Patroana terasei Stuf din Vama Veche toarnă betoane pe plajă
Folosindu-se de tertipuri şi combinaţii legate de interpretarea legilor, Primăria comunei Limanu din judeţul Constanţa, a împroprietărit cu terenuri diverse persoane. Terenurile respective se află pe plaja aferentă localităţilor 2 Mai şi Vama Veche. Din punct de vedere legal, acele terenuri aparţin Statului Român, respectiv Direcţiei Apelor Dobrogea Litoral. Modul în care diverse personaje din lumea de afaceri din România au fost puse în posesie reprezintă un subiect fierbinte ce ar fi trebuit să intre de mult în atenţia Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA).
După cum bine se ştie, la această oră Primăria Limanu nu ar poseda un Plan Urbanistic Zonal, sau Plan Urbanistic General, valabile şi aprobate de toate instituţiile abilitate. În pofida acestei stări de fapt, terenurile din localităţile Vama Veche şi 2 Mai au fost în proporţie de 99% vândute de către Primăria Limanu, cu destinaţia de construcţii imobile.
Un articol de Ştefan Doru COPOŢ, Mihai Răzvan ROTARU
Un conflict vechi scoate la iveală ilegalităţi perene
Vama Veche, un loc binecunoscut boemilor şi tinerilor dornici de distracţie şi haiducie pe timpul verii. Din păcate, Vama nu mai este ce a fost odată. Şi asta din cauza lăcomiei unor oameni care au reuşit să transforme această locaţie într-o aglomeraţie urbană în care predomină betoanele şi prostul gust. Cum era şi de aşteptat, momentul războaielor dintre afacerişti s-a declanşat, pe fondul competiţiei pentru profit. Conflictul dintre doi afacerişti din zona Vama Veche a scos la iveală mai multe ilegalităţi comise de Primăria Limanu, cea care a manipulat şi controlat dintotdeauna bussines-urile litorale. Şi unde-s mulţi bani la mijloc, există întotdeauna şi minciună, şi trădare.
Bune bucăţi din plaja 2 Mai şi Vama Veche au fost vândute de către Primăria Limanu unor persoane fizice în baza unor contracte de închiriere, contracte care ulterior au fost anulate de instanţele de judecată. Hotărârea Consiliului local Limanu cu nr.72/2007, este unul dintre exemple. Prin această hotărâre, Consiliul local Limanu a prelungit valabilitatea unui contract de închiriere mai vechi (din anul 1998), cu societatea comercială Flamingo Production SRL, dar schimbă titularul de drept al contractului în avantajul Persoanei Fizice Autorizate PFA Popa Elena Vasilica. Având în spate o altă hotărâre a CL Limanu, HCL 28/1999, primarul Urdea îşi arogă dreptul de a schimba după bunul plac contractele de închiriere a terenurilor aferente plajelor. Totodată, printr-o manevră dibace din punct de vedere juridic, dar în acelaşi timp îndoielnică ca legalitate, Primăria lui Urdea introduce în intravilanul comunei Limanu, terenuri care în mod real sunt ale Statului Român. Porţiunile aferente plajelor, sau bune bucăţi din plaje au fost astfel puse la dispoziţia Primăriei şi ulterior au fost vândute chiriaşilor. Cum HCL 72/2007, punea în vădit avantaj pe PF Popa Elena Vasilica, au apărut aproape imediat proteste din partea altor operatori din zonă. În spaţiul folosit de PF Popa Elena Vasilica funcţionează pe plajă cunoscuta locaţie „La Stuf”. Împrejurările au făcut ca proprietatea PF Popa Elena Vasilica să se extindă inclusiv pe suprafaţa de plajă pe care acum se află locaţia amintită mai sus. Iniţial, construcţia de pe plajă trebuia să aibă caracter provizoriu, dar intuind din timp faptul că proprietarul locaţiei ar fi avut de gând să ridice acolo o construcţie cu temelie de beton, vecinii au început să protesteze. Din diferite motive legate de acest aspect, dar şi din cauza decibelilor peste limită, ori din cauza lipsei curăţeniei locului, administratorul SC Blue Night 2003 SRL, a acţionat în instanţă atât Primăria Limanu, cât şi pe primarul Urdea, în vederea anulării în instanţă a HCL 72/2007.
Oficial terenul este al Statului
În Dosarul nr.3627/109/2007 reclamantul SC Blue Night 2003, contestă legalitatea HCL 72/2007. Conform datelor din dosar, reiese faptul că prin acte adiţionale, o suprafaţă de 745 de metri pătraţi a fost închiriată direct de către primarul Urdea Nicolae, persoanei fizice autorizate Popa Elena Vasilica, deşi la data închirierii directe terenul plajă nu se mai afla în patrimoniul comunei Limanu, ci în proprietatea Statului Român, acest teren fiind de fapt în administraţia DADL. În consecinţă, pe suprafaţa nelegal închiriată PF Popa Elena Vasilica a amplasat mai multe construcţii provizorii, care trebuiau ridicate doar la începutul sezonului estival şi care continuă să existe neautorizat. Prin sentinţa nr.991/COM/24.03.2005, pronunţată de Tribunalul Constanţa, prin decizia definitivă nr.278/13.11.2005, contractul de închiriere nr.1756/25.05.2000, dintre primarul comunei Limanu şi PF Popa Elena Vasilica a fost anulat. În acest context, apare manevra HCL 72/2007 de care am pomenit mai sus. Astfel, HCL 72/2007 s-ar fi făcut cu încălcarea flagrantă a legii. Nelegalitatea acestei hotărâri este dată de faptul că terenul la care se face referire nu face parte din domeniul privat al comunei, ci din domeniul public de interes naţional, astfel cum este definit în Legea nr.213/1998 şi la fel cum mai este descris şi în procesul verbal de delimitare nr.3138/04.05.200 încheiat de C.N. Apele Române şi primarul comunei. De asemenea, terenul respectiv reprezintă proprietatea Statului Român, conform contractului de închiriere nr.856/1998 al cărui obiect îl reprezintă suprafaţa de 10.400 de metri pătraţi de plajă din Vama Veche. Restrângerea suprafeţei închiriate prin alt act adiţional, nu duce în mod legal la schimbarea categoriei de folosinţă în care se înscria acel teren, adică din teren plajă în teren limitrof plajei. De asemenea, HCL 72/2007 ar fi fost adoptată prin raportare la acte anulate, acestea fiind contractul nr.856/1998 şi actele adiţionale care au fost anulate tot de Consiliul Local Limanu prin adoptarea hotărârilor nr.28/1999 şi nr.23/2002, luate în aplicarea HG nr.981/1998. În acest context, clauzele unui act deja desfiinţat, abandonat de părţile contractante, care nu mai are existenţă actuală, nu mai poate fi însuşit de Consiliul Local.
În consecinţă, instanţa a decis în dosarul 3627/109/2007 că HCL nr.72/2007 adoptată de CL Limanu este nelegală. De aici încolo însă confuzia legată de proprietate devine şi mai adâncă deoarece aici intervin şi alte situaţii juridice mult mai complicate.
La Stuf în Vamă se construieşte fără autorizaţie
Zilele trecute o echipă a DADL Constanţa s-a deplasat la Vama Veche şi a constatat că proprietarul locaţiei Stuf Vama Veche a demarat lucrări de construire constând în turnări de beton cu armătură metalică, în incinta construcţiei aflate pe plajă. La faţa locului a sosit şi un reprezentant al Primăriei Limanu în persoana lui Nicolae Andreescu, şeful departamentului Urbanism din Primărie. Acesta a constatat că lucrările din incinta locaţiei ”La Stuf” Vama Veche se execută fără autorizaţie de construcţie. Acesta a contactat-o telefonic pe Carmen Dogaru, (administratorul PF Lyana, fosta PF Popa Elena Vasilica), locaţiei şi a informat-o de cele constatate. Dogaru a spus că în opinia ei este proprietar al locaţiei şi că poate efectua orice fel de construcţie. În schimb, nu ştia că are nevoie de autorizaţie. Reprezentantul primăriei Limanu, a invitat-o pentru data de 13 aprilie la sediul Primăriei Limanu pentru explicaţii şi eventual pentru obţinerea autorizaţiei. În schimb, reprezentanţii DADL au întocmit un proces verbal de constatare a stării de fapt surprinse la faţa locului, mai ales că acele lucrări se efectuau pe plajă, iar plaja este a DADL. Situaţia din teren a fost atent analizată, fotografiată şi urmează a se decide asupra măsurilor ce vor fi luate. De asemenea, administratorul locaţiei a fost convocat la sediul DADL în vederea lămuririi situaţiei. În condiţiile în care situaţia legată de scandalurile imobiliare din zona Vama Veche – 2 Mai este mult mai veche, reporterii DEZVĂLUIRI au încercat în câteva rânduri să vorbescă cu primarul comunei Limanu Nicolae Urdea. Acesta, de fiecare dată când auzea de subiectul discuţiilor ce se doreau a fi purtate, se eschiva lamentabil, nu de puţine ori refuzând total neelegant orice dialog. (Vom reveni!)