Litoralul românesc

Poliţiştii comunitari din Mangalia, trimişi de primar să păzească panourile publicitare private

Campania electorală din Mangalia a ajuns în stadiul în care micile şmecherii sunt înlocuite cu abuzuri făţişe. Hotărât să ridice procentul partidului cu price preţ, primarul Claudiu Tusac a abandonat total obligaţiile pe care şi le-a asumat la preluarea mandatului, pentru a se transforma într-un fel de Cerber, paznic vaşnic al campaniei social-democraţilor. Devenit, peste noapte, şef neoficial al campaniei PSD pentru alegerile parlamentare, Tusac se asigură cu nimeni nu mişcă în front. După ce a transformat „Zilele vinului” într-o sărbătoare 100% PSD, primarul mangaliot a pus angajaţii primăriei la dispoziţia firmelor private ce asigură publicitatea stradală pentru PSD.
 

Un articol de Răzvan PETRE

 Mai nou, Tusac este acuzat din ce în ce mai vehement, că a extins campania electorală până şi în unităţile sanitare şi de învăţământ.

Poliţia comunitară, scoasă la instrucţie electorală

Cea mai activă forţă electorală, la Mangalia, este, paradoxal, nu echipa de campanie a vreunui partid, ci… Poliţia Comunitară. Subordonată primarului, această forţă de menţinere a ordinii publice a fost desfăşurată pentru a susţine activităţile electorale ale Partidului Social Democrat. Primele zvonuri, apărute încă de la debutul campaniei, spuneau că poliţiştii comunitari au fost împrăştiaţi prin oraş, pentru a descuraja activiştii politici ai altor partide decât PSD să îşi facă treaba. Au urmat veşti cum că poliţiştii au trecut la presiuni împotriva agenţilor economici şi a persoanelor private care afişau bannere şi alte materiale promoţionale ale altor candidaţi decât cei susţinuţi de primar.

Şcolile şi străzile oraşului – lăsate nepăzite

Partea cea mai proastă a faptului că Poliţia Comunitară a devenit echipă de campanie a PSD-ului este aceea că agenţii nu îşi mai îndeplinesc atribuţiile care le revin, în mod normal şi legal. De la debutul campaniei, poliţiştii comunitari care, în mod tradiţional, îşi fac veacul prin intersecţii, sau care patrulează curţile şcolilor, au ajuns să aibă ca singur obiectiv protejarea campaniei social-democrate. În aceste condiţii se încalcă principiul de bază al funcţionării Poliţiei Comunitare, acela de a preveni actele de dezordine şi evenimentele negative cu impact asupra comunităţii locale. Oare pe unde o să scoată primarul Tusac cămaşa, dacă la una din şcolile sau unităţile sanitare ale municipiului o să aibă loc o altercaţie, în timp ce gardienii locali care ar fi trebuit să asigure paza obiectivului sunt desfăşuraţi pentru a păzi afişele PSD?

Panouri publicitare private, păzite din fonduri publice

Ultimele ordine, în privinţa activităţii poliţiştilor comunitari, sunt acelea de a asigura paza panourilor publitare din oraş. Este vorba despre acele panouri publicitare închiriate, pe perioada campaniei, de către organizaţia PSD Mangalia, condusă de Claudiu Tusac. Altfel spus, primarul Tusac foloseşte angajaţii primăriei în interesul omului politic Tusac, de la această faptă şi până la gesturi de genul trimiterii de angajaţi publici pentru a lucra în propria casă fiind doar un pas.

Începând de săptămâna trecută, poliţişti comunitari au fost plasaţi în staţiile de autobuz din Mangalia, pentru a păzi panourile publicitare deţinute de o firmă privată, şi care sunt ticsite cu afişele elctorale ale PSD. Aşa cum se vede şi în fotografia alăturată, agenţii ce ar fi trebuit să asigure paza şcolilor patrulează non-stop prin staţii, pentru a se asigura că afişele PSD nu sunt deteriorate sau acoperite cu alte afişe. În fotografie, în partea dreaptă se pot obseva două cucoane care răzuiesc cu sârg nişte afişe ale PNL lipite peste panourile închiriate de PSD, sub atenta supraveghere a unui nene cu pantofi şi pantaloni de firmă şi cu un pulover de un gust îndoielnic. În stânga se vede gipanul şefului de la Poliţia Comunitară – Gheorghe Moldoveanu – care are geamul deschis, pentru a primi raportul gardianului ce trebuia să păzească. Moldoveanu a devenit faimos în urmă cu doi ani, când, cu ocazia evenimentului de la intersecţia Capitol (unde Nicuşor Constantinescu a adormit în trafic), el a fost destituit. Ulterior Moldoveanu a ajuns consilierul personal al lui Tusac, apoi a fost numit ca şef la Poliţia Comunitară.

„Am primit ordin să nu lăsăm pe nimeni să lipească”

Începând de miercurea trecută, pe Internet au apărut o serie de filmuleţe realizate pe străzile Mangaliei, în care se poate vedea cum foştii gardieni, actualmente poliţişti comunitari, patrulează chiar şi la miezul nopţii panourile firmei care a contractat publicitatea stradală. Într-unul din aceste filmuleţe, postat pe YouTube, la adresa http://www.youtube.com/watch?v=GKNv7BEK_TA un poliţist comunitar îl abordează pe autorul imaginilor filmate cu replica „Să trăiţi! Ce, vreţi să lipiţi?” În continuare, agentul explică unui grup de tineri că nu au voie să lipească afişe în zonă pentru că aşa a primit ordine. Care ordine, evident, nu puteau veni decât de la şeful Poliţiei Comunitare, sau direct de la primarul Tusac.

 Biserica şi spitalul – afişierele electorale ale lui Tusac

Un comunicat de presă al PD-L Mangalia de săptămâna trecută, semnat de preşedintele filialei, Zanfir Iorguş, atrage atenţia asupra abuzurilor semnalate în campania susţinută de primarul Tusac. În comunicat se precizează că „normal ar fi ca PSD să angajeze o firmă de pază, nu să folosească în scopuri electorale poliţiştii, plătiţi din bani publici”. Un alt fapt dezaprobat de conducerea PD-L Mangalia este acela că „geamurile Protoieriei şi ale Spitalului Municipal Mangalia sunt ticsite cu afişe ale candidaţilor PSD”. Primarului Tusac i se mai reproşează, de asemenea, că organizează acţiuni electorale în incinta spitalului şi a unităţilor şcolare, acest gen de manifestări fiind ilegale.

 

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana ROTARU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top