Actualitate

Primăria Cernavodă implementează proiectul de înființare și restaurare a Centrului Hamangia și Atelierului „Gânditorul”

Primăria orașului Cernavodă anunță că proiectul de înființare și restaurare a Centrului Hamangia din Cernavodă, implementat de administrația publică locală a orașului, împreună cu administrația bulgară a municipalității Shabla, începe să prindă contur.

„Lucrările de execuție și dotare a construcțiilor pentru realizarea centrului Hamangia și Atelierul Gânditorul în cadrul proiectului semnat în anul 2018 Restaurarea moștenirii culturale unice comune şi promovarea produsului turistic comun „Hamangia-Prima Civilizație a Vechii Europe, cod ROBG-407, finanțat în cadrul Programului Interreg V-A Romania – Bulgaria vor demara în această lună”, anunță reprezentanții autorității locale.

În cadrul proiectului vor fi reabilitate și dotate corespunzător două clădiri din oraș. Mai întâi, Centrul HAMANGIA – componenta muzeală a investiției – va fi amenajat în actualul Muzeu de Istorie „Axiopolis”. Imobilul va fi reabilitat și dotat cu mobilier modern, sisteme expoziționale interactive și vitrine specifice ce vor pune în valoare informații și obiecte care au aparținut culturii Hamangia. Obiectivul va deveni un centru turistic-muzeal cu o abordare muzeistică modernă și inovativă.

Și Atelierul „GÂNDITORUL” – amenajat în fosta pielărie – va fi un atelier de arheologie experimentală, care va reconstitui îndeletnicirile din perioada neolitică, respectiv meșteșugul de prelucrare a lutului și va deveni un spațiu special dedicat activităților meșteșugărești cu copii, elevi, cernavodeni de toate vârstele.

Lucrările vor fi executate pe o perioadă de 12 luni de la data prevăzută în ordinul de începere, de către Asocierea SC. TACA CONSTRUCȚII ȘI CONSULTANȚĂ SRL și SC EUROAUDIT SERVICE SRL, câștigătoare a licitației.

Proiectul își propune ca obiectiv general valorificarea în comun a moștenirii culturale – Cultura Hamangia, în Dobrogea românească şi bulgară, prin acțiuni comune de conservare și promovare a vestigiilor, artefactelor și informațiilor comune specifice culturii Hamangia, în scopul dezvoltării produsului turistic integrat comun „Hamangia”. 

Valoarea totală a proiectului este de 1.494.037,66 euro, din care valoarea finanțării nerambursabile este de 1.464.150,28 euro. Bugetul total al partenerului UAT Oraș Cernavodă este de 663.611,97 euro, din care finanțarea nerambursabilă este de 650.333,10 euro.

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana MIHĂLȚEANU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top