Opinii

Plajele româneşti, gata să încingă vara 2009

Direcţia Apelor Dobrogea Litoral a finalizat pregătirea plajelor pentru începerea sezonului estival. Acţiunea a început pe data de 2 martie şi au fost realizate lucrări de pregătire a plajelor pentru sezonul estival 2009.

Un articol de Sebastian TARCEA, Andreea PAVEL

Acestea au fost realizate în paralel pe toate suprafeţele de plajă aferente Litoralului Mării Negre, de la Năvodari la Vama Veche. În această perioadă au fost realizate următoarele categorii de lucrări :

– Igienizarea manuală a suprafeţelor de plajă prin colectarea corpurilor străine şi a deşeurilor de orice natură, depuse pe plajă ca urmare a trecerii sezonului rece. În urma acţiunilor desfăşurate pe întreaga suprafaţă a plajei (aproximativ 150 ha), a rezultat o cantitate de 675 tone deşeuri. Aceste activităţi se desfăşoară în continuare având în vedere că la linia ţărmului, în urma furtunilor de pe mare care se înregistrează în această perioadă sunt depuse numeroase materiale lemnoase şi deşeuri.

– Îndepărtarea manuală a nisipului depus la zidurile de sprijin din vecinătatea aleilor de promenadă, ca urmare a acţiunii vântului în sezonul rece.

– Demontarea panourilor de stuf (garduri de protecţie montate în sezonul rece anterior) Au fost demontate panouri de stuf în lungime de 8500 ml, amplasate în staţiunile în care s-a constatat o eroziune mai mare în perioada sezonului rece (Mamaia, Eforie Nord, Costineşti, Neptun, Jupiter). Lucrările manuale au fost realizate cu echipe totalizând 60 de muncitori. Lucrările de demontare a gardurilor au fost precedate de lucrări de îndepartare a depozitelor de nisip acumulate în dreptul gardurilor de stuf. În total a fost realizat un volum de terasamente de 19.000 metri cubi de nisip.

– Lucrări specifice de amenajare a  suprafeţelor de plajă. Au fost realizate lucrări de nivelare a tuturor suprafeţelor de plajă realizate cu utilaje specifice: buldozere şi autogredere.

– Evacuarea depozitelor de scoică din zonele cu depuneri şi transportul acestora pentru amenajarea drumurilor tehnologice. A fost realizat un transfer de 79 curse basculantă şi 81 curse de tractor, totalizând  aproximativ 1200 tone. Transferul a fost realizat cu patru tractoare cu remorcă şi o autobasculantă de 16 tone şi s-a realizat în staţiunile Eforie Sud, Olimp, Jupiter, Cap Aurora.

– O parte din scoica depusă la linia ţărmului a fost măcinată cu utilajul specializat de concasare a scoicilor. Această activitate a fost realizată în staţiunile din sudul litoralului, unde se constată o depunere mai mare .

– O activitate importantă realizată în această perioadă a fost reabilitarea suprafeţelor de plajă erodate (deficitare în stratul de nisip) prin transfer de nisip din zonele cu acumulări sau din depozitele de nisip realizate în perioada de pregătire a sezonului rece (zonele Neptun şi Jupiter). Aceste lucrări s-au executat în următoarele staţiuni: Eforie Nord (Acapulco, Steaua de mare), Eforie Sud (Zona Capul Turcului – Plaja Flamingo), Costineşti (zona Epava şi Forum), Olimp (Amfiteatru), Jupiter (golful Delta), Cap Aurora (toată staţiunea), Venus (plaja Esplanada), Mangalia (plaja Siemens). Cantitatea totală de nisip transferată a fost de 6 mii tone. Au fost executate lucrări de discuire pe toate suprafeţele şi lucrari de ecologizare în staţiunea Mamaia pe 80% din toată suprafaţa.

– A început să se manifeste fenomenul de depunere la mal a algelor preponderent în staţiunile din sudul litoralului. Până la această dată a fost evacuată o cantitate de 350 tone.

 

 

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana ROTARU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top