Afaceri Europene

Portul Constanta, guvernat de legea pumnului

De ani de zile, lumea portuara traieste parca în epoca feudalismului. Puterea si factorii de decizie apartin unui grup restrâns de indivizi care de-a lungul timpului au ocupat posturi si functii cheie în administratia portului sau în Capitanie. Nimic nu se misca în port fara acordul lor, nimeni nu poate întreprinde nimic fara cunostinta lor prealabila sau fara „binecuvântarea” lor. Chiar daca nu mai sunt, unii dintre ei, în functii oficiale cheie, influenta lor este fara limite iar libertatea lor de miscare, în si peste limitele legii, este la fel, fara limita.  Nume cum ar fi:  Jorj Unciuleanu, fratii Plohod, Alexandru Mezei etc, sunt binecunoscute celor care au zi de zi de aface cu Portul Constanta si cu activitatile economice desfasurate acolo. Dispretul fata de angajatii proprii, în firmele private pe care le administreaza, completeaza imaginea acestora de tartori portuari.

Un articol de Stefan Kostoff

Tripleta Unciuleanu, Plohod, Mezei îsi are originea înca din vremurile de început ale perioadei post-revolutionare din cadrul Capitaniei Zonale Constanta si Autoritatii Navale Constata, ex-Inspectoratul de Navigatie Civila. Mezei era lider de sindicat al INC, Plohod era angajat al Capitaniei Agigea si pregatea lovitura cu carnetele de marinar falsificate, iar Unciuleanu ocupa o functie bunicica pe la Capitanie. De ani de zile colaborarea dintre ei avea sa produca roade consistente, fiedelitatea pentru conservarea grupului accentuându-se în functie de combinatiile la care luau parte. În acest mod, în ziua de azi putem spune ca tripleta amintita conduce efectiv soarta Portului Constanta. Pentru ei abuzurile nu pot fi sanctionate de nimeni din cadrul organismelor portuare abilitate. Exemplu: în timpul operatiunilor de ranfluare a navei Karim 1, s-a produs o poluare însemnata a bazinului portuar. Ofiterul de capitanie care a sesizat si a încercat sanctionarea vinovatului de producerea  poluarii, a fost gonit efectiv de la fata locului si amenintat de catre Unciuleanu. Firma care a facilitat poluarea prin îndepartarea barajului antipoluant era SC.Atriamar Star SRL, cu sediul în incinta Garii Fluviale din Agigea. Patron este Vali Plohod, asociati ar fi Jorj Unciuleanu dar cica si Mezei. Activitatea societatii se bazeaza în special pe operatiuni de ranfluare a epavelor, lucrari subacvatice cu scafandri profesionisti, recuperari subacvatice si alte operatiuni de profil. Exclisvitatea în domeniul acestui gen de operatiuni îi apartine.
Daca Plohod a fost implicat si cercetat în scandalul carnetelor de marinar false, Unciuleanu a fost dibuit de DNA. Se stie ca timp de mai multi ani, Jorj a ocupat functia de sef domenii din cadrul Companiei Nationale Administratia Porturilor Maritime Constanta. La sfârsitul lunii noiembrie 2005, toti directorii CN APMC, în frunte cu Gheorghe Moldoveanu au intrat pe mâna DNA-ului pentru abuz în serviciu si alte infractiuni asimilate coruptiei. În scandal au fost târâte si câteva firme din Portul Constanta cum ar fi: Utilnavorep, Consal Trade, Sisteme Internationale de Afaceri Bucuresti, Uti Italia etc.
În gruparea lui Unciuleanu intrasera în atentia organelor de ancheta fostul director al Directiei juridice, Viorel Cristea si fostul director al Directiei tehnice, Dan Alin Gheorghiu, Elena Achim care în anul 2004 a îndeplinit functia de director economic al CN APM,  Stefan Patrascu, Adriana Baz, Sorin Placintescu, Nicolae Constantin si Cristian Iliescu, toti în calitate de membri ai comisiilor de evaluare a licitatiilor organizate de CN APMC, în vederea externalizarii serviciilor.

Joaca cu vietile oamenilor

Ca administratori ai firmei SC.Atriamar Star SRL, Unciuleanu si fratii Plohod au ajuns sa-si duca în pragul disperarii angajatii. De luni de zile nu au platit salariile, datoriile catre anagajtii fiind imense si cu slabe sanse de a fi achitate. În acest context, utilajele pe care firma le-a închiriat de la terti, au ramas aproape parasite, oamenii plecând scârbiti de la bordul lor din cauza atitudinii dezinteresate ale administratorilor. Dusi cu vorba de luni de zile ca-si vor primi salariile restante, multi dintre ei si-au dat demisiile si au plecat care cum au vazut cu ochii. Majoritatea acestora au familii numeroase, copii de întretinut la scoala si prin facultati, au datorii la întretinere si prin toate cele. Situatia nu pare a-i sensibiliza deloc pe  alde Unciuleanu si Plohod, pozitia lor ramânând în permanenta rigida fata de problemele angajatilor.

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana ROTARU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top