Fără categorie

PER ar accepta orice propunere de guvernare, de stânga sau dreapta, dacă partenerii noştri ne iau în seamă proiectul politic

Despre politică şi democraţie, cu Secretarul General al Partidului Ecologist Român, Gheorghe Donţu

Dezvăluiri: Zilele trecute aţi participat la mitingul împotriva suspendării preşedintelui Băsescu. Ce v-a îndemnat, care au fost motivele pentru care aţi participat la această acţiune?

Gheorghe Donțu: Am 60 de ani şi am participat la trei mitinguri importante din istoria recentă a României: am fost în stradă în decembrie 89, am fost în stradă în iunie 2000 şi am fost în stradă acum. Dacă ceva m-a scos după 20 de ani în stradă este faptul că eu cred sincer că abuzul de putere, excesul de putere ca sa parafrazăm, dăunează grav democraţiei

A consemnat Mihai Razvan ROTARU

Dzv: Credeti ca acest moment se compară cu situaţia din decembrie 1989?

G.D.: Dacă nu vrei sa forţezi lucrurile nu. Suntem, aş spune, în timpuri diferite, în epoci diferite dar e foarte probabil să se nască derapaje greu de controlat, greu de prevăzut pentru o firavă democraţie (dacă luăm în calcul intenţia, faptele pe care le produce această putere şi comportamentul acestei puteri). România nu este o ţară în care am reuşit, în 20 de ani de zile, să construim o democraţie, România este firavă din acest punct de vedere, instituţiile statului sunt vulnerabile, sunt încă firave, nu stau pe propriile picioare. În aceste condiţii, cred că sunt posibile derapaje, cred că intrarea în Europa a României poate să estompeze din aceste derapaje, dar cred, şi ăsta este motivul  pentrut care am ieşit în piaţă, şi ca lider politic dar şi ca cetăţean, cred că trebuie spus limpede, clar, că noi cetăţenii, noi cei care plătim taxe şi impozite, avem dreptul să ne apărăm propriile noastre vieţi.

Dzv: Când ziceţi “această putere” vă referiţi la USL?

G.D.: Când zic această putere mă refer la puterea de acum, cu amendamentul că reacţiile acestei puteri sunt consecinţa acţiunilor fostei puteri, şi acţiunile fostei puteri sunt reacţie la acţiunile celeilalte puteri. De 20 de ani, în România, trăim în mijlocul acestei hârjoane între partidele consacrate, fapt care ne dăunează grav nouă, tuturor cetăţenilor.

Dzv: Participarea dumneavoastră la acest miting este un semnal politic de alianţă cu PDL?

G.D.: Am să vă spun un mic-mare secret: am plecat în Bucureşti, am plecat acolo de unde a izbucnit revoluţia, pentru că în Piaţa Universităţii se strînseseră cetăţeni care protestau împotriva actualei clasei politice fără partipriruri politice, fără doctrine. Acolo s-ar fi regăsit şi se regăseşte vocea mea de cetăţean. Cred că e nevoie ca în punctul zero al capitalei noastre cetăţenii să îi sancţioneze pe politicienii atinşi de tentaţia puterii discreţionare.
În aceste zile, în România, se vorbeşte foarte mult de o lege electorală construită pe principiul câştigatorul ia totul, învingătorul din fiecare colegiu intră automat în Parlament. Cele două mari blocuri, stânga şi dreapta, şi-au împărţit în cei 20 de ani de când domină alternativ viaţa politică românească, sferele de influenţă, averile, puterea.

Dzv: Este această lege o încercare a partidelor mari de a elimina din joc partidele mai mici?

G.D.: În mod cert, nu este o încercare, este un lucru pe faţă, prin care îşi elimină adversarii, într-o democraţie în care nu sunt consolidate doctrinele, în care încă mai căutăm (şi este firească această căutare), ei confiscă în folosul lor puterea în România, propunînd această lege care are câstigătorul anunţat.

Dzv: Dar ce le răspundeţi celor care spun că în România ar trebui să fie doar două-trei partide mari şi atât?

G.D.:  Celor care spun lucrul acesta le spun că şi eu gândesc la fel, dar într-o perspectivă viitoare, în orice caz nu acum putem vorbi în România de beneficiile unei astfel de abordări politice. Cred că în România, până să înţelegem mecanismul democratic, e nevoie de o democraţie participativă prin care să fie reprezentate cel puţin categorii sociale ale căror aspiraţii depăşesc pragul de 5% . E neapărat necesar să se regăsească în acest cor al societăţii româneşti. Societatea românească nu e pregătită astăzi pentru acest lucru. Partidele nu au suficiente personalităţi care să gireze pentru doctrinele respective. Uitaţi-vă că de 20 de ani se ceartă care fură mai mult, nu care fură mai puţin, de 20 de ani sărăcim încontinuu, de 20 de ani orice încercare a altor forţe politice este automat adusă la tăcere, prin mărirea pragului şi acum, prin eliminarea pragului total şi intrarea din primul tur. Partidul Ecologist Român sancţionează acestă lege, iar alegerile viitoare nu trebuie să se desfăşoare sub aceste auspicii.

Dzv:Traversăm o perioadă foarte confuză, cu multe mesaje diferite, chiar contradictorii. Nu vă temeţi că mesajul societăţii civile, pentru democraţie, este acoperit de discuţiile despre suspendarea Preşedintelui Băsescu sau plagiatul lui Ponta?

G.D.: Mesajele pot fi difuze, pot fi multiple, pentru că mesajele sunt expresia de astăzi a societăţii. E limpede că nu le putem extrage din acest context. După părerea mea, în Piaţa Universităţii nu aveau ce căuta instructorii de manifestări. Am ajuns acolo pe la 16.00- 17.00, făceau repetiţie cum să strige pe tonalităţi Jos Băsescu. Am rămas absolut interzis… Sigur, nu-i condamn. E un mod de a face politică. Am plecat dezgustat. Am participat la manifestaţia din Piata Revoluţiei. A fost o manifestaţie corectă, populată cu oameni care ştiau de ce sunt acolo, nu cred că erau activişti de partid, eu unul nu sunt activist de partid al PDL şi nici suporterul lui Traian Băsescu sau Blaga, sunt propriul meu suporter. A fost o adunare civilizată, a fost un mesaj de unitate, a fost un mesaj împotriva abuzurilor actualei puteri, a fost un mesaj la unitatea dreptei şi eu cred că aceste mesaje fac bine în acest moment ţării.  

Dzv:Ce părere aveti despre viitoare construcţie pe care vrea sa o iniţieze Mihai Răzvan Ungureanu? PER se va regăsi în această structură?

G.D.: Probabil ca da. PER îşi propune să devină un actor important în spaţiul public românesc. Pentru a deveni un actor important este nevoie să devii un partid parlamentar.

Dzv: Credeţi că MRU are calităţile necesare pentru a organiza şi conduce o astfel de structură?

G.D.: Nu ştiu… MRU, personal, mi-a făcut o impresie foarte bună. MRU poate fi un lider de dreapta, am înţeles că prima lui afinitate politică a fost în jurul PNL, deci este un om de dreapta, este un om instruit, este un om cu relaţii, este un om care poate coagula o platformă de dreapta în jurul căreia poate strânge foarte multă lume. Cred că poate fi omul orchestră.

Dzv: Unii il consideră ca stând în umbra lui Traian Basescu, un pion impins in faţă de Băsescu. Această percepţie a opinei publice va dăuna viitoarei construcţii?

G.D.: Nu cred, personal nu cred. Faptele au demonstrat că MRU, pe timpul cât a condus guvernul României, l-a condus fără ingerinţele prezidenţiale, a preluat o guvernare din mers, nu-i lucru uşor, cu un partid aflat nu în cea mai bună poziţie, a reuşit sa schimbe din imagine, a reuşit să menţină, dacă nu să accelereze, ritmul reformelor, a identificat noi lacune ale societăţii româneşti, scurgerea de bani, faptul că a încercat să adune foarte repede bani la buget, să pună stop evaziunii fiscale. MRU nu cred că este omul de la capătul sforilor luiTraian Băasescu, este un intelectual care nu poate să aibă căpăstru pe el.

Dzv: Haideţi să facem două pronosticuri. Mai întâi, Traian Băsescu va fi reconfirmat de votul popular, sau dimpotrivă? Va fi preşedinte în continuare sau va fi schimbat?

G.D.: Ei vedeţi… Nu ştiu şi nici nu mă lansez în pronosticuri. Astazi Traian Băsescu este suspendat, peste 30 de zile vine referedumul, Băsescu este confirmat de popor că este suspendat, este un vot pentru suspendare. Haideţi să vedem cine este câştigătorul? Eu vreau să ajung până la urmă la popor…Eu vă spun că în momentul suspendarii lui Traian Băsescu, peste 30 de zile, este pârtie pentru candidatul pentru preşedinţia USL, liberalul Antonescu. Mă întreb şi vă întreb: cum vor privi simpatizanţii PSD, când nu vor avea candidat la preşedinţie? E cel mai mare partid din România… Această construcţie, USL, nu va merge la nesfârşit, fiindcă va trebui să se decanteze stânga de dreapta, nu vor putea merge amestecat. Sugerez că e foarte probabil ca Victor Ponta să nu poată scăpa foarte uşor de pe urma imaginii negative puse de eticheta Copy Paste, acest plagiat nenorocit, o fi, nu o fi, în orice caz e o imagine care nu face bine nici lui nici PSD-ului. PSD intră, continuă această luptă cu un handicap de imagine la ora aceasta, un capital de imagine în descreştere şi, în oglindă cu acest fapt, capitalul de imagine pentru PNL e în creştere, îi face pârtie lui Antonescu.

Dzv: Al doilea pronostic pe care v-aş ruga să-l faceţi este legat de următoarea întrebare: Cine va face guvernul după alegerile parlamentare?

G.D.: Asta-i şi una din mizele suspendării. E foarte probabil ca această morişcă, acest circ pe care-l fac partidele politice să determine societatea civilă să dea un vot de blam. Eu nu cred în tredul ascendent al USL. Eu cred că formaţiuni ca Partidul Ecologist Român, Noua Republică, PP-DD vor avea o pondere mai mare dacă alegerile se vor desfăşura după vechea lege şi nu după legea pe care vor s-o modifice acum.

Dzv: Credeţi ca PP-DD va face parte din polul de dreapta condus de Ungureanu?

G.D. Cred ca PP-DD se va duce de unul singur, e foarte probabil ca PER să încerce să-şi măsoare puterile singur, repet nu în condiţiile votului uninominal pur, pentru că nu este nici o şansă. Probabil vom fi parteneri de stradă cu celelate forţe de care am amintit, pentru a impune votul pe listă sau votul reprezentativ. Noi trebuie să ţinem cont că în România există 7-8-10% din populaţie care votează cu alt partid decât unul din cele consacrate. Dacă ne uităm la rezultatele alegerilor locale, vedem că toate cele trei partide ecologiste au obţinut în jur de 5%, PP-DD are 8%, Noua Republică a punctat şi ea. Până la alegerile parlamentare actualele partide consacrate mai au timp să se dea în stambă, populaţia mai are timp să se lămurească cine sunt şi ce vor. Şi din această perspectivă, eu cred că vocea noastră, a celor care au ieşit în stradă, va trebui să fie luată în seamă. Alegerile viitoare parlamentare trebuie sa aibă loc după legea veche.

Dzv: Să presupunem că PER intră în Parlament, USL câştigă alegerile şi vă propune un parteneriat la guvernare. Veţi accepta?

G.D.: PER, după părerea mea, vorbesc acum în calitate de secretar general al PER, ca oricare alt partid politic atunci când se apucă să facă politică scopul lui este să ajungă la putere, scopul lui este să guverneze, pentru a-şi pune în aplicare propriile idei. E foarte probabil din scenariul dvs ca USL să câştige alegerile, ca USL să formeze guvernul şi ca USL să nu aibă nevoie pentru a forma majoritate de voturi, în ipoteza în care PER accede în Parlament. E foarte probabil să nu aiba nevoie de voturile PER. Dar în ideea că ar avea şi ar apela la noi, PER ar putea accepta o astfel de propunere, numai dacă USL ar respecta gândirea noastră politică. În orice caz, eu cred că e foarte probabil ca PER să devină mai necesar într-o viitoare construcţie politică, oricare o fi ea, de stânga sau de dreapta, decât UDMR. Poate produce mai mult echilibru decât produce azi UDMR, poate produce mai multă siguranţă şi stabilitate decât UDMR. Pretenţiile PER nu sunt decât în zona păstrării echilibrului natural, în zona păstrării resurselor, atât umane cât şi minerale, în ţara ta şi pentru poporul tău. Eu cred că PER are suficiente argumente pentru a deveni partid parlamentar şi suficiente argumente pentru a participa la o guvernare, indiferent dacă e de dreapta sau stânga, în condiţiile în care sunt de acord cu programul nostru.

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana ROTARU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top