Investigaţii

Primăria Ciobanu se ține în continuare de pomeni electorale, în ciuda interdicției Curții de Conturi!

La ședința Consiliului Local Ciobanu din 13 decembrie 2018, consilierii prezenți au fost la un pas de încăierare. Motivul? O hotărâre de consiliu inițiată de viceprimarul Ion Simion care prevedea acordarea unui număr de 1.600 de pachete copiilor și locuitorilor din comună.

Ședința de consiliu a avut pe ordinea de zi doar această inițiativă, ce a trecut fără probleme cu votul majorității consilierilor apropiați primarului Gurgu și asta în pofida protestelor consilierilor din opoziție. De menționat este faptul că la acel moment, primarul Tudorel Gurgu se afla plecat cică în concediu, undeva în Germania, astfel că vicele Ion Simion a fost cel care, în lipsa lui Gurgu, a pus pe tapet inițiativa cu pricina.

Hotărâre fără bază legală

Legea spune că atâta timp cât o administrație locală are datorii sau arierate, îi este interzis să efectueze cheltuieli în afara celor stricte legate de funcționarea aparatului administrativ.

Cu toate acestea, pentru consilierii și pentru vice primarul din tabăra lui Tudorel Gurgu, acest lucru a fost luat în bășcălie. Ba mai mult, la ultimul control de audit efectuat de inspectori ai Curții de Conturi, au și fost declarate ca nejustificate anumite cheltuieli făcute tot pe pomeni electorale.

Banii pentru plata arieratelor au fost folosiți în alte scopuri

La data de 26 noiembrie 2018, Consiliul Județean Constanța a adoptat Hotărârea nr. 350 prin care se repartizau pe unități administrative sume din cote defalcate din impozitul pe venit exclusiv pentru plata arieratelor, susținerea programelor de dezvoltare locală și pentru susținerea proiectelor de infrastructură care necesită cofinanțare locală pe anul 2018.

Prin această Hotărire nr.350, comunei Ciobanu i-a fost repartizată suma de 50.000 de lei. Suma provine din soldul contului disponibil din cotele defalcate din impozitul pe venit, reprezentând fond la dispoziția Consiliilor Județene. De asemenea, cei de la Consiliul Județean Constanța, prin aceeași Hotărâre nr. 350, specifică destul de clar că pentru acea sumă repartizată, Primăria Ciobanu trebuie să prezinte o notă justificativă la Trezoreria Județului Constanța.

Cu toate acestea, la Ciobanu, banul public este folosit în cu totul alte scopuri decât cele precizate de Consiliul Județean Constanța, mai precis pentru pomeni electorale și nicidecum pentru plata arieratelor.

300 de milioane dispăruți fără urmă

Controversata Hotărâre prin care s-a decis acordarea celor 1.600 de pachete a fost vehement contestată de consilierii din opoziție, mai ales că aceasta nu ar fi avut aviz de legalitate și că nu s-ar fi specificat concret suma alocată pentru cele 1.600 de pachete.

Legat tot de cheltuirea nesăbuită a banului public, în cursul acelei ședințe cineva a ridicat problema lipsei lemnelor de foc pentru biserica din localitate. Cu toate că se știa că la un moment dat au fost alocați aproximativ 300 de milioane de lei vechi pentru achiziționarea de lemne de foc pentru biserică, nimeni nu a știut să spună unde sunt acei bani, în condițiile în care biserica nu are acum lemnele de foc. Și cum subiectul devenise foarte sensibil, cei vizați din rândul consilierilor lui Tudorel Gurgu, au bagatelizat problema și au schimbat cursul discuției. De aici s-a ajuns în cadrul aceleiași ședințe de consiliu și la subiectul finanțării pachetelor date de primăria lui Gurgu și cu ocazia lui Moș Nicolae. Și în acest caz, sumele cheltuite au rămas necunoscute, cei responsabili evitând să dea detalii. Cel mai probabil Curtea de Conturi o sa constate din nou ilegalitatea cheltuirii banului public pe aceste pomeni electorale și cineva va trebui să suporte din propriul buzunar toate aceste excese și abuzuri.

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana MIHĂLȚEANU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top