Consiliul European

Ponta, Guevarra şi haşişul

În urmă cu câţiva ani, Victor Ponta, în calitatea de preşedinte al tineretului social-democrat, a dispus ca junimea pesedistă să adopte, pentru câteva ore, uniforma roşie – purtând vestitul tricou cu faţa lui Che Guevarra. Ajuns, acum, preşedinte al organizaţiei de seniori, el are, din nou, de rezolvat o problemă de uniformă: Cum să convingă „clanurile” din interiorul partidului să adopte, dacă nu o ţinută, atunci măcar un set de principii uniform.

Un editorial de Răzvan PETRE

Victoria oarecum neaşteptată a tânărului politician, care nu se număra, până deunăzi, între liderii marcanţi ai PSD, este expresia momentului de cotitură în care se află partidul său. Construit, în mare, pe un schelet comunist, Partidul Social Democrat a urmat o tranziţie lentă, de la modelul puterii centralizate, spre democraţia mimată de „baronii locali”. Prea mare pentru a putea fi supus unui singur om, şi prea influent pentru a se putea dezvolta pe principii democratice, PSD a ajuns să fie nu un partid politic, ci o franciză. Rând pe rând, lideri locali din interior, sau care au aderat pe parcurs la acest partid, au aplicat în teritoriul pe care îl controlau propriile metode de conducere şi propriile politici de cadre. Devenind din ce în ce mai influenţi şi obişnuindu-se cu statutul de lideri inconstestabili (în zonele controlate de ei), liderii locali au revendicat dreptul de a juca un rol central în viaţa partidului. În 2003, când s-a burzuluit, atât la şedinţele interne, cât şi în declaraţii publice, împotriva „baronilor locali”, Ion Iliescu nu a făcut-o de dragul neîntinării idealurilor social-democrate. Motivul real al acestei ieşiri a fost presiunea din ce în ce mai mare a liderilor locali, care, în frunte cu grupul de la Cluj şi cu alte filiale, au decis în 2005 pensionarea lui Iliescu şi propulsarea lui Geoană către o şefie formală.
PSD, varianta 2010, este un partid al găştilor şi al liderilor locali, care acţionează independent de conducere şi care au puteri exclusive în teritoriu. Situaţia partidului e similară cu cea a capitalei mondiale a haşişului – Afganistan. În această ţară, guvernul susţinut de americani are tot atâta putere de conducere a ţării, pe cât au avut, la vremea lor, talibanii. Cu excepţia capitalei Kabul şi a altor câteva puncte de pe harta ţării, guvernul central nu controlează nimic. În acelaşi timp, puterea reală, care a făcut ca înfrângerea talibanilor să fie una rapidă, e în mâinile clanurilor locale şi a bulibaşilor afgani, care guvernează după legi ancestrale, prin drept divin şi solidaritate de gintă.
Victor Ponta, are de rezolvat o mare problemă: PSD, ca un Afganistan în miniatură, a ajuns să fie imposibil de guvernat. Liderii locali fac ce îi taie capul, iar pierderea sprijinului lor echivalează cu pierderea funcţiei de preşedinte al partidului. La ultimele două congrese s-a demonstrat faptul că, nemulţumiţi, „baronii locali” nu abandonează partidul, în favoarea unei francize PD-L sau PNL, ci întorc armele împotriva preşedintelui de partid, pe care îl doboară. În faţa acestei situaţii, Victor Ponta va avea de ales: Fie acceptă să fie marioneta partidului, cu Vanghelie, Dragnea, Hrebenciuc şi Mitrea la sfori, fie taie sforile, cu riscul să-şi rupă gâtul… .

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana ROTARU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top