine, pentru primari nu neapărat, dar totuşi a fost o soluţie care mai rezolvă câte ceva”.

Vasile Neicu – primar comuna Pantelimon – “Este o soluţie, nu una optimă, dar e bine că nu o să mai avem datorii. Arieratele neîmpovărează însă cu o rată de aproximativ 100 de milioane de lei pe lună, pentru că în total sunt peste cinci miliarde de lei contractaţi de la stat. Aceste datorii ale noastre au fost acumulate din proiecte pentru reabilitarea drumurilor. Dacă măreşti taxele şi impozitele nu primeşti neapărat mai mulţi bani. Anul trecut, taxele s-au plătit 100% dar când le măreşti este mai greu pentru oameni. Noi am adăugat doar inflaţia şi chiar şi aşa este dificil pentru localnici să îşi achite aceste taxe. Dacă anul agricol este prost, atunci nici ei nu pot să îşi achite aceste taxe. Eu voi încerca să achităm arieratele cât mai repede, până în anul 2016, când îmi expiră actualul mandat”

Vasile Bălan – primar comuna Nicolae Bălcescu – „Pe de o parte, este o soluţie bună, existau poate şi altele, dar dacă a fost aleasă aceasta, asta este… Noi am contractat aproximativ 200 de milioane, care erau datorii pentru cheltuieli curente. Nou nu am impus taxe şi impozite mai mari, le-am mărit doar la nivelul acela, care ni s-a cerut de la stat”

Niculae Dragomir – primar Ostrov – “Am făcut arierate, aveam nişte datorii mai vechi. Într+un fel este bine că ne scapă de aceste creanţe, mai ales cărata de rambursare este mică. Încercăm să le achităm cât mai repede, nu avem de gând să aşteptăm să treacă toţi acei cinci ani. În maxim un an-doi, sper să rezolvăm problema şi să ne achităm acest împrumut la stat”

Există şi primari fericiţi

Nu toţi primarii Constanţei se confruntă cu îndatorarea faţă de stat, pentru următorii cinci ani. Este şi cazul edililor din comunele Saligny şi Istria, localităţi care nu au datorii şi care nu au avut astfel de ce să se angajeze la startul acestei curse a arieratelor.
Ion Beiu – primar comuna Saligny – „Noi nu avem datorii şi deci nu a trebuit să facem niciun împrumut. Este o soluţie care îi poate ajuta însă pe edilii localităţilor care se confruntă cu astfel de probleme”
Ioan Herdean – primar comuna Istria – Din fericire, noi la Istria nu avem arierate. Am scăpat de datoriile vechi şi suntem mulţumiţi că nu trebuie să alegem să ne îndatorăm. Acum suntem preocupaţi de realizarea proiectelor pe care ni le-am propus, proiecte de infrastructură şi nu numai, care să contribuie la modernizarea şi dezvoltarea localităţii noastre”

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana ROTARU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top