Litoralul românesc

Poliţistul boxer Gabriel Baciu, cercetat penal de Parchetul Hârşova

Prim-procurorul Dan Popa, în faţa unei dileme: prietenul sau legea?

În ediţiile precedente v-am prezentat cazul lui George Guraliuc, un adolescent din oraşul Hârşova care susţine că a fost bătut până la leşin de Gabriel Baciu, ofiţer al Poliţiei Criminale din localitate. Băiatul a primit mai multe palme, capace, pumni cap, în stomac şi piept, iar ultimul încasat în ureche a produs spargerea timpanului şi leşinul lui George care, în momentul bătăii (30 ianuarie a.c.), era minor.  Victima susţine că în tot timpul ciomăgelii, Marcel Iordan, comandantul secţiei, se plimba fără nici o grijă pe hol, ca şi cum ar fi ţinut de şase colegilor boxeri.
Un articol de Andreea PAVEL

Singura întrebare a părinţilor este de ce băiatul lor a fost bătut în asemenea hal şi ce lege le permite oamenilor în uniformă să îşi facă dreptate singuri? Aceştia au încercat să stea de vorbă cu poliţiştii martori la evenimentul nefericit. Plesnind de ironii şi aroganţe nici Măntălău, nici Zanete, nici Baciu sau Iordan n-au dat vreo explicaţie celor doi. Pe de altă parte, panicaţi că problema de sănătate a băiatului necesită spitalizare, aceştia au intrat în panică şi au încercat să se intereseze de starea lui George şi de ce are de gând să facă mama băiatului mai departe.Sora mai mare a adolescentului a fost sunată de două ori de poliţistul Măntălău care a rugat-o să-şi calmeze mama „că e nervoasă” şi a fost uimit când a aflat „cât de gravă e” situaţia în care se afla băiatul familiei Guraliuc.
Subcomisarul Buzoianu: Dumneavoastră v-aţi pârî un coleg?
Văzând că poliţiştii secţiei din Hârşova n-au nici un strop de bunăvoinţă ori regret pentru cele întâmplate, părinţii au depus plângere la Inspectoratul de Poliţie Judeţean. Nici un răspuns timp de trei luni de zile şi părea că lucrurile vor rămâne întocmai. Acesta este momentul în care familia a contactat jurnaliştii DEZVĂLUIRI şi le-a prezentat situaţia.În discuaţia cu reporterii ziarului, poliţiştii au dat dovadă de lipsă de tact şi profesionalism, iar cel mai inteligent lucru de care aceştia au dat dovadă a fost o ironie ieftină la adresa presei.Pe de altă parte, subcomisarul Buzoianu, după o repriză de agresivitate verbală şi o încercare de discreditare a familiei Guraliuc, s-a calmat şi ne-a întrebat şoptit: „Dumneavoastră v-aţi da în gât un coleg?”. Cât despre comandantul secţiei, Marcel Iordan, acesta într-adevăr se poate numi o mare dezamăgire. Amnezia îl lovise din plin atunci când a venit vorba de seara bătăii. Nici nu mai ştia dacă era şi George Guraliuc printre tinerii duşi la secţie în acea zi. Dar e sigur că „băiatul cu siguranţă nu a fost bătut în secţia de Poliţiei”.

Prim-procurorul a promis că va lua măsuri

Una peste alta, într-un final, IPJ  a răspuns familiei Guraliuc, informând-o că lui  Gabriel Baciu, poliţistul despre care se spune că l-ar fi făcut terci pe adolescent, i s-a deschis dosar penal şi este anchetat de Parchetul din Hârşova. Pe 9 mai a.c., atât băiatul, George Guraliuc, cât şi mama acestuia, Mariana Guraliuc, au fost chemaţi de către prim-procurorul Dan Popa, cel care se ocupă de caz, pentru a povesti şirul evenimentul. Prim-procurorul a folosit aceleaşi cuvinte pe care le-au folosit şi poliţiştii de faţă cu reporterii DEZVĂLUIRI, spunând despre băiat că „nu e chiar uşă de biserică nici el”. De parcă avem de-a face cu un joc de poker între cămătari, sau cu reglările de conturi de după blocuri. Acesta i-a promis mamei băiatului că se vor lua măsurile necesare şi a părut puţin uimit când a aflat că familia a mediatizat cazul cu ajutorul presei, ca si când n-ar fi ştiut iar ulterior i-a spus mamei că ataşează la dosar un exemplar pe care Mariana Guraliuc îl avea la ea. Atât femeia cât şi adolescentul au fost întrebaţi ce pretenţii materiale au în această situaţie. Ambii au declarat că nu doresc despăgubiri materiale, iar singurul lor interes este să se facă dreptate chiar dacă pentru acest lucru vor fi nevoiţi să apeleze la instanţele superioare. De menţionat, în încheiere, este că n-ar fi frumos şi confortabil să se adeverească zvonurile care circulă prin oraşul Hârşova referitoare la prietenia dintre prim-procuror şi poliţiştii din localitate. Aşteptăm cu interes să aflăm etapele derulării anchetei şi măsurile care se vor lua în acest caz, mai ales în condiţiile în care, într-o ţară democratică, cu pretenţii de membru al Uniunii Europene, drepturile omului sunt încălcate mai ceva decât în sistemul comunist.

Ce legi a încălcat poliţiştul Gabriel Baciu?
În Articolul 9 al Codului de etică şi deontologie al poliţistului, privind utilizarea forţei, sunt prevăzute următoarele:
 „(1) Poliţistul execută acţiuni în forţă ca măsură excepţională, în stricta conformitate cu prevederile legale şi numai în situaţii de absolută necesitate, pentru îndeplinirea unui obiectiv legitim;
(2) Acţiunile în forţă desfăşurate de poliţie trebuie subordonate principiilor necesităţii, gradualităţii şi proporţionalităţii;
(5) În executarea acţiunilor în forţă poliţistul va avea în permanenţă în vedere respectarea demnităţii umane”.
În ceea ce priveşte conduita generală, în Articolul 12 sunt stipulate următoarele: „Poliţistul răspunde la orice solicitare privind exercitarea profesiei, evită comportamentul care ar putea afecta încrederea populaţiei, este disciplinat şi apără prestigiul instituţiei şi profesiei, exercitând toate prerogativele şi îndatoririle specifice funcţiei publice pe care o deţine”.
Despre comportamentul poliţistului se vorbeşte în Articolul 13:
(1) Poliţistul trebuie să se comporte civilizat şi să dea dovadă de amabilitate şi solicitudine, adoptând o atitudine politicoasă şi fermă.
(2) Poliţistul trebuie să dovedească stăpânire de sine, capacitate de comunicare, abilităţi de gestionare a situaţiilor conflictuale, dezvoltându-şi prin sistemul de formare continuă puterea de înţelegere a problemelor sociale, culturale şi educaţionale specifice colectivităţii în care îşi exercită profesia, precum şi, după caz, capacităţile manageriale.
Cât despre respectarea demnităţii umane, Articolul 18 aminteşte:
 (1) Poliţistului îi este interzis să aplice, să încurajeze şi să tolereze, în nici o împrejurare, acte de tortură, tratamente şi pedepse inumane sau degradante, constrângeri fizice, ori psihice.
(2) În cazul în care poliţistul ia cunoştinţă, prin orice mijloace, despre săvârşirea de către alt poliţist a faptelor prevăzute la alin. (1), ia măsurile care se impun, după caz, pentru determinarea încetării acestui comportament şi pentru informarea superiorilor cu privire la situaţia sesizată.
 (Vom reveni!)

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana ROTARU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top