Actualitate

Primăria Ovidiu a organizat o echipă de voluntari ce se va ocupa de problemele persoanelor vârstnice

Primăria Ovidiu a finalizat pe 5 aprilie verificarea tuturor persoanelor cu vârsta de peste 65 ani, suplimentar față de personale aflate deja în izolare sau cele din alte categorii vulnerabile. Acțiunea a fost realizată de către un grup de voluntari, constituit în baza Hotărârii Nr. 02/22.03.2020 a Comandamentului pentru Situații de Urgență al orașului Ovidiu și coordonat prin Direcția Publică de Asistență Socială Ovidiu.

În decurs de 6 zile echipa formată din cei 26 de voluntari a vizitat și chestionat un număr de 2107 persoane din orașul Ovidiu, cu vârsta de peste 65 ani, pentru a identifica nevoile și problemele cu care se confruntă aceștia în această perioadă. În urma semnării contractului de voluntariat cu primăria Ovidiu, acestora li s-a făcut instructaj privind acțiunea ce urmează să aibe loc și li s-au pus la dispoziție toate materialele de protecție (mănuși, măști medicinale, viziere, dezinfectanți), legitimație de voluntar și codul de distanța socială pentru interacțiunea cu beneficiarii. Voluntarilor le-a fost arondat un numar fix de beneficiari pe care îi vor monitoriza pe toată perioada de urgență.

Voluntarii au aplicat un chestionar cu 7 întrebări scurte (cu timp de răspuns de maxim 3 minute) cu privire la:

 • numărul de telefon pentru a putea fi contactați periodic

 • stare civilă/ situație socială pentru a indentifica persoanele cu care acesta locuiește

 • situația medicală (boli cronice) pentru a putea determina frecvența vizitelor în cazul în care este nevoie, programările la medicul specialist care nu pot fi amânate sau rețete medicale lunare ce trebuie procurate.

Acțiunile voluntarilor pe tot parcursul situației de urgență constau în următoarele:

 • transport gratuit la medic sau alte instituții ale statului ce nu pot fi amânate (pus la dispoziție cu șofer și mașinile din dotarea primăriei Ovidiu)

 • vor face piața la solicitarea persoanelor vulnerabile din sursele financiare ale beneficiarilor

 • se vor asigura să sune persoanele care au solicitat acest lucru (cel puțin 1 data la 3 zile, în general cele care locuiesc singure)

 • vor putea achita în numele beneficiarilor facturile la utilități publice din sursele financiare ale beneficiarilor

 • vor putea cumpăra rețetele medicale din sursele beneficiarilor și vor putea duce la domiciliu rețetele medicale eliberate de doctorul de familie

 • a fost pus la dispoziție un număr unic la care un dispecer (serviciu asigurat de primăria Ovidiu prin Ovi Protect SRL, societatea de pază și protecție civilă a orașului) va răspunde 24 h / 24 h – 0744.431.933

Statistica ce a reieșit în urma chestionării:

 • persoane singure : 283 (13,5 %)

 • stare medicală generală: diabetici (28%), boli cardiovasculare (31%), alte boli (dizabilități, boli pulmonare, boli psihice –7% ), altele (34%)

,,Ne dorim să trecem cu bine peste acestă perioadă dificilă și consider că acum mai mult ca oricând rolul nostru, al tinerilor este de a ajuta persoanele în vârstă. Mulțumesc tuturor celor implicați în această acțiune de civism și sunt convins că împreună vom trece cu bine peste aceste momente. Am decis ca același voluntar să răspundă de aceiași beneficiari, pe tot parcursul perioadei, pentru a reduce expunerea acestora dar și pentru a crea o legătură între voluntar și persoana vulnerabilă. Împreună vom reuși!’’, a transmis primarul George Scupra.

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana MIHĂLȚEANU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top