Consiliul European

Cai verzi pe pereți toxici

Pe plan mediatic, 2013 a debutat ca Anul Calului. Mai exact, al calului ce trece drept vacă. Scandalul internațional a servit celor care vor să pună România la colț și mai ales țărilor care rămăseseră în pană de măsuri menite a proteja producătorii interni.  În timp ce în Occident scandalul s-a stins, societatea română e în plină “febră cabalină”. Ceea ce era de așteptat, într-o țară specializată în a face din țânțar, armăsar. O dată la fiecare câteva zile, televiziunile flămânde de senzațional descoperă câte o groapă cu oase, o nouă amenințare, toxicitate etc.
Cum spuneam, ecourile scandalului se stinseseră. Vinovată fusese găsită o firmă franceză, iar România fusese achitată în această afacere în care căzuse victimă colaterală. De rușine, gurile de tun ale presei vestice amuțiseră. “Dar stați așa că suntem perfect capabili să ne ponegrim noi înșine!” și-au zis bravii știriști români. Zis și făcut. Mai întâi au fost găsite tone de carne de cal pe malul lacului Tarnița. Gestul unui patron care, cel mai probabil, a vrut să scape de costurile incinerării a fost prompt și fantasmagoric reșapat de unele televiziuni băștinașe, care au pus eticheta: Carne de cal aruncată ca să nu se descopere că era vândută drept carne de vită. Sigur, logic ar fi fost ca, într-o atare situație, să se schimbe eticheta sau ambalajul, nu să se arunce toată carnea. Logic, dar insuficient de senzațional.

Un editorial de Răzvan PETRE

A urmat episodul Galați. Carne, organe, oase de cal risipite pe-un câmp și-o baltă. Verdict: Abator ilegal! (Evident, Poliția a luat “măsuri specifice”, dar abatorul, sau măcar existența lui, nu au fost de găsit și probat.) Cum toată povestea evolua spre o zonă de nișă, neexploatată până acum, știriștii și, odată cu ei, autoritățile beleuze din Patria-mumă au luat la puricat toate gropile și gropițele cu oase. DSV-ul, Poliția și cameramanii au descins pentru a lua probe și a-și da cu părerea despre mafia și masoneria ocultă (și închipuită) a măcelarilor de cai.
Ca paranteză, merită menționat că prima groapă cu mortăciuni am văzut-o pe când eram copil. Undeva, la marginea satului bunicilor funcționa un asemenea depozit de deșeuri. Avea vreo patru metri pe patru, cu cinci metri adâncime. Toate satele din zonă aveau așa ceva, iar locul era numit simplu: “Gropa cu mortăciuni”. Acolo, cetățenii satului aveau obligația de a arunca deșeurile de la animalele sacrificate, sau moarte. Resturile erau lăsate să se usuce, zarathrustian, în aer liber, pentru că îngropate ar fi putut polua pânza freatică. Iar adâncimea gropii prevenea accesul vulpilor și al câinilor vagabonzi, care ar fi putut împrăștia o eventuală molimă. Cum disciplina sanitar-veterinară pe vremea lui Nea Nicu era impusă prin snopeli la Miliție, plus vizite la Mititica, lumea era destul de conștiinciosă în alimentarea Gropii cu Mortăciunile aferente.
Așadar, știriștii, polițiștii și sanepizii au descoperit, în fine, groapa cu mortăciuni! Sigur, ar fi fost mai util dacă, o dată în istoria noastră, ne-am fi abținut să ne tragem singuri pumni și picioare în burtă, inventând abatoare ilegale și o întreagă industrie a cărnii de cal vândută drept carne de vacă. Măcar în momentul în care presa și societatea vest-europeană ne achitaseră de asemenea acuzații penibile. Dar nu, noi suntem mai exigenți decât occidentalii – ca dovadă, scandalul aflatoxinei, în care ministerul și presa și-au dat mâna pentru a face industria laptelui – praf!
Totuși, să nu disperăm! Din toată povestea asta a ieșit și ceva bun: Autoritățile sanitare au ieșit de prin birouri și au descoperit, cu această ocazie, pește cu paraziți, lapte toxic și (inevitabila) carne de cal servită în restaurante drept vită. Poate, dacă mai avem parte de încă un scandal din ăsta inventat, zisele autorități vor descoperi și găleata de E-uri din salam, sau faptul că faimoasa “Salată CU icre de crap” nu conține, de fapt, nicio icră și niciun crap.

 

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana ROTARU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top