Interviu cu Ion Militaru, preşedintele PC Medgidia
Dezvăluiri: Când a fost înfiinţată Organizaţia Partidului Conservator, la Medgidia?
Ionel Militaru: A fost reînfiinţat în urmă cu patru luni de zile, m-au contactat cei de la Organizaţia Judeţeană a Partidului Conservator, pentru revitalizarea organizaţiei locale a PC.
DZV: Ce urmează? Care sunt paşii următori?
I.M.: Trebuie înfiinţat nucleul, deja noi ne-am constituit: avem în jur de 40 de membri care şi-au exprimat dorinţa de a participa şi a adopta deviza „Schimbarea începe acum”, pentru revitalizarea PC la nivel local, ca o alternativă pentru USL şi PDL. M-aş referi în special la cei care sunt nehotărâţi sau simpatizanţi ai PSD şi PNL, anti-PDL, dar care sunt deja nesatisfăcuţi de politica primilor şi dezgustaţi de politica celorlaţi. PC este calea de mijloc şi liantul dintre PSD şi PNL.
DZV: Ce şanse aveţi să deveniţi preşedintele organizaţiei?
I.M.: Şansele sunt destul de mari, suntem la început de drum şi sunt foarte puţini care să îşi asume rolul de locomotivă, rolul celui care să organizeze, mobilizeze un partid la nivel orăşenesc. Dacă la sat se pot face chestii pe bază de rubedenii, la oraş este mult mai greu, pentru că aici trebuie organizate cluburi pentru fiecare secţie de votare, e nevoie de un preşedinte, vicepreşedinte, secretar şi e destul de greu, mai ales în condiţiile în care oamenii sunt dezamăgiţi de politica la momentul de faţă.
DZV: Ce v-a determinat să părăsiţi PDL şi să începeţi acest lucru nou?
I.M.: Colegilor mei le-am zis: dacă prima oară am fost membru al Partidului Comunist din obligaţie, după 2002, după ce am trecut în rezervă, am intrat din convingere în PD, pentru ideea de democraţie. Am luat PD în 2003, care a ajuns în 2004, de la 3-5% la peste 36%, astfel încât, în doi ani, am pus şi primar. După ce mi-am dat demisia în 2009, îmi propusesem să nu mai intru în politică. Dar după ce am văzut starea jalnică şi când am văzut încotro ne îndreptăm, am fost convins de cei de la Biroul Judeţean al PC să accept funcţia de preşedinte al partidului. Ne-am propus ca pentru alegerile locale să scoatem cel puţin 12% pentru PC, asta însemnând trei consilieri.
DZV: În campania din 2008 l-aţi combătut pe Marian Iordache. Ce relaţii aveţi acum?
I.M.: O relaţie destul de bună. Sper să înţeleagă că în 2008 încă mai credeam în ideea de democraţie, care ulterior m-a dezamăgit.
DZV: Cine credeţi că va câştiga alegerile?
I.M.: Nu e uşor, dar cred că actualul primar va rămâne în funcţie. Având în vedere şi sprijinul… Dar până nu se va stabili cum rămâne cu alegerea primarului din primul tur, nu ştim. Cu toate acestea, cred că actualul primar îşi va păstra funcţia pentru că mizez şi pe sprijinul USL.
DZV: Dar dacă va candida şi reprezentanta PSD?
I.M.: Conform protocolului, dacă vor intra în turul II, membrii PC vor acţiona cum trebuie. Nu se va face nici o alianţă pentru sprijinirea nici unuia dintre cei doi.
DZV: Credeţi că o femeie ar avea şanse să câştige şi să conducă Primăria Medgidia?
I.M.: Având în vedere rolul femeii în viaţa politică eu îi acord o şansă.
DZV: Ce relaţie aveţi cu Mircea Pintilie, care a fost coordonator la PC?
I.M.: Ştiu că dânsul a cochetat cu PC, dar ştiu că niciodată nu a fost numit în funcţie. Şi acum s-au purtat discuţii cu domnul Pintilie. Oricum îl aşteptăm, dacă îşi va exprima dorinţa. Eu, personal, nu pot să spun că am o relaţie bună sau rea. Având în vedere relaţiile din 2004, în campanie, relaţiile s-au răcit. Până în 2004 el era primar, eu ofiţer, un timp am avut relaţii bune, până în 2004, când eu eram ofiţer în Armată, el primar.
DZV: Contaţi şi pe sprijinul lui în condiţiile în care îşi păstrează un anumit electorat?
I.M.: Noi aşteptăm membri care vor cu tot devotamentul să se implice, pentru că multă lume alege omul, nu partidul, iar apoi, acela merge după principiul: „Sprijiniţi partidul, pentru că altfel nu veţi avea bani”. Un exemplu este domnul Ciuhandu, de la PNŢ Timişoara. Nu are sprijin din partea nimănui şi, cu toate acestea, conduce oraşul de ani buni. Deci, sfatul meu este că atunci când oamenii aud „Ajutaţi omul, că el e cel mai bun”, să se gândească şi la politica dusă de partidul respectiv. Pentru că eu am crezut şi cred în continuare în ideea de democraţie, dar modul în care se aplică la nivel naţional mă sperie.
DZV: Care e principalul candidat din partea USL, la Primăria Medgidia? Cu cine vă veţi lupta cel mai mult?
I.M.: Nu ştiu cine va candida din partea PDL… Nu ştiu dacă domnul Moinescu va mai fi susţinut de la centru. Pe plan local, sigur ar fi susţinut, pentru că altul în afară de el nu este.
DZV: Să presupunem că el ar fi candidatul.
I.M.: Şansele ar fi mici. La organizarea partidului am observat că mulţi membri PDL sunt nemulţumiţi de activitatea PDL la nivel local şi şi-au arătat disponibilitatea de a susţine PC, aşa că… Eu de doi ani nu mai am nici o relaţie oficială cu PD, nu mai ştiu ce se întâmplă. Cu cei cu care am rămas prieteni, mai discutăm, ne salutăm. Dar PDL nu este un partener de neglijat.
DZV: Credeţi că la Medgidia ar putea apărea un candidat surpriză?
I.M.: Candidaţi surpriză… Am auzit un zvon că PSD ar arunca pe cineva în luptă, dar astea sunt zvonuri.
DZV: În cadrul acestor zvonuri apar şi nume?
I.M.: Da.
DZV: Domnul Buşu, directorul spitalului?
I.M.: Nu.
DZV: Dar sunt nume pe care vreţi să le spuneţi?
I.M.: Deocamdată nu.
DZV: Dar un astfel de candidat surpriză ar avea şanse bune?
I.M.: Nu mă pot pronunţa. Ar putea să intre, dar cu şanse reduse. Aşa cum văd eu la nivel local alianţa, atât timp cât lucrurile merg destul de bine, cred că vom fi o forţă, astfel încât să nu ne speriem de nici un candidat.
DZV: Dacă veţi câştiga alegerile la nivel local, alianţa va fi la fel de bună şi la guvernare?
I.M.: Eu aşa sper, atât timp cât PSD şi PNL se înţeleg bine şi se implică pentru viaţa oraşului, sper că nu PC va fi oaia neagră. Obiectivul oricărui candidat este să facă tot ce îi stă în putinţă pentru binele localităţii.
DZV: Ce ar trebui îmbunătăţit la Medgidia? Care ar fi primele măsuri pe care le-aţi lua, dacă aţi fi primar?
I.M.: Greu de spus. În primul rând atragerea fondurilor europene pentru crearea de locuri de muncă, pentru că pe fondul crizei, provocate şi adâncite de actuala putere centrală, locuri de muncă se pot crea foarte greu de investitori pe plan local.
DZV: Cum funcţionează, din câte ştiţi dumneavoastră, asistenţa socială în Medgidia?
I.M.: Destul de greu, având în vedere lipsa de fonduri, dispariţia sau închiderea a foarte multor întreprinderi mici, bani la bugetul local sunt foarte puţini şi ajutoarele sociale sunt foarte greu de dat.
DZV: Cum ar putea să se dezvolte Medigidia, fost oraş industrial, pe termen mediu şi lung?
I.M.: Eu cred că prin atragerea fondurilor europene şi redeschiderea discuţiilor şi negocierilor privind parcul industrial am putea face primul pas. Ar putea fi o soluţie excelentă. Iar atragerea fondurilor europene pentru agricultură ar putea fi un al doilea pas pentru crearea locurilor de muncă.
DZV: Cine credeţi că are mai multă popularitate, dintre Vlădescu şi Iordache?
I.M.: Nu mă pot pronunţa, e foarte greu. Cred că domnul Iordache e mult mai cunoscut decât doamna Vlădescu. Şi dumneaei e cunoscută, dar una e să fii în funcţie şi să fii cunoscut şi de copilul de la grădiniţă şi alta e să fii în eşalonul doi.
DZV: În afară de cele trei posturi de consilieri, PC vizează şi postul de viceprimar?
I.M.: Aceste aspecte sunt stipulate în protocoalele încheiate şi cu PNL şi PSD şi rămân de discutat la momentul respectiv. Deocamdată ne-am angajat la muncă. Obiectivele principale sunt trei posturi de consilieri şi dezvoltarea oraşului. De-abia apoi vom vorbi despre numirea în funcţii şi alte aspecte organizatorice…
A consemnat Mihai Răzvan ROTARU