Actualitate

Primăria Lipnița a depus patru proiecte pentru finanțarea prin Programul „Anghel Saligny”

Comuna Lipnița, județul Constanța, este formată din șapte sate: Lipniţa – reședința comunei, Coslugea, Canlia, Izvoarele, Goruni, Carvăn, Cuiugiuc. Este una dintre comunele dobrogene care au nevoie de finanțări pentru investiții în infrastructură.

„Nu s-a făcut aproape nimic în comună. Când am ajuns la primărie erau doar patru kilometri de stradă cu cadastru. Acum am făcut 24 de kilometri, acoperind toate drumurile din comună”, spune primarul Nicolae-Florin Dinu, edilul fiind la primul său mandat.

„Oamenii trebuie să înțeleagă faptul că au fost în urmă cu ceva timp depuse două cereri de finanțare depuse la Compania Națională de Investiții pentru asfaltarea multor kilometri de drumuri comunale, dar ele erau doar simple cereri și nu erau însoțite de nici un document, nici măcar cadastru deoarece el nu exista.  Nu au fost aprobate de CNI, chiar dacă unul a ajuns pe o listă de sinteză”, explică primarul.  El amintește că a mai fost, în trecut, depus un proiect de asfaltare a cinci kilometri de drum la AFIR, dar proiectul nu a obținut punctajul necesar.  

Deoarece a reușit într-un an să rezolve cadastrul drumurilor, Primăria Lipnița a depus acum patru proiecte în vederea obținerii finanțării prin programul Național „Anghel Saligny”. Este vorba despre un proiect de asfaltare a 4,4 kilometri de asfaltare, drumuri cu care se face legătura între aproape toate satele comunei, doar unul singur va mai rămâne.

„Asfaltarea celor 4,4 kilometri se va realiza pe o zonă unde nu necesită canalizare, deoarece acum nu se mai finanțează proiecte pe drumuri pe care nu ai canalizarea și apa finalizate din cauză că ar trebui să spargi asfaltul proaspăt turnat atunci când introduci acele rețele”, spune Nicolae-Florin Dinu.

Un alt proiect depus pe „Anghel Saligny” este cel de realizare a două rețele de alimentare apă în satele Cuiugiuc și Izvoarele. De asemenea, edilul a solicitat finanțare și pentru proiectul de realizarea a rețelei de canalizare în localitatea Lipnița și de asfaltare a altor 9 kilometri de drum comunal.

„Sunt proiecte prioritate pentru zona noastră deoarece este mare nevoie de ele. Locuitorii trebuie să înțeleagă faptul că fără cadastru nici un drum nu poate fi asfaltat cu fonduri europene sau guvernamentale”, adaugă primarul din Lipnița.

Pentru a da și un exemplu despre procedurile care trebuie urmate atunci când implementezi un proiect, Nicolae-Florin Dinu a declarat că acum lucrează la realizarea unei stații de epurare care să fie conectată cu proiectul de canalizare a satului Lipnița.

„Am căutat varianta cea mai bună pentru a evita să întâmpinăm probleme cu proiectul: am chemat un specialist pentru a evalua locul unde o amplasăm stația de epurare, apoi firma de consultanță a cerut minimum 600 de metri distanță de prima locuință, apoi apa epurată trebuie să fie deversată într-o derea. Am găsit locul unde va fi amplasată, un loc care acum este pășune și urmează procedura transformării din pășune în teren curți construcții. Este vorba despre 5.000 de metri pătrați. Nu-i chiar așa simplu, dar sunt unii pe la colțuri care doar aruncă vorbe, fără să știe exact realitatea și procedurile cerute de lege.

Vreau să mulţumesc celor 13 consilieri care, indiferent de culoarea politică, susţin proiectele de dezvoltare a comunităţii, precum şi echipei din aparatul primăriei. Împreună vom reuşi să ducem la capăt proiectele pe care ni le-am propus”, a declarat Nicolae-Florin Dinu, primarul comunei Lipnița.

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana ROTARU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top