Litoralul românesc

Italienii de la Enel vor fi anchetaţi de Senatul României

Se rupe „macaroana”?

Deoarece abuzurile şi serviciile mai mult decât execrabile servite de italienii de la distribuitorul de energie electrică ENEL au ajuns la un nivel insuportabil pentru consumatorii români, în cadrul Senatului României s-a decis iniţierea unei Comisii senatoriale de anchetă.

Un articol de Ştefan Doru COPOŢ, Andreea PAVEL

Această Comisie care se va subordona Comisiei de Privatizare din Senatul României va avea ca scopuri anchetarea abuzurilor comise de ENEL împotriva consumatorilor români, desecretizarea clauzelor contractelor de privatizare ale SC Electrica SA încheiate de ENEL cu Statul român, analiza stadiului investiţiilor realizate de ENEL în România în acord cu clauzele contractuale, analiza reclamaţiilor formulate împotriva ENEL de consumatori ( pe baza înregistrărilor depuse la ANRE şi ANPC,  propunerea de acţionare în judecată a ENEL de către Statul român pentru solicitarea plăţii de daune şi despăgubiri pentru abuzurile comise împotriva consumatorilor şi lipsa respectării planurilor de investiţii în reţeaua de distribuţie a energiei electrice. Interesant este faptul că la momentul semnării contractelor de privatizare, băieţii deştepţi care au intermediat afacerea au garantat italienilor de la ENEL un nivel de profit imens pe o perioadă de trei ani de zile de la semnarea contractului de privatizare, fapt unic în istoria privatizarilor europene! Această iniţiativă aparţine senatorului independent Iulian Urban şi este sprijinită de mai mulţi primari din Bucureşti şi din ţară.

ENEL – „la porca miseria” energiei electrice româneşti

De când au preluat sistemele de distribuţie a energiei electrice la nivelul întregii ţări, italienii de la Enel recunosc că nu au investit nici un leu în reţelele de distribuţie a energiei electrice despre care spun că sunt „vechi de 30 de ani”. Şi asta în pofida faptului că ei susţin că se „ocupă” de modernizarea acestor reţele de circa trei ani. În acelaşi timp, tot ei susţin că nu din cauza neimplicării lor în problemă există aceste neajunsuri majore, ci faptul că românii sunt o naţiune de hoţi şi de infractori, care fură curent. Recent, Neculai Onţanu, primarul sectorului 2, din Bucureşti a avut o întâlnire cu un reprezentant ENEL care a motivat imposibilitatea furnizării de energie electrică conform contractelor cu beneficiarii prin faptul ca românii „fură energie electrică în proportie de 15%”. Potrivit reprezentanţilor Primăriei sectorului 2, directorul departamentului relaţii publice al ENEL, Alessio Menegazzo, a venit la întâlnirea respectivă cu promisiuni naive despre lucrări care, cică, se vor lungi până în anul 2015. Asta spre uimirea şi revolta primarului Neculai Onţanu care aştepta soluţii rapide.
Analizând sutele de mii de reclamaţii şi sesizări depuse la ANRE şi ANPC se poate trage o concluzie simplă, concluzie confirmată şi de multitudinea de mesaje postate pe diferite forumuri de pe Internet referitoare la Enel: “Enel distibuţie este o grupare de tip mafiot”! Şi asta pentru că lumea a observat că Enel nu investeşte în reţele, pune clienţii care vor să se branşeze să investească în reţea (pentru ca după aceea Enel să preia investiţia), obligă noii clienţi să plătească cabluri de reţea cu putere mai mare decât este nevoie (de exemplu un forumist susţine că a fost obligat de instaleze un cablu de 125 mmp când, conform normelor, era suficient unul de 50 mmp), noile contoare digitale nu fac altceva decât să măsoare eronat consumurile casnice, ajungându-se astfel ca pentru un imobil cu un bilanţ energetic calculat în prealabil consumul electric înregistrat să fie de două-trei ori mai mare etc.

Edilii constănţeni se aliază contra Enel

Vă semnalam cazul comunei Crucea, unde între orele 07:00-10:00 dimineaţa şi după-amiaza după ora 15:00, au loc nenumărate întreruperi de curent, exact atunci când, spre exemplu, angajaţii primăriei nu numai că îşi încep activitatea, dar primesc sau trimit corespondenţa, unul dintre cele mai importante aspecte în cadrul unei administraţii locale. “Angajaţii pur şi simplu nu-şi pot face treaba! În fiecare zi, cam de o lună încoace, se stinge şi se aprinde lumina, ca şi cum s-ar juca un copil cu întrerupătorul. Ni s-au ars calculatoarele, suntem nevoiţi să ne sistăm activităţile şi de multe ori întârziem cu anumite lucruri pe care le avem de făcut în ziua respectivă. Este inadmisibil ce se întâmplă, asta ca să nu mai vorbim de pretenţiile pe care le au şi de tarifele pe care le practică. Dacă tu, în schimb, întârzii o singură zi cu plata, ţi-a tăiat lumina imediat, dar în momentul în care ei îţi fac asta, se pare că nu e absolut nici o problemă”, ne-a declarat edilul comunei, Gheorghe Frigioi. Acesta a mai vorbit şi despre daunele pe care numărul mare de întreruperi successive le-a creat: calculatoare arse, pierderea sau blocarea scrisorilor electronice importante, ori faptul că anagajaţii sunt nevoiţi uneori să rămână peste program pentru a-şi finaliza activităţile de pe ordinea de zi.

Primăria Mihai Viteazu a plătit incompetenţa angajaţilor italienilor

Din cauza greşelilor comise de ENEL Dobrogea, Primăria comunei Mihai Viteazu, judeţul Constanţa, se vede nevoită să plătească, peste noapte, 700 de milioane lei vechi, pentru a achita consumul de curent pe care „băieţii deştepţi” de la ENEL l-au descoperit la spartul târgului. Altfel spus, Primăriei i se cere să achite indolenţa, lenea şi aroganţa angajaţilor ENEL Dobrogea. Motivul, conform declaraţiilor edililor din Mihai Viteazu, este că, timp de mai bine de jumătate de an, angajaţii italienilor nu au mers în teren să noteze consumul iluminatului public, ci au scos din burtă nişte cifre. În urma unei rectificări a ENEL din luna martie, aceste cifre s-au dovedit a fi mult mai mici decât cele ale consumului real. În loc să-şi ia de urechi angajaţii leneşi şi incompetenţi, ENEL i-a remis Primăriei Mihai Viteazu factura prin care urmărea să regularizeze consumul pe lunile septembrie 2008 – martie 2009, în sumă totală de 700 de milioane de lei vechi. Şi cum Primăria nu a avut bani pentru a plăti exorbitanta sumă, ENEL a avut neruşinarea de a tăia curentul necesar pentru iluminatul public, pe motiv că primăria nu a achitat această restanţă. Subliniem: o restanţă provocată de trândăvia angajaţilor ENEL!

Ion Corvin, Bărăganu şi Agigea, alte comune păgubite

Primarul din Ion Corvin, Dumitru Nedea, a declarat că, în ultimele zile, cele cinci localităţi care fac parte din comună s-au confruntat frecvent cu oprirea curentului pe timpul zilei, iar această situaţie îi afectează cel mai mult pe elevii din ciclul primar, de la Şcoala I-IV din satul Rariştea, pentru că, în respectiva clădire modernizată, căldura este furnizată cu ajutorul instalaţiei electrice. Nedea spune, însă, că nu sunt probleme pentru că cei mici sunt mulţi şi învaţă toţi într-o singură încăpere, doar în intervalul 9.00 – 12.00.
Zeci de familii din localitatea constănţeană Bărăganu au rămas fără aparatura electrică, electronică şi electrocasnică în urma fluctuaţiilor de tensiune. În urmă cu aproximativ o săptămână, locuitorii din Bărăganu s-au trezit că din aparatura electrocansică pe care o aveau în case începuse să iasă fum. Ei au luat legătura cu dispeceratul Enel, care le-a comunicat că o echipă de intervenţii va veni să evalueze pagubele. Singura speranţă ca oamenii să îşi înlocuiască frigiderele, televizoarele, combinele şi calculatoarele distruse este ca Enel să îşi recunoască vinovăţia şi să le plătească daunele.
Primăria Agigea a anunţat că are probleme de comunicare cu cei de la Enel. „Sunt şeful comisiei pentru situaţii de urgenţă, având în vedere codul galben, încercăm să gestionăm problemele operativ, numai că cei de la Enel nu ne dau concursul”, a declarat, săptamâna trecută, primarul comunei Agigea, Cristian Cârjaliu. Declaraţiile au venit în contextul în care, în comuna Agigea un cartier întreg a fost lăsat în beznă, iar reprezentanţii Enel i-au comunicat ediluluică vor interveni abia după căteva zile. „Între timp, oamenii ce au facut? Au stat în frig şi pe întuneric zeci de familii, pentru că Enel nu a venit la intervenţie”, a adăugat Cârjaliu.

Primăria Constanţa e de acord cu ancheta

În urmă cu doi ani, primarul Mazăre a declarat că nu iluminatul public este cel cu probleme, pentru că în majoritate apaţine de primărie, ci zonele dependente de transformatoarele Electrica: ”Am înţeles că la Electrica nu s-au mai făcut de mult investiţii în transformatoare”, declara Mazăre. Deşi acesta a purtat discuţii cu reprezentanţii firmei italiene, Mazăre a mărturisit că nu le poate face nimic, dat fiind faptul că la mijloc este vorba de o firmă privată şi deci, implicit, o relaţie directă între abonaţii ENEL şi firmă. De atunci şi până în prezent, Constanţa a „beneficiat”, mai ales în această iarnă, de o serie lungă de avarii ale sistemelor electrice de transport al energiei datorate reţelei subdimensionate şi învechite. De altfel, se pare că iniţiativa senatorială menţionată la începutul acestui material va avea şi sprijinul nemijlocit al primarului Radu Mazăre şi a celor din preajma sa.

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana ROTARU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top