Opinii

Primăria Cernavodă accesează bani europeni pentru promovarea Culturii Hamangia

Consiliul Local al orașului Cernavodă a aprobat în ședința din 12 octombrie două proiecte de hotărâre: documentația în faza DALI și indicatorii tehnico-economici aferenți acesteia, dar și proiectul de hotărâre privind aprobarea cofinanțării din bugetul local a unui proiect transfrontalier. Ambele hotărâri vizează proiectul „Restoration of unique common cultural heritage and promotion of joint tourism product, Hamangia – first civilation of old Europe”(„Restaurarea moștenirii culturale unice comune și promovarea produsului turistic comun, Hamangia – prima civilizație a vechii Europe”).

„Este un lucru măreț pentru cei implicați în acest proiect, dar mult prea mic și neimportant pentru restul consilierilor (PSD, ALDE), care nu au conștientizat sau apreciat în nici un fel acest lucru, motiv pentru care au considerat că este absolut necesar să nu voteze pentru aprobarea acestor proiecte de hotărâre”, susține primarul orașului, Liviu Negoiță.
Ambele proiecte de hotărâre au trecut cu votul consilierilor PNL, PMP și M10, care au precizat că sunt conștienți de „importanța deosebită pe care o are atragerea unei finanțări de 700.000 euro, prin care se pune în valoare orașul Cernavoda, cultura Hamangia – statuetele Gânditorul și perechea sa, precum și importanța valorificării acestor vestigii pe termen lung”.
Proiectul „Restoration of unique common cultural heritage and promotion of joint tourism product, Hamangia – first civilation of old Europe” („Restaurarea moștenirii culturale unice comune și promovarea produsului turistic comun, Hamangia – prima civilizație a vechii Europe”), a fost aprobat de către Comisia Europeană ocupând locul doi dintr-un număr de 90 de proiecte.
Liderul de proiect este Municipalitatea din Shabla din Bulgaria cea care a lansat propunerea orașului Cernavodă de a fi parteneri în proiectul cu finanțare europeană prin programul Interreg VA România – Bulgaria 2014-2020. Scopul investiției este de a promova produsul cultural comun ce aparține culturii Hamangia.
„Orașul Cernavodă este partener în acest proiect conform HCL nr 129/12.05.2017, iar investiția aferentă produsului turistic comun transfrontalier Hamangia de la nivelul orașului Cernavoda este situată în două locații diferite, una fiind destinată secției muzeale- Centrul Hamangia și cealaltă, atelierului de arheologie experimentală – Atelierul Gânditorul”, se arată în comunicatul administrației locale.
Durata de implementare a proiectului este de 36 luni, iar durata de execuție a lucrărilor este de 18 luni de la data semnării contractului. Fondul European pentru Dezvoltare regională va finanța 85% din cheltuielile eligibile aferente proiectului, bugetele de stat ale celor două țări (România – Bulgaria)vor finanța 13% iar contribuția partenerilor va fi de 2%. Obiectivul general al acestui proiect este reprezentat de îmbunătățirea valorificării comune a moștenirii culturale Hamangia în Dobrogea românească și bulgară în vederea dezvoltării produsului turistic comun.

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana MIHĂLȚEANU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top