Fără categorie

Previziunile de primăvară 2010-2011: economia UE se redresează treptat

Previziunile de primăvară ale Comisiei confirmă că economia UE este în curs de redresare. După ce a trecut prin cea mai gravă recesiune din istoria ei, economia UE urmează să crească cu 1% în 2010 și cu 1¾% în 2011. De la previziunile din toamnă ale Comisiei, prognoza pentru 2010 a mai urcat cu ¼ de punct procentual, deoarece țările UE beneficiază de un context extern mai puternic. În schimb, cererea internă slabă continuă să frâneze redresarea. Viteza redresării, conform previziunilor, va fi diferită de la stat la stat, reflectând condițiile particulare ale fiecăruia și politicile pe care le aplică. În ultima vreme, piața muncii a început să dea unele semne de stabilizare, rata șomajului urmând să atingă, în 2010, un maxim mai scăzut decât se anticipa, dar apropiat totuși de 10% pe ansamblul UE. Măsurile fiscale temporare, care s-au introdus, au avut un rol decisiv în revenirea economiei UE, dar au agravat deficitul public care, conform estimărilor, se va ridica la 7¼% din PIB în 2010…

Previziunile de primăvară ale Comisiei confirmă că economia UE este în curs de redresare. După ce a trecut prin cea mai gravă recesiune din istoria ei, economia UE urmează să crească cu 1% în 2010 și cu 1¾% în 2011. De la previziunile din toamnă ale Comisiei, prognoza pentru 2010 a mai urcat cu ¼ de punct procentual, deoarece țările UE beneficiază de un context extern mai puternic. În schimb, cererea internă slabă continuă să frâneze redresarea. Viteza redresării, conform previziunilor, va fi diferită de la stat la stat, reflectând condițiile particulare ale fiecăruia și politicile pe care le aplică. În ultima vreme, piața muncii a început să dea unele semne de stabilizare, rata șomajului urmând să atingă, în 2010, un maxim mai scăzut decât se anticipa, dar apropiat totuși de 10% pe ansamblul UE. Măsurile fiscale temporare, care s-au introdus, au avut un rol decisiv în revenirea economiei UE, dar au agravat deficitul public care, conform estimărilor, se va ridica la 7¼% din PIB în 2010, înainte de a ceda puțin în 2011.

„Ameliorarea prognozei de creștere economică pentru anul acesta este o veste bună pentru Europa. Acum trebuie să ne asigurăm că acest curs al creșterii nu va fi deturnat de riscuri legate de stabilitatea financiară. Pentru o creștere sustenabilă, este nevoie de eforturi hotărâte de consolidare fiscală și de reforme care să mărească productivitatea și ocuparea forței de muncă”, a declarat comisarul UE pentru afaceri economice și monetare, Olli Rehn.

În UE, recesiunea economică s-a încheiat în trimestrul al treilea din 2009, în mare parte datorită măsurilor excepționale de criză instituite în cadrul Planului european de redresare economică (PERE), dar și mulțumită altor factori temporari. Dincolo de revenirea inițială, redresarea se dovedește mai treptată decât alte revirimente din trecut, ceea ce nu e de mirare având în vedere caracterul fără precedent al recesiunii. Revenirile ciclice în urma crizelor financiare tind să fie mai atenuate decât în alte împrejurări. Ca și alte țări dezvoltate, UE se va lupta cu moștenirea crizei încă o bună bucată de timp de acum încolo.

Urmează o redresare treptată

Deși, pe termen scurt, perspectivele creșterii economice rămân mediocre pe ansamblu, se anticipează totuși o modestă ameliorare față de previziunile din toamnă, urmarea unei reveniri mai puternice în activitatea și comerțul la nivel mondial, la începutul anului și a unei îmbunătățiri a perspectivelor externe. În continuare, economia UE se va confrunta cu turbulențe pe câteva fronturi care urmează să frâneze creșterea cererii. Profilul acestei redresări va fi probabil afectat

în oarecare măsură de o serie de factori temporari – meteorologici, ciclici ori generați

de diferitele politici. Potrivit previziunilor, odată cu atenuarea acestor efecte, creșterea PIB-ului va începe să recupereze mai solid, dar nu înainte de sfârșitul lui 2010. Este consecința unui grad încă foarte scăzut de utilizare a capacităților, reducerii nivelului de îndatorare și aprehensiunii crescute față de risc, care stopează investițiile, precum și creșterii timide a consumului privat. Înviorarea consumului este limitată și de creșterea anemică a salariilor și a ocupării forței de muncă și, în unele țări, de corecțiile pieței imobiliare.

Piața forței de muncă și finanțele publice sub presiune

Deși criza economică a afectat substanțial piața forței de muncă din UE, impactul pare ceva mai slab decât se estimase inițial, ceea ce se datorează măsurilor pe termen scurt și politicii de conservare a locurilor de muncă din unele state membre, dar și reformelor anterioare. Recent, au început să apară semne de stabilizare, iar perspectivele par ceva mai bune decât la previziunile din toamnă. Cu toate acestea, din cauza obișnuitului decalaj dintre evoluția economiei reale și cea a pieței muncii, gradul de ocupare a forței de muncă va continua să scadă cu aproximativ 1% anul acesta și nu va începe să crească decât în 2011. La nivelul UE, rata șomajului ar urma să se stabilizeze la aproximativ 10%, mai mică deci cu jumătate de punct procentual decât se prevedea în toamnă, deși situația variază foarte mult de la un stat membru la altul.

Recesiunea a avut un impact major asupra finanțelor publice. Ca urmare a funcționării stabilizatorilor automați și a măsurilor discreționare care s-au luat pentru susținerea economiei în cadrul Planului european de redresare economică, deficitul public s-a triplat din 2008. Pentru anul acesta, se prevede atingerea unui maxim al deficitului de circa 7¼% din PIB, urmat de o ușoară scădere (până la circa 6½%) în 2011, ca o consecință a încetării măsurilor temporare de sprijin și a reluării activității în economie. Gradul de îndatorare va rămâne, potrivit estimărilor, pe o tendință ascendentă. Datoria publică ridicată și în creștere, ca medie pe UE, este cea mai persistentă moștenire a crizei; ea va afecta economia mult dincolo de actualul orizont de prognoză.

Inflația prevăzută să rămână sub control

Inflația prețurilor de consum a început să crească ușor după nivelurile extrem de scăzute înregistrate anul trecut. Totuși, toropeala care persistă în economie va ține în frâu probabil și majorările salariale, și inflația, compensând parțial o posibilă creștere de prețuri la produsele de bază și, pentru zona euro, valoarea mai scăzută a monedei europene. Conform previziunilor, inflația IAPC se va situa în medie pe UE la 1¾% atât în 2010, cât și în 2011 (urmând să atingă 1½% și, respectiv, 1¾%, în zona euro).

Incertitudini încă ridicate, riscuri, în general, echilibrate

Asupra redresării economice a UE continuă să planeze mari incertitudini, după cum au arătat, de exemplu, recentele tensiuni pe piețele obligațiunilor de stat. Prognoza este, la rândul ei, nesigură, riscurile asociate fiind, în general, moderate. Pe măsură ce economia iese dintr-o recesiune însoțită de o criză financiară, redresarea depinde decisiv de sănătatea piețelor financiare care nu a fost încă repusă pe baze solide.

Totodată, o nouă adâncire a dezechilibrelor mondiale ar putea influența perspectivele de creștere ale Europei.

În ciuda semnelor evidente de stabilizare, piața muncii va continua, se pare, să rămână slabă. Evoluțiile pe acest front vor fi cruciale pentru procesul de redresare al UE, constituind o sursă potențială de riscuri care pot fi atât favorabile, cât și nefavorabile, în funcție și de eficacitatea politicilor aplicate. Pe de altă parte, revirimentul piețelor emergente și redresarea comercială pe care a generat-o ar putea propulsa în continuare economia UE, mai mult decât se estimează în prezent.

Recenta ameliorare a încrederii (în special, în domeniile productive) prefigurează unele riscuri favorabile pe termen scurt. Definitivarea cu succes a sprijinului financiar către Grecia va consolida, se estimează, încrederea investitorilor și a consumatorilor.

Riscurile legate de perspectivele inflației sunt, de asemenea, în general, echilibrate.

A se vedea tabelele de mai jos și documentul integral al previziunilor  – click aici

SURSA: COMISIA EUROPEANĂ

 

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana ROTARU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top