COMUNICATE

Pelerinajul plângerii la Casa de Pensii

Ca sa-ti faci o idee despre ceea ce poate însemna birocratia dusa la extrem si mai ales indiferenta dusa pâna la grad de nesimtire fata de omul de rând, nu trebuie decât sa-ti iei inima în dinti si sa pasesti pragul Casei Judetene de Pensii Constanta. Bârlogul „vrednicului” Oscar Benes, care în calitate de director face si desface itele vietilor a mii de pensionari constanteni, este pazit  în schimb cu strasnicie de paznici si tot felul de sisteme electronice achizitionate cu multa generozitatate din bani publici. Revoltator este faptul ca indiferent de problemele pe care le au cei care isi pierd timpul, nervii si sanatatea pe holul mic si înghesuit de la parter, în afara de functionarii de la ghisee- si asa depasiti de situatie- nimeni din factorii responsabili ai institutiei nu mai poate fi contactat, toti stând ascunsi în spatele unor usi metalice cu acces pe baza de cartele magnetice.

Un articol de STEFAN KOSTOFF

În conditiile în care anul în curs este pe sfârsite si zeci de mii de pensionari asteapta cu sufletul la gura raspunsuri, dar mai ales rezolvarea a problemelor lor legate de recalcularea pensiilor, cei din cadrul Casei Judetene de Pensii nu fac altceva decât sa-si ascunda incompetenta trimitând în ultima instanta oamenii nemultumiti sa-si caute dreptatea în justitie.
Situatia aberanta din cadrul Casei de Pensii Constanta a fost semnalata în mod oficial înca din vara acestui an, odata cu vizita presedintelui Camerei Deputatilor, Bogdan Olteanu. Pozitia ofensiva a lui Bogdan Olteanu la adresa directorului Casei Judetene de Pensii Constanta, PD-istul Oscar Benes, vizavi de situatia creata de sutele de pensionari care asaltasera cabinetele parlamentare din teritoriu cu probleme legate de activitatea CJP, l-a lasat pe cel din urma la fel de nepasator si rece.
Cea mai cunoscuta problema sociala înregistrata la nivelul pensionarilor este cea legata de recalcularea pensiilor. Acest lucru se face în numeroase cazuri preferential si doar în urma interventiilor insistente. Veriga slaba  si neajutorata a sistemului o constituie pensionarii care nu provin din categoria celor care si-au desfasurat activitatatea în cadrul Ministerului Apararii sau Ministerului de Interne. Aproximativ tot ce înseamna pensionar care nu a avut de aface cu armata sau politia are probleme cu Casa de Pensii. Paradoxal, interesele pensionarilor care au nevioe de sprijin, sunt aparate de asociatii de pensionari conduse tot de fosti militari sau cadre MI. Tocmai de aceea interesul major al acestei categorii de persoane nu o sa fie aproape niciodata îndeplinit atâta timp cât pârghiile problemei sunt în mâinile unor oameni care sunt obisnuiti sa serveasca sistemul. De remarcat este faptul ca fostii militari sau cadre MI beneficiaza de pensii  de 10 ori mai mari decât cei care au lucrat în agricultura, învatamânt, transporturi navale etc.
Tot la fel de paradoxal este si faptul ca tot fostii militari sau cadre MI se înghesuie la recalcularile pensiilor, dosarele acestora având cum ne-am obisnuit, prioritate.

La mâna avocatilor

O situatie aproape paranormala se petrece cu regularitate în majoritatea cazurilor în care pensionarii care epuizeaza efectiv orice cale de a-si rezolva problemele cu cei de la Casa Judeteana de Pensii, sunt nevoiti sa se adreseze instantelor de judecata. Identic cu cazurile celor care au solicitat aplicarea prevederilor Legii nr. 9/1998, privind acordarea de compensatii pentru bunurile trecute în proprietatea statului bulgar, si cei care au de ales calea tribunalelor sunt contactati în mod misterios de avocati ce se ofera sa le rezolve problemele în schimbul unor comisioane consistente. Cum identifica acesti avocati persoanele cu probleme ramâne înca un mister legat de secretul informatiei si confidentialitatea datelor din dosarele acelor pensionari.
În Constanta exista câteva mii de pensionari care au solicitat în scris celor de la Casa de Pensii recalcularea pensiilor si asta în urma unor erori de calcul initiale. Astfel, unora dintre acestia nu li s-au luat la socoteala lungi perioade de activitate cu toate ca dosarele cuprindeau documente ce atestau acest lucru. Altora le-au fost calculate punctele de pensie în functie de alte repere ce au condus la diminuarea excesiva a pensiilor, etc. Ei bine, acestora si nu numai, Casa de Pensii le-a trimis drept raspuns la petitii, scrisori de tip sablon, cu un continut ambiguu, din care rezulta ca unica solutie de rezolvare a problemelor –instanta de judecata.

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana ROTARU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top