Fără categorie

Preşedinţii Comisiei, Parlamentului şi Consiliului European reunesc liderii religioşi europeni pentru a discuta despre drepturile democratice şi libertăţi

Bruxelles, 30 mai 2011 – Astăzi, aproximativ douăzeci de înalţi reprezentanţi ai religiilor creştină, iudaică şi musulmană, precum şi ai comunităţilor budiste s-au întâlnit la Bruxelles, la invitaţia preşedintelui José Manuel Barroso, reuniunea fiind coprezidată de Jerzy Buzek, Preşedintele Parlamentului European şi de Herman Van Rompuy, Preşedintele Consiliului European. Aceștia au discutat despre modalitățile efective de promovare a drepturilor și libertăților în vederea creării unui parteneriat pentru democrație și prosperitate împărtășită între Europa și țările din vecinătatea sa.

Aceasta a fost cea de a șaptea reuniune dintr-o serie de reuniuni anuale lansate de președintele Barroso în 2005. Pentru a doua oară, întâlnirea are loc în contextul Tratatului de la Lisabona care prevede la articolul 17 că Uniunea menține un „dialog deschis, transparent și constant” cu reprezentanții grupurilor religioase, ai bisericilor și ai comunităților de credință. Reuniunea de astăzi dovedește…

Bruxelles, 30 mai 2011 – Astăzi, aproximativ douăzeci de înalţi reprezentanţi ai religiilor creştină, iudaică şi musulmană, precum şi ai comunităţilor budiste s-au întâlnit la Bruxelles, la invitaţia preşedintelui José Manuel Barroso, reuniunea fiind coprezidată de Jerzy Buzek, Preşedintele Parlamentului European şi de Herman Van Rompuy, Preşedintele Consiliului European. Aceștia au discutat despre modalitățile efective de promovare a drepturilor și libertăților în vederea creării unui parteneriat pentru democrație și prosperitate împărtășită între Europa și țările din vecinătatea sa.

Aceasta a fost cea de a șaptea reuniune dintr-o serie de reuniuni anuale lansate de președintele Barroso în 2005. Pentru a doua oară, întâlnirea are loc în contextul Tratatului de la Lisabona care prevede la articolul 17 că Uniunea menține un „dialog deschis, transparent și constant” cu reprezentanții grupurilor religioase, ai bisericilor și ai comunităților de credință. Reuniunea de astăzi dovedește, încă o dată, importanța pe care instituțiile europene o acordă acestui dialog.

José Manuel Barroso, Președintele Comisiei a declarat: „Menirea și ambiția noastră sunt promovarea democrației, a pluralismului, a statului de drept, a drepturilor omului și a justiției sociale, nu numai în Europa, ci și în țările din vecinătatea noastră. Am convingerea că acestor provocări nu li se poate răspunde fără contribuția activă a comunităților religioase. Discuția de astăzi a confirmat angajamentul nostru comun față de promovarea drepturilor democratice și a libertăților, inclusiv a libertății religioase și de credință”.

Jerzy Buzek, Președintele Parlamentului European a adăugat: „Comunitățile religioase joacă un rol esențial în structura socială a țărilor UE. Acest lucru este valabil și în cazul schimbărilor dinamice care se produc în vecinătatea noastră. Parlamentul European a subliniat întotdeauna faptul că libertatea religioasă sau a credinței reprezintă unul din drepturile fundamentale ale omului. Pentru a fi pe deplin eficace, în cadrul politicii sale de vecinătate, UE trebuie să coopereze pe teren cu grupurile religioase pentru a soluționa chestiuni legate de educație, asistență medicală și reconstrucția societăților după conflicte.”

Herman Van Rompuy, Președintele Consiliului European, a declarat: „Să nu uităm istoria. Ea este pe cale de a se înfăptui acum în Africa de Nord și în lumea arabă. Acest lung drum către libertate și justiție care sunt, mai exact, valori bine ancorate în tratatele europene. Nu este momentul pentru noi, europenii, să devenim mai puțin deschiși, mai puțin toleranți, mai egoiști și mai materialiști, și chiar mai rasiști. Valorile nu pot supraviețui fără un resort spiritual, religios sau etic. Aici puteți juca un rol major. Nimeni nu are monopol asupra marilor valorilor umane care dau sens vieții și societăților noastre. Dar fără acest resort și fără această direcție, totul s-ar putea prăbuși. Trebuie să fim conștienți de acest lucru.”

De la începutul anului, au avut loc evenimente extraordinare în vecinătatea cea mai apropiată a Europei, care ne reamintesc de valurile de democratizare din Europa Centrală și de Est de la sfârșitul anilor 80 și începutul anilor 90. Împărtășim un viitor comun cu vecinii noștri. În luna aprilie, Comisia Europeană și Înaltul Reprezentant al Uniunii pentru afaceri externe și politica de securitate au lansat un parteneriat ambițios pentru democrație și prosperitate împărtășită cu țările sud-mediteraneene. UE este de departe cel mai important donator și investitor în țările din vecinătatea sa, dar Europa este, mai presus de orice, hotărâtă să promoveze și să protejeze drepturile democratice și libertățile, nu numai pe continentul nostru, ci și dincolo de frontierele sale. Democrația a reprezentat factorul-cheie pentru pace și prosperitate în Europa, UE fiind hotărâtă să împartă aceste avantaje cu toți partenerii, în special cu vecinii noștri.

Discuțiile s-au desfășurat într-un spirit deschis și sincer. Liderii religioși din treisprezece state membre ale UE (Regatul Unit, Germania, Suedia, Ungaria, Franța, Belgia, Austria, Italia, România, Grecia, Cipru, Polonia, Țările de Jos) și din țări terțe (Rusia și Bosnia și Herțegovina) au întâmpinat cu bucurie angajamentul ferm și reînnoit al UE față de vecinii săi cei mai apropiați. Aceștia și-au exprimat disponibilitatea de a lucra alături de instituțiile europene pentru a promova democrația, drepturile omului și libertățile fundamentale, indispensabile în construirea unor societăți pluraliste și democratice.

Vicepreședintele Parlamentului European László Tökes, vicepreședintele Comisiei Europene Viviane Reding, comisarul John Dalli, comisarul Štefan Füle și comisarul Cecilia Malmström au participat, de asemenea, la această reuniune.

 

Sursa:CE

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana ROTARU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top