Investigaţii

Pomană electorală: Grădinița evacuată de Făgădău, pentru a face loc școlii lui Muhscină

Fost vicepreședinte al PNL Constanța, George Muhscină a demisionat din partid la începutul lunii august, pentru a candida ca independent, la funcția de președinte al Consiliului Județean. La o lună după acest eveniment, școala Petre Ispirescu – fondată și finanțată de Muhscină și administrată oficial de soția lui – a primit de la RAEDPP un nou sediu, pe Bulevardul Mamaia. Pentru ca tranzacția să fie posibilă, din acel spațiu a fost mai întâi evacuată Grădinița ”Roboțel”. Atribuirea spațiului s-a făcut în urma unei licitații cu cântec, RAEDPP jonglând cu detaliile pentru ca terenul să trezească doar interesul celor avizați.

Muhscină – omul care aduce blatul

Refrenul favorit al lui George Muhscină, de când și-a anunțat candidatura ca independent, a fost acela că PSD și PNL au făcut blat la alegerile locale, pentru ca PSD să câștige totul. El a chemat ”adevărații peneliști” alături de el, pentru a răsturna această mașinațiune presupusă, dar nicicum probată. Conform teoriei sale, blatul constă în aceea că PSD câștigă tot, iar PNL nu câștigă nimic – ceea ce nu are sens. Mai mult, de vreme ce el se adresează 100% votanților liberali, ceea ce nu poate decât să scadă scorul PNL și să ușureze misiunea PSD, Muhscină ar trebui mai degrabă să spună că ”Muhscină a făcut blatul cu PSD”. Mișcări venite pe ultima sută de metri a campaniei electorale vin să confirme varianta aceasta: RAEDPP-ul primăriei Constanța, fentând legislația și făcând eforturi dincolo de limita legii pentru a masca tranzacția, a închiriat un imobil proprietate publică către școala administrată de soția lui Muhscină.

Făgădău îi deschide calea lui Muhscină, evacuând ”Roboțelul”

George Muhscină și-a dat demisia din PNL la începutul lunii august 2020. Cu prima ocazie, la ședința Consiliului Local pe luna august, primarul Decebal Făgădău a înaintat o propunere de hotărâre prin care Grădiniței Roboțel, aflată într-un imobil administrat de RAEDPP în Bulevardul Mamaia nr.197 i se suspenda contractul de încheiere. Proiectul a trecut, pentru că explicația oficială a fost că grădinița urma să fie mutată într-un sediu mai bun, aflat ce-i drept un pic cam departe, pe strada Nicolae Iorga. Scopul real al acestei combinații imobiliare a ieșit la iveală o săptămână mai târziu, când RAEDPP a scos la licitație fostul spațiu al grădiniței.
Practic, preluarea spațiului s-a făcut din zbor, în locul grădiniței mutându-se imediat Școala Gimnazială Petre Ispirescu – proiectul de suflet al lui George Muhscină, în care acesta a declarat în mod repetat că a investit sume substanțiale. Din declarațiile surselor, decizia relocării grădiniței era cunoscută dinainte de părțile implicate, lucrările pentru mutarea efectelor grădiniței începând încă dinainte de hotărârea de consiliu prin care aceasta era teoretic evacuată. De altfel, inițiativa de a muta o instituție de învățământ cu mai puțin de două săptămâni înainte de începutul anului școlar, mai ales în situația nouă impusă de Covid19, când aceasta trebuia să reconfigureze spațiul de lucru, mobilierul etc. – nu ar avea nicio explicație logică sau de bun simț.


Dacă vă întrebați de ce a trebuit mutată grădinița, când școlii Petre Ispirescu putea să-i fie dat direct imobilul din Nicolae Iorga, răspunsul poate fi constatat la fața locului: Spațiul din Nicolae Iorga e în stradă, în loc de maximă vizibilitate pe o arteră intens circulată. În schimb, spațiul din Bulevardul Mamaia 197 este în curtea fostei școli nr.1, în loc ferit de priviri indiscrete. De altfel, actualmente, școala gimnazială Petre Ispirescu funcționează practic ”sub acoperire” – pe clădire nu a fost montată nicio firmă sau alt semn care să indice faptul că școala s-a mutat la acea locație, iar părinții își lasă copiii pe o stradă secundară, la o poartă de fier, la 100 de metri de ușa unei clădiri albe. Faptul e cu atât mai ciudat cu cât George Muhscină este patronul unei firme de succes care se ocupă cu producția publicitară, el putând să producă și să livreze în timp record și cu costuri minime o firmă luminoasă de toată frumusețea care să anunțe publicului existența școlii (firmă care probabil există deja, dar așteaptă să treacă alegerile pentru a fi etalată în toată splendoarea sa). Acesta nu e singurul mod în care școala a încercat să nu atragă atenția publicului. Pe pagina de Facebook a școlii nu este nicio mențiune despre faptul că gimnaziul a fost mutat pe Bulevardul Mamaia. Pe pagină sunt postate informații despre echinoxul de toamna și texte optimist-răsuflate despre ”bucuria revederii”, dar marele eveniment al extinderii școlii într-un sediu nou nu este menționat, de parcă ar fi un lucru rușinos…
În ceea ce privește Grădinița ”Roboțel”, aceasta nu este la prima strămutare silită, pentru a face loc combinațiilor imobiliare ale administrației locale. Inițial, aceasta se afla în zona Liceului Energetic, de unde a fost azvârlită în curtea din spate a foste școli nr.1, pe bulevardul Mamaia nr.197. Povestea se repetă, părinții care își duceau copiii pe Bulevardul Mamaia fiind acum nevoiți să îi ducă un kilometru mai departe, pe strada Nicolae Iorga (fosta școală nr.4). Și, în continuare, semnele nu sunt bune, localizarea grădiniței ”Roboțel” urmând a fi rediscutată din nou, peste un an…

Muhscină se plânge că autoritățile nu îl ajută…

… iar Făgădău îi sare în ajutor! George Muhscină și-a făcut un titlu de glorie din faptul că e preocupat de educația copiilor Constanței, prezentându-se în campanie ca investitorul din spatele școlii Petre Ispirescu. În 24 august, el declara: ”Sunt tatăl a trei fete, eleve, dar sunt și unul dintre puținii oameni din Constanța care a investit timp, energie și mulți bani pentru a înființa, dezvolta și susține o instituție de învățământ privată, o școală din top din Constanța, cu recunoaștere națională. Vă mărturisesc faptul că școala nu este deloc o investiție profitabilă, însă este una de suflet și modul meu de a înapoia ceva util societății.”
Totodată, el se plângea că primăria nu sprijină învățământul: ”Autoritățile locale vin în fiecare an și promit să sprijine educația, dar n-o fac!”


Ei bine, iată minunea minunilor: La câteva zile de la declarațiile profetice ale lui Muhscină, Decebal Făgădău a promovat hotărârea de consiliu prin care grădinița ”Roboțel” a fost evacuată. La încă o săptămână distanță, RAEDPP a scos la licitație spațiul grădiniței, care a fost adjudecat de școala Petre Ispirescu – ”investiția de suflet” a lui Muhscină.
Anterior, aceasta funcționa într-un bloc construit de George Muhscină pe Aleea Universității, vizavi de Campus. Preluând și imobilul de pe bulevardul Mamaia, Școala ”Gimnazială” Petre Ispirescu se extinde – clasele din ciclul primar pot fi acum organizate în sediul de la Universitate, în timp ce elevii ciclului gimnazial sunt acum mutați în Bulevardul Mamaia. Bașca, această extindere se face la cost redus, Muhscină nemaifiind nevoit să finanțeze construirea unei noi școli – investiție care, așa cum se plângea chiar el – ”nu e profitabilă”.

RAEDPP fentează legea și organizează o licitație cu cântec

Așa cum arătam mai sus, norocul lui Muhscină s-a schimbat radical în momentul în care a demarat campania pentru scăderea scorului electoral al PNL prin racolarea alegătorilor. Destinația spațiului în care se găsea grădinița ”Roboțel” fiind deja știută, nu mai rămâneau de îndeplinit decât formalitățile legale. Aici era însă o problemă – legal, nu mai era timp pentru ca aceste formalități să fie îndeplinite înainte de începutul anului școlar. Riscul era ca grădinița să nu fie gata de a primi copiii la 14 septembrie, și, mai rău, ca școala Petre Ispirescu să nu aibă timp să își adjudece imobilul să să se mute în sediul nou.
Și așa intră în rol RAEDPP, care fentează legea și bagă procedura pe repede-înainte, pentru ca toată lumea care contează să fie mulțumită. Muhscină demisionează din PNL la începutul lunii august. La finele lunii august, Făgădău vine cu hotărârea în urma căreia se evacuează grădinița. Pe 4 septembrie, RAEDPP publică anunțul de licitație, aceasta urmând a se desfășura, prin procedură rapidă – cu plic închis – în 11 septembrie, înainte de începutul școlii.
Pentru ca nu cumva la licitație să se prezinte și alți doritori, sau – Doamne ferește! – acești doritori să conteste rezultatul, RAEDPP ascunde cât poate de bine informațiile privind spațiul în cauză. Imobilul din Bulevardul Mamaia este trecut pe o listă lungă de spații comerciale, tarabe de piață etc., pe la coada listei, și fără a fi dată adresa exactă a imobilului, ci doar cu mențiunea ”spațiu, Bd. Mamaia – Zona A”. Pentru cei care nu cunosc nomenclatura, ”Zona A” a Constanței începe din Peninsulă și se termină la stațiunea Mamaia, deci e practic imposibil a localiza spațiul scos la licitație doar din anunțul publicat de RAEDPP.
Anunțul mai are o capcană: El nu stipulează faptul că este vorba de un spațiu cu destinația exclusivă – ”activități de învățământ”. Deci chiar să fi venit cineva să liciteze împotriva școlii lui Muhscină, acela ar fi fost respins din start, pentru că nu avea de unde să știe din anunț că în locația respectivă se poate face doar școală.


În același timp, devine evident că RAEDPP a urmărit ca la licitație să se înscrie cât mai puțin ofertanți, sau dacă se poate, doar unul singur. Dacă ar fi urmărit să aibă cât mai mulți ofertanți și un preț cât mai mare la licitație, RAEDPP ar fi putut să menționeze detaliile imobilului și destinația sa, dar nu a făcut-o…
RAEDPP a făcut tot posibilul pentru ca imobilul să își găsească proprietarul ”potrivit”, călcând pedala de accelerație și fentând procedura. În viteză, a călcat nu numai bunul simț și interesul public, ci și… legea. Care lege stipulează că, pentru ca închirierea imobilelor proprietate publică a statului, pentru a se asigura transparența și posibilitatea ca la licitație să se înscrie cât mai mulți ofertanți, anunțul de licitație trebuie trimis la publicare ”cu cel puțin 20 de zile înainte de data-limită de depunere a ofertelor”. Având în vedere că grădinița fusese evacuată prin hotărârea de consiliu emisă în 31 august, și presupunând că RAEDPP ar fi transmis anunțul chiar a doua zi, atunci data-limită ar fi trebuit să fie cel puțin 21 septembrie, iar licitația cel mai devreme 22 septembrie – ceea ce, evident, ar fi picat foarte prost pentru Muhscină, care nu ar fi putut începe anul școlar în sediul din Bulevardul Mamaia. RAEDPP a găsit soluția: A postat anunțul pe 4 septembrie, cu data-limită 10 septembrie și licitația pe 11. Practic, în loc de ”minim 20 de zile” cum impune legea, RAEDPP a impus ilegal un termen de doar 5 zile.
Ar mai fi de adăugat că anunțul trebuia publicat inclusiv în Monitorul Oficial. RAEDPP nu s-a deranjat să facă asta, deși scotea la mezat o școală, nu o tarabă în piață.
Pentru ca șmecheria să fie completă, spațiul scos la licitație de RAEDPP are o suprafață diferită de cel din care fusese evacuată grădinița ”Roboțel”: În hotărârea lui Făgădău este vorba de ”suprafața construită”, în timp ce în anunțul RAEDPP e invocată ”suprafața utilă”, iar suprafața diferă substanțial. Deci, practic, chiar dacă un potențial investitor ar fi fost rudă cu Mama Omida și ar fi intuit că cele două acțiuni vizează același imobil, el ar fi fost indus în eroare de anunțul de licitație.

Făgădău la servă, Muhscină la primire

Pentru cei care nu cunosc, hotărârile de consiliu la Constanța apar pe site cu câteva zile întârziere, uneori și cu câte două săptămâni. Practic, pentru ca George Muhscină sau soția sa (care este administratorul oficial al școlii Petre Ispirescu) să afle că s-a eliberat imobilul din sediul fostei școli, ar trebui să se îndeplinească, cumulat, un șir spectaculos de ”coincidențe”:
– Ar fi trebuit ca ei să cunoască prevederile hotărârii de consiliu, preferabil înainte ca ea să fi fost publicată.
– Ar fi trebuit să urmărească zilnic anunțurile RAEDPP, ca să afle că regia primăriei a scos la licitație un spațiu care li s-ar potrivi lor de minune – fapt ce se întâmplă extrem de rar (până acum nu am găsit în arhive o altă dată când RAEDPP ar fi scos la licitație o școală).
– Ar fi trebuit să își dea seama că spațiul din Hotărârea de Consiliu și cel din anunțul RAEDPP sunt unul și același, deși adresele și suprafețele menționate în cele două acte sunt diferite…

Muhscină, prins cu minciuna

Pentru a desluși ițele acestei afaceri imobiliare, dar și pentru a afla suma pe care Muhscină o plătește pentru a beneficia de sediul închiriat de la RAEDPP, ne-am adresat mai întâi la regia primăriei. Angajații regiei au refuzat prompt să ne ofere orice detalii, de parcă contractul cu școala Petre Ispirescu e trecut la ”Secret de stat”. Ni s-a indicat să facem o cerere, dar nu ni s-a comunicat nici măcar numărul contractului pe care să îl cerem, discutându-se inclusiv posibilitatea ca în urma cererii să primim alt contract decât dorim, pentru că la adresa Mamaia 197 se află mai multe spații administrate de RAEDPP. Totodată, ni s-a reamintit că termenul în care ni se va răspunde – pozitiv sau negativ – este de 30 de zile.
În continuare, l-am contactat pe George Muhscină. Acesta declara, nu mai departe de data de 28 august, că cere adversarilor săi politici ”să dea dovadă de transparență și de corectitudine”.
Inițial, sperând probabil că nu cunoaștem detaliile isprăvii RAEDPP, acesta ne-a declarat că în Bulevardul Mamaia nr. 197 ”este doar o magazie care cade pe ei, iar licitația a fost acum un an”. Ulterior, după ce s-a sfătuit cu soția sa, el a revenit cu alte detalii: Contractul nu ni-l poate da, pentru că deși e act public, nu are voie să ni-l dea (?!?). Deși în emisiunea din 24 august el se lauda că a băgat timp, bani și energie în ”susținerea și dezvoltarea școlii Petre Ispirescu”, Muhscină a întors placa și ne-a declarat că nu are nicio legătură cu această școală, că investiția lui se limitează la clădirea de pe Aleea Universității și că pentru mai multe detalii trebuie să ne adresăm în scris soției, în calitate de administrator al școlii Petre Ispirescu. Altfel spus, Muhscină fie i-a mințit pe alegătorii cărora le-a spus că s-a implicat în susținerea și dezvoltarea școlii Petre Ispirescu, fie ne-a mințit pe noi – vă lăsăm pe dumneavoastră să alegeți varianta sau variantele corecte.
La final, pe George Muhscină l-a luat gura pe dinainte. Deși ținuse să ne asigure că nu știe ce fac soția sa și Școala Petre Ispirescu în Bulevardul Mamaia 197, s-a sucit la 180 de grade și a început să ne descrie cum sunt procedurile impuse de Covid 19, la primirea copiilor în această locație. Inițial, ne-a îndemnat să mergem să filmăm sediul școlii de pe Aleea Universității, ca să arătăm cât a investit el în educația copiilor. Când l-am întrebat dacă putem să filmăm și în Bulevardul Mamaia nr.197, pentru că și acolo funcționează școala Petre Ispirescu, s-a speriat: ”Suntem în pandemie! Dacă mergeți să filmați aici, n-aveți cum să intrați, pentru că și părinții sunt ținuți la poartă, copiii sunt preluați de persoane special pregătite și duși… e pandemie, nu ai cum să… mai bine intrați pe site”
Până la final, George Muhscină a insistat că sediul din Bulevardul Mamaia, în care școala Petre Ispirescu își primește zilnic elevii de gimnaziu, este ”o magazie, o magherniță care cade peste ei”. Oare același lucru l-a spus și soția lui, părinților care zi de zi își trimit copiii la școala Petre Ispirescu?

(Foto – ”maghernița” din Bulevardul Mamaia nr.197 și elevii peste care se pregătește să cadă. Sursa foto Facebook – Școala Petre Ispirescu)

Un articol de Răzvan PETRE

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana ROTARU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top