Opinii

Primarii din Constanţa fac pronosticuri pentru ieşirea din criză

În decembrie 2008, preşedintele Băsescu anunţa că România va ieşi din criza economică în anul 2011. Acesta declara în cadrul unei emisiuni că anii 2009 şi 2010 vor fi “ani de criză economică” şi că acesta este motivul pentru care a ales varianta unui govern stabil, puternic susţinut în Parlament. La nici un an de la această declaraţie, presa internaţională anunţă ieşirea Franţei şi a Germaniei din recesiune. La o săptămână după această ştire, preşedintele revine asupra declaraţiei: România va ieşi din criză la şase luni după Germania şi SUA (asta însemnând luna februarie a anul 2010, n.red.).

Un articol de Andreea PAVEL În noiembrie 2009, premierul Emil Boc iese la rampă să întărească spusele preşedintelui din luna august: aflăm astfel că anul 2010 stă sub semnul relansării economice şi că anul ce tocmai se pregătea a se încheia a fost cel mai greu după 1990, din punct de vedere financiar. Între timp trec şase luni, ies şi SUA din recesiune, România însă tot nu dădea semne că s-ar “simţi” mai bine. Dimpotrivă, în 2010 protestele se înmulţesc, TVA-ul creşte cu 5%, salariile bugetarilor şi pensiile scad cu 25%, guvernul este acuzat prin presă de “genocid social”, se reduc la sânge cheltuielile bugetare, până la 25% din angajaţii instituţiilor publice sunt daţi afară şi povestea pare să meargă mai departe şi în 2011. Într-un interviu acordat Radioului România Actualităţi, Traian Băsescu îşi retrăgea afirmaţia, poate cam pripită, din 2008: “Nu ieşim din criză la anul (2011, n.red.) şi a fost o greşeală creşterea TVA-ului”. Aşa stă situaţia „sus”. „Jos”, în schimb, la nivelul administraţiilor locale, realitatea este, uneori, cu totul alta. Cu un consiliu local majoritar, sau cel puţin favorabil, primarul are dreptul să ia orice decizie, independent de partid, Guvern sau Preşedinte. Descentralizarea i-ar aduce o independenţă deplină. Şi n-ar fi rău. În judeţul Constanţa există comune în care abia dacă s-a simţit criza economică şi comune în care situaţia este mai gravă chiar şi decât o prezintă mogulii oponenţi Guvernului şi Preşedintelui. Acestea fiind zise, după câteva ture de-a lungul şi de-a latul judeţului, am cules răspunsurile primarilor din Constanţa la întrebarea „Când ieşim din criză”. Unii sunt optimişti, alţii pesimişti. Una peste alta, vă redăm, în rândurile ce urmează, cum prevăd viitorul economic al ţării (sau al comunei, în particular) edilii din judeţul Constanţa:
Primarul comunei Cuza Vodă, Eugen Dumitru, ne-a declarat că în opinia sa, criza economică nu poate trece mai devreme de trei ani: „În perioada care a mai rămas din acest an şi în 2011 cred că efectele negative ale crizei vor atinge apogeul. De-abia din 2012, dacă a exista un program eficient pentru ca economia să îşi revină, poate vom începe, încet-încet să ieşim din criză. Poate… ”, a conchis primarul.
Primarul comunei Peştera, Valentin Vrabie, a „împărţit” criza în două categorii: cea locală, pe care o resimt locuitorii comunei, şi cea naţională, care poate trece doar prin iscusinţa unui guvern eficient şi abil: „În localitate, criza va trece în doi ani, pentru că am reuşit să atrag anumiţi investitori şi, deci, sperăm ca va fi bine. Dar la nivel naţional, vom ajunge la vremurile din 2008 în cel puţin 10 ani de-acum încolo”, a conchis primarul Valentin Vrabie.
Viceprimarul din Nicolae Bălcescu, Nicolae Ciocănete, ne-a declarat următoarele: „Ne revenim din criză atunci când începem să muncim pentru că în conştiinţa fiecăruia trebuie să existe gândul că dimineaţa când mergem la muncă trebuie să facem ceva constructiv, nu doar să mergem la serviciu doar de dragul de a merge. Dacă aşteptăm mereu să facă altcineva treaba în locul nostru, nu ajungem nicăieri”, a conchis viceprimarul Ciocănete.
Primarul comunei Pantelimon, Vasile Neicu, are o idee inedită în ce priveşte criza economică: „Criza o să treacă la anul pe timpul acesta. Ştiţi de ce? Pentru că în 2012 încep campaniile electorale şi este nevoie de bani. O să vină salvatorul cu o idee genială prin care or să apară banii şi astfel va putea începe şi campania. Banii există, doar că sunt păstraţi pentru perioada electorală. Şi veţi vedea că oamenii tot pe ei or să-i aleagă…”, a conchis primarul comunei Pantelimon.
Primarul comunei Poarta Albă, Vasile Delicoti, pare să fie cel mai optimist dintre edilii chestionaţi pe acest subiect. Acesta ne-a declarat că efectele crizei vor dispărea într-un an, pentru că lucrurile vor începe să meargă din ce în ce mai bine după măsurile implementate de Guvern: „Într-un an cred că putem vorbi despre finalizarea crizei economice şi despre creşterea, chiar dacă sensibilă, a economiei”, a declarat primarul Vasile Delicoti.
Primarul comunei Vulturu, Eugen Marius Berbec, a declarat că viitorul este sumbru şi că efectele negative ale crizei economice vor fi dispărut de-abia peste 20 de ani. Explicaţia este cât se poate de simplă: „Au trecut 20 de ani de la căderea comunismului şi s-a distrus tot ce s-a construit în această perioadă, deci va fi nevoie de 20 de ani de-acum încolo pentru ca ţara să o ia de la zero. Voi încerca să am grijă măcar de localnicii comunei pe care o administrez, pentru că altceva nu îmi stă în putere, pentru ca aceştia să nu mai resimtă criza economică pentru mult timp de-acum încolo”, ne-a declarat Eugen Berbec.
Primarul comunei Comana, Ion Adam: „Dacă eram Nostradamus prevedeam criza, o preveneam şi nu mai treceam prin asta acum. Se spune că Trebuie să treacă foarte mult timp ca să ne revenim. Mai întâi trebui să schimbăm clasa politică, ca să putem reconstrui totul de la zero. Pensia sigur nu o să o primesc în euro, ba mai mult, cred că în 4-5 ani va dispărea moneda euro de tot”, a declarat primarul comunei Comana.
Primarul comunei Istria, Ioan Herdean, ne-a declarat că efectele adevăratei crize economice de-abia acum încep să se simtă, odată cu disponibilizările şi cu celelalte măsuri implementate de Guvern: „Probabil că în 2020. Cu optimism spun asta pentru că la noi de-abia acum a început criza. În comună e dezastru… n-am dat drumul la eoliene, bani de salarii nu mai avem, investitorii nu vin, suntem mai rău decât acum un an. Cel puţin 10 ani ne mai trebuie de acum încolo, pentru a ne reveni din punct de vedere economic. Asta pentru că noi suntem români şi asta spune totul. Când a spus Brucan 20 de ani, cu toţii am râs de el, nu? Iată că au trecut 21 şi suntem mai rău decât acum două decenii”, a conchis Ioan Herdean.
Primarul comunei Crucea, Gheorghe Frigioi, ne-a mărturisit că întrebarea este una foarte serioasă şi că ar trebui cu toţii să reflectăm asupra soluţiilor: „Nu este un subiect amuzant, este mai mult decât serioasă această întrebare. Criza va trece în momentul în care toţi vom fi convinşi că putem să o învingem. Responsabilităţile sunt foarte mari şi trebuie să ne gândim foarte serios la asta. Criza a plecat din fiecare din noi, deci tot noi trebuie să o învingem. Noi am simţit criza prin disponibilizarea persoanelor, chiar azi (26 iulie a.c.) am avut o şedinţă cu oamenii care au făcut parte din familia noastră şi au fost puşi în slujba cetăţenilor şi pe care suntem obligaţi acum să îi concediem acum. E foarte greu să te desparţi de cineva cu care ai muncit. Disponibilizările nu rezolvă criza”, a declarat primarul comunei Crucea.

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana ROTARU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top