Fără categorie

Poliţiştii constănţeni se dau de gol

Judeţul Constanţa a căpătat, în ultimele luni, faima tristă de a fi una din cele mai periculoase unităţi administrative ale României. Jafurile armate, rarităţi până acest an, s-au înmulţit radical, IPJ Constanţa înregistrând cel puţin un astfel de eveniment, în fiecare lună. În timp ce atacurile la bănci şi jafurile de la casele de schimb valutar şi casieriile firmelor se succed cu repeziciune, Poliţia Constanţa se confruntă cu o serie fără precedent de scandaluri, zilele trecute fiind descoperită o „fabrică” de certificate şi numere de înmatriculare false, chiar în curtea IPJ Constanţa! Pentru a-şi mai spăla imaginea deplorabilă, poliţiştii constănţeni au pus-o de-o acţiune pompieristică, botezată pompos „Constanţa în siguranţă”, în cadrul căreia au prins o mână de şoferi beţi şi câţiva găinari. Într-un acces de sinceritate autoironică, comunicatul de presă emis cu ocazia operaţiunii a fost semnat de către „Compartimentul de informare şi elaţii publice”. Conform DEX, „elaţie” este un termen medical ce descrie o stare vecină cu euforia, în care subiectul (în acest caz, IPJ Constanţa) manifestă o stare nejustificată de optimism şi de încredere în forţele proprii. 

Un articol de Răzvan PETRE

IPJ Constanţa, premiant la „baremul de amenzi”

Conform comunicatului emis pe 2 noiembrie, nu mai puţin de 500 de poliţişti constănţeni au participat, în noaptea de 1 /2 noiembrie, la o amplă acţiune, având ca obiectiv „asigurarea unui climat de siguranţă civică şi a diminuării riscului rutier şi a fenomenului infracţional”. În acţiune s-au implicat efective de la poliţia rutieră, ordine publică, investigaţii criminale şi investigarea fraudelor.
Din comunicat aflăm de rezultatele bune obţinute de poliţiştii rutieri şi de cei de la ordine publică, dar nu se menţionează nici măcar un exemplu privind activitatea celor de la investigaţii criminale şi investigarea fraudelor. Spre deosebire de colegii lor de la „poliţia criminală”, rutierii se laudă, de pe urma acestei nopţi de pomină, cu zeci de permise şi taloane suspendate. Singura realizare notabilă este aceea că IPJ Constanţa a bătut recordul la amenzi, aplicând, într-o singură noapte, nu mai puţin de 852 de sancţiuni, în valoare totală de 128.895 lei (o medie de 150 lei/amendă).

500 de poliţişti au reuşit să prindă câţiva găinari şi şoferi beţi!

Pentru a da greutate comunicatului, reprezentanţii IPJ Constanţa au pus în coada lui o serie de exemple. Din acestea aflăm despre faptul că poliţiştii au prins un ins care a sustras o haină de blană de la târgul de haine din Mamaia, precum şi nişte amărâţi din Mangalia ce furaseră mai multe ţevi, pe care le transportau cu căruţa din dotare. Grosul infracţiunilor menţionate în comunicat este reprezentat de şoferi prinşi în flagrant, la filtrele poliţiei rutiere, în timp ce conduceau în stare de ebrietate, sau fără permis de conducere.
În loc să ne edifice asupra seriozităţii poliţiştilor, acest comunicat nu reuşeşte decât să ne pună pe gânduri. Aşa cum putem constata din exemplele pe care vi le relatam mai sus, infracţiunile şi contravenţiile semnalate sunt toate evenimente banale, cotidiene. Mai mult, grosul şoferilor sancţionaţi au „picat în plasa poliţiştilor”, mai mult ca sigur, în urma unor „controale de rutină”, aflate la limita legalităţii (în mod normal, poliţiştii rutieri pot opri un autovehicul numai în cazul în care au indicii clare despre săvârşirea unei infracţiuni).
În toate cazurile este vorba de fapte antisociale petrecute exclusiv în noaptea de 1 spre 2 noiembrie, surprinse de poliţişti care aveau oricum îndatorirea să le sesizeze şi să le sancţioneze. În mod normal, acţiunile în forţă, cu sute de poliţişti, au ca obiectiv prinderea infractorilor periculoşi, capturarea traficanţilor sau persoanelor care au traversat ilegal graniţa, identificarea şi reţinerea persoanelor căutate de justiţie şi alte acţiuni speciale, nicidecum sancţionarea unor infracţiuni banale.

IPJ Constanţa se autodenunţă: Ne-am îmbătat cu apă rece!

Singura concluzie ce rezultă  din comunicatul de presă remis de IPJ Constanţa luni, 2 noiembrie, este că mega-acţiunea poliţiştilor constănţeni a fost, de fapt, un fiasco. Sancţionarea câtorva şoferi beţi şi a câtorva găinari prinşi cu nurca-n sac, sau cu ţeava în căruţă, este prezentată ca un o mare realizare „în vederea asigurării unui climat de siguranţă civică”! În mod tragi-comic, în finalul comunicatului poliţiei constănţene se strecoară o greşeală de tipar, extrem de sugestivă în acest context. Astfel, în loc de semnătura obişnuită, comunicatul este asumat de către „Compartimentul de informare şi elaţii publice” (sic!). Conform dicţionarului de termeni medicali, elaţia reprezintă „Starea în care pacientul manifestă o buna dispoziţie şi are o deosebită încredere în forţele proprii”. În continuare se precizează că, în cazul în care „nu este în concordanţă cu starea reală a pacientului (n.r. – aşa cum se întâmplă acum cu IPJ Constanţa), elaţia este patologică!”. Din acest motiv, parafrazând textul reclamelor la medicamente, le adresăm poliţiştilor constănţeni următoarea recomandare „În cazul apariţiei unor elaţii neprevăzute, consultaţi medicul sau farmacistul!”

IPJ Constanţa, oaia neagră  a Poliţiei Române

Acţiunea „Constanţa  în siguranţă” vine pe fondul degradării imaginii publice a IPJ Constanţa. Ani la rând, poliţia constănţeană a fost văzută ca fiind o instituţie cu numeroase probleme, persoanele delegate de Ministerul Internelor, sau de Ministerul Public pentru a lucra cu inspectoratul de la malul mării luându-şi rapid tălpăşiţa şi acuzând faptul că nu au putut colabora cu oamenii legii din Constanţa, care i-au săpat şi le-au pus beţe în roată.
În ultima perioadă, IPJ Constanţa a fost zguduit de o serie de scandaluri de corupţie. În urmă cu două luni, circa 20 de poliţişti de la „rutieră” au fost arestaţi de colegii lor de la „crimă organizată”, aceştia din urmă demontând o reţea de corupţie care se ocupa cu ştergerea sau micşorarea sancţiunilor la Codul Rutier. Nu mai departe de săptămâna trecută, poliţişti de la BCCO Bucureşti, însoţiţi de mascaţi, au sigilat biroul Serviciului Permise şi Înmatriculări al Poliţiei Rutiere Constanţa, ridicând dovezi privind organizarea unei reţele de falsificatori. În cadrul aceleiaşi acţiuni a mai fost cercetat şi un atelier în care s-au produs certificate de înregistrare şi plăcuţe de înmatriculare false, aflat chiar… în curtea IPJ Constanţa.
Pe lângă numeroasele scandaluri interne, IPJ Constanţa se confruntă cu un val crescând de infracţiuni deosebit de periculoase. Numai în ultimele luni, pe raza judeţului au fost raportate mai multe jafuri armate în bănci, case de schimb valutar şi case de amanet. Săptămâna trecută a fost rândul casieriei unei firme din staţiunea Jupiter (Municipiul Mangalia), în care bandiţi mascaţi au ameninţat personalul firmei cu un pistol şi au fugit cu 50.000 de lei.

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana ROTARU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top