Comisia Europeană

Preoţii “răzvrătiţi” vor înfiinţa o episcopie la Constanţa

Conducerea BOR, acuzată că a intrat cu forţa în prima biserică a noii structuri bisericeşti

Mai mulţi preoţi nemulţumiţi de conducerea Bisericii Ortodoxe Române vor să înfiinţeze o biserică paralelă. Liderul acestui grup este preotul Gabriel Mascas, autosuspendat din parohia Cernavodă, preşedinte al Sindicatului preoţilor şi al credincioşilor. Mascas a declarat pentru DEZVĂLUIRI că proiectul va începe la Constanţa, cu infiinţarea unui episcopii ce se va subordona unui “Vicariat Ortodox Elen cu succesiune apostolică şi canonică ortodoxe, recunoscut în rândul Patriarhiilor Ecumenice Ortodoxe”.
Acest proiect a stârnit deja un imens scandal la o biserică din Bucureşti, unde preotul Tanasie Popescu a decis să iasă de sub jurisdicţia Arhiepiscopiei şi să treacă biserica sub ascultarea noii episcopii. Popescu şi Mascas ne-au declarat că reprezentanţii Arhiepiscopiei Bucureştilor au intervenit în forţă, au spart lacătele bisericii şi au intrat pe o proprietate ce nu le aparţine.

Un articol de Mihai Răzvan ROTARU

Preotul Popescu a început construcţia bisericii pe terenul său

Preotul Tanasie Popescu a început construirea unei biserici în cartierul Tineretului din Bucureşti, pe strada Pridvorului nr. 2, unde deţinea în proprietate un teren în valoare de aproximativ un milion de euro. Preotul Popescu a donat acest teren Consiliului parohial-reprezentantul legal al enoriaşilor.
Pe acest teren a început construirea unei biserici. Până la finalizarea ei se slujeşte într-un cort militar, primit ca donaţie, cu sprijinul unui fost general de armată.
Banii pentru biserică au venit mai ales din sponsorizări făcute de nepoţii preotului, care sunt oameni de afaceri, dar şi de la enoriaşi.
Când preotul Popescu a început demersurile pentru sfinţire, a aflat de la reprezentanţii Arhiepiscopiei Bucureştilor că trebuie să îşi doneze terenul. Astfel a fost făcut actul de donaţie către credincioşi, cu clauza ca preotul să rămână slujitor în ctitoria sa.
“Din acel moment a început un adevărat calvar. Mai întâi mi-a fost trimis la parohie un ajutor, în persoana preotului Iulian Vişoiu. El a creat numai probleme la biserică, mai mulţi credincioşi acuzându-l că fură bani din cutia milei. Apoi reprezentanţii Arhiepiscopiei mi-au spus ca vor trimite un alt preot să mă înlcouiască, iar eu mă voi ocupa de curăţenie”.

A vrut să scoată biserica de sub autoritatea Arhiepiscopiei Bucureştilor

În consecinţă, preotul Popescu a depus la Arhiepiscopie antimisul (un veştmânt bisericesc ce stă în altar, pe sfânta masă şi fără de care nu se poate sluji) şi a cerut scoaterea acestei biserici de sub jurisdicţia Patriarhiei Române.
Intenţia preotului Popescu era, după cum ne-a declarat Gabriel Mascas, de a trece această parohie sub ascultarea noii episcopii ce va fi inţiinţată la Constanţa.
Arhiepiscopia a contraatacat şi l-a trimis pe protopop cu antimisul înapoi la biserica “răzvrătită”, unde acesta a şi ţinut o slujbă. La slujbă au participat mai mulţi foşti preoţi din Arhiepiscopia Tomisului excluşi de ÎPS Teodosie. “După slujbă, protopopul ne-a admonestatat şi ne-a jignit, numindu-ne răvrătiţi şi eretici. Şi asta doar pentru că nu mai suntem dispuşi să suportăm abuzurile conducerii Bisericii Ortodoxe Române”, ne-a relatat Gabriel Mascas.
Comandoul Arhiepiscopiei Bucureştiului
Războiul nu s-a oprit însă aici. Pe 19 februarie, la ora 16, mai mulţi reprezentanţi ai Ahiepiscopiei Bucureştilor au intrat în curtea bisericii din strada Pridvorului nr. 2, au spart lacătele de la poartă, lacătele de la biserică şi au forţat intrarea în clădirea provizorie a organizării de şantier. Considerând că au intrat pe proprietatea sa în mod fraudulos, preotul Popescu a sunat la numărul de urgenţă 112. O echipă de poliţişti de la Secţia 14 a ajuns la biserică şi a încercat să îi legitimeze pe intruşi. Fără folos însă: “Le-au spus poliţiştilor că nu au buletinele la ei şi că nu le trebuie, că sunt preoţi. Şi că i-a trimis Patriarhul Daniel, deci nu e nicio problemă”.
Preotul Popescu a depus plângere la Secţia 14 Poliţie şi la Procuratură, pentru nerespectarea clauzelor şi abuz în serviciu.
Contactat de DEZVĂLUIRI, purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei Bucureştilor ne-a declarat că nu ştie nimic de incidentul din 19 februarie. El ne-a declarat că au fost ceva probleme legate de preotul Popescu, dar că ele s-au rezolvat: “Părintele a depus, într-adevăr o cerere prin care dorea să iasă de sub jurisdicţia arhiepiscopiei noastre, dar şi-a retras-o. Dacă a fost un conflict acolo, el s-a rezolvat şi situaţia revenit la normal”.
Îl contrazice însă chiar autorul cererii, preotul Popescu, care spune că nu a retras documentul, ci aşteaptă încă un răspuns din partea Arhiepiscopiei Bucureştilor!

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana MIHĂLȚEANU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top