Comisia Europeană

Premisele constantene ale demiterii lui Sebastian Bodu

Senatorul Puiu Hasotti si omul de afaceri Stere Samara au tras sforile în conflictul dintre Vasilica Mihai si Adrian Tinca.

Demiterea lui Sebastian Bodu de la conducerea Agentiei Nationale de Administrare Fiscala a fost urzita la Constanta, de trei personaje publice: sefa Fiscului Vasilica Mihai, omul de afaceri Stere Samara si senatorul liberal Puiu Hasotti.
 
Desi numai acesta din urma s-a evidentiat în scandalul demiterii lui Bodu, mai multe date de culise arata ca scenariul demiterii a fost fabricat în cercul select al celor trei.

Un articol de ADRIAN CÂRLESCU

Practic, razboiul partilor a început în luna noiembrie a anului trecut, când Sebastian Bodu a decis sa puna în aplicare o hotarâre de guvern adoptata doar pe hârtie, în anul 2003, de cabinetul Nastase, la solicitarea expresa a Uniunii Europene. Actul normativ prevedea trecerea activitatilor de administrare a veniturilor statului, controlului fiscal si coordonarii AFP-urilor de la Directiile Generale ale Finantelor Publice (subordonate direct ministrului liberal de finante) la administratorii sefi ai Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (subordonati direct secretarului de stat numit de Partidul Democrat). Practic, de la punerea în aplicare, sefii DGFP-urilor urmau sa îsi piarda cea mai mare parte a competentelor, ramânând doar cu resursele umane, auditul intern, investitiile si ordonarea creditelor.  Convins ca restantele în aplicarea normelor UE ar putea sa aduca o bila neagra României, Bodu a semnat în noiembrie anul trecut 20 de ordine de numire în functia de administrator special ANAF în teritoriu. La Constanta, aceasta demnitate i-a revenit lui Adrian Tinca, director executiv adjunct pentru directia controlului fiscal din DGFP, însa ordinul de numire în functie a fost dosit vreme de doua saptamâni de sefa Fiscului, Vasilica Mihai, desi aceasta avea obligatia legala sa îl comunice titularului. Comunicarea nu a mai avut loc, deoarece la interventia ministrului finantelor Sebastian Vladescu, ordinele lui Bodu au fost suspendate, pe motivul invocat ca ar putea genera un conflict de competente. Prin ordinele de numire li se atribuia administratorilor speciali competente în audit, resurse umane si investitii, dar numai în strânsa legatura cu activitatea lor.

Alianta Hasotti – Samara

Bodu nu a mai apucat sa modifice ordinele în cauza, deoarece, între timp, a fost demis de la conducerea ANAF, sub motivul ca ar fi facut declaratii critice la adresa politicii cabinetului Tariceanu. În realitate, ordinul de demitere era deja pregatit pentru tipar când Bodu a criticat taxa de prima înmatriculare, ca dovada ca a aparut în Monitorul Oficial chiar a doua zi dupa ce s-a ivit si pretextul formal. Guvernul a luat o singura pozitie în acest caz, prin intermediul purtatorului de cuvânt Oana Marinescu. În schimb, PNL-ul si-a oferit acordul deplin pentru demitere, prin vocea senatorului constantean Puiu Hasotti, care a binecuvântat gestul premierului, invocând faptul ca Bodu nu a stiut sa calculeze TVA-ul la una din emisiunile televizate ale lui Robert Turcescu. În realitate, Hasotti facea un serviciu protejatei sale de la DGFP Constanta, pe care tot el a sprijinit-o sa ajunga în functie, chiar si în ciuda relatiilor neamicale întretinute de Vasilica Mihai cu presedintele PNL Constanta, George Dragomir. Un alt avocat al doamnei de la Fisc a fost omul de afaceri Stere Samara, fost coleg de facultate cu ministrul finantelor publice, Sebastian Vladescu, si mai nou amic politic cu Puiu Hasotti. În virtutea apropierii de Hasotti, Samara a renuntat la proiectul de declarare a aromânilor drept minoritate nationala, care îi atrasese, în anul 2005, critici din partea senatorului. În schimb, pe baza acestor relatii liberale, afaceristul se bucura de o bunavointa speciala din partea Fiscului local, care s-a grabit deja sa acorde o serie de facilitati uneia din firmele  sale. Sa mai spunem doar ca Samara are interese comune cu avocatul Ionel Hasotti, fratele senatorului, într-un litigiu privind un imobil din plin centrul Constantei.

Fiscul constantean, cadorisit cu sediul CEC-ului

Ultima si cea mai asteptata privatizare, cea a Casei de Economii si Consemnatiuni, ramâne în stand-by deoarece factorii responsabili din Ministerul Finantelor Publice sunt nemultumiti de pretul nu tocmai convenabil avansat de ofertanti. Între timp, pâna la declansarea unei noi runde de privatizare, patrimoniul CEC-ului este diminuat discret în favoarea actualului patron, Ministerul Finantelor Publice. Potrivit unor surse din CEC, mai multe sedii ale acestei banci vor ajunge la Directiile Generale ale Finantelor Publice din teritoriu, pe baza deciziei MFP. Este si cazul sediului de pe bulevardul IG Duca al sucursalei judetene a CEC-ului din Constanta, care va fi transmis DGFP cu începere de la 1 aprilie. Sucursala bancii se va muta în sediul mai putin generos de la palatul telefoanelor, unde a functionat pâna în prezent una din cele 12 agentii din oras. Cadorisirea Fiscului local cu luxosul sediu de pe IG Duca reprezinta, printre altele, si un semn al aprecierii de care se bucura Vasilica Mihai la nivelul Ministerului Finantelor Publice.

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana ROTARU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top