Filiala constanteana a Partidului Taranesc a sustinut, saptamâna trecuta, o conferinta de presa.
Au fost luate în discutie o serie de probleme, precum si evenimentele importante din viata partidului.
Nu în ultimul rând, sefii PNTCD Constanta au exprimat o serie de puncte de vedere, privind starea de criza politica pe care sistemul institutional din România o traverseaza.
Un articol de RÃZVAN PETRE
Criza politica, în viziunea PNTCD Constanta
Taranistii constanteni au abordat un punct de vedere neutru, si, pe cât posibil, obiectiv, privind ultimele evenimente de pe scena politica. Exprimând punctul de vedere al unui politician aflat, dupa propriile cuvinte „în opozitie la patrat”, presedintele organizatiei municipale Constanta a PNTCD, Andrei Gheorghe, s-a pronuntat împotriva suspendarii presedintelui. El a facut o analiza a fortelor ce s-au unit pentru a-l învinge pe presedinte, întrebându-se, retoric, cum este posibila o coalitie asa de mare împotriva lui Traian Basescu. De asemenea, Andrei Gheorghe a afirmat ca nu ar putea sa fie pentru suspendare, alaturi de oameni politici ca Vadim sau Voiculescu, criticând faptul ca PNL a ales sa mearga, împreuna cu PSD si PRM, împotriva lui Basescu. Liderul organizatiei de municipiu a fost completat de sectarul general, Tudorel Chesoi, care a afirmat ca, daca PNL a mers pâna la capat cu formarea unui guvern minoritar, nu ar fi stricat sa coopteze si o serie de specialisti din cadrul PNTCD. El a considerat aceasta varianta de colaborare ca fiind mai fireasca, datorita argumentelor doctrinare si traditionale, decât intrarea PNL în coalitia anti-basesciana.
Taranistii critica fragilitatea guvernului
În cadrul conferintei de presa, liderii PNTCD Constanta au criticat structura noului guvern condus de Premierul Tariceanu, considerându-l prost alcatuit, din persoane manevrabile si incompetente. "Singura calitate a noilor ministri, cum ar fi ministrul Justitiei sau cel al Învatamântului, este ca nu sunt santajabili. Numai ca sunt manipulati…" a afirmat secretarul general, Tudorel Chesoi. Presedintele organizatiei municipale Constanta a PNTCD, profesorul universitar Andrei Gheorghe, a declarat ieri, într-o conferinta de presa, ca Parlamentul a validat la conducerea ministerelor oameni care nu au nici o treaba cu domeniile respective: “Eu, ca profesor, ma simt jignit ca sunt condus de un asemenea ministru. Comisia de învatamânt se descalifica prin validarea unui inginer CFR la conducerea Ministerului Învatamântului. Acest ministru nu poate fi nici macar inspector scolar…". Tot Andrei Gheorghe s-a referit si la noul ministru al Justitiei, pe care îl considera a fi un tânar fara experienta necesara pentru a conduce un domeniu atât de complex.
Probleme cu justitia
Nemultumirile PNTCD, referitoare la Justitie, nu se limiteaza la opiniile formulate la adresa noului ministru. Aflat, de sapte ani, în opozitia extraparlamentara, PNTCD se lupta, din 2005, pentru recunoasterea denumirii partidului si a unor modificari aduse statutului. Contestatarii acestor modificari au intentat, în urma cu doi ani, un proces civil de contestare a deciziilor Congresului, blocând, astfel, punerea lor în practica. Procesul a fost taraganat, spre disperarea membrilor PNTCD. Saptamâna trecuta a adus o îmbunatatire, Curtea de Apel Bucuresti respingând recursul formulat de contestatarii denumirii si ai statutului partidului. Decizia a venit pe fondul unui miting al membrilor si simpatizantilor PNTCD, în fata palatului de Justitie. Vorbind despre situatia în care se gaseste partidul sau în acest moment, taranistul Andrei Gheorghe a afirmat ca justitia actioneaza subiectiv în ceea ce priveste PNT: "Pentru PLD a fost nevoie numai de doua luni de la înfiintare pentru a fi înscris în registrele speciale ale Tribunalului Bucuresti, ca si alte partide, iar când este vorba de PNTCD, justitia tergiverseaza înscrierea documentelor aprobate de Congres, cum ar fi statutul din 2005, care nici acum nu a fost validat". Desi a afirmat raspicat ca activitatea partidului nu va fi blocata, secretarul general al organizatiei PNTCD Constanta, Tudorel Chesoi, nu a exclus posibilitatea organizarii unor noi actiuni prin care sa îsi manifeste neîncrederea în justitie, în speranta unei schimbari de atitudine.