Fără categorie

Participarea secretarului de stat Doru Costea la reuniunile la nivel înalt din marja celei de a 66-a sesiuni a Adunării Generale a ONU

Tip: 

Comunicat de presă

Secretarul de stat Doru Costea a participat joi, 22 septembrie 2011, în marja evenimentelor desfăşurate la New York cu ocazia Adunării Generale a ONU, la  prima reuniune a Consiliului Guvernator al Comunităţii Democraţiilor. De asemenea, a  mai participat, la invitaţia Federaţiei Ruse, Preşedintele în exerciţiu al OCEMN,  la un mic dejun ministerial informal al Organizaţiei, la Summit-ul Consiliului de securitate al ONU pentru prevenirea conflictelor, la reuniunea miniştrilor Afacerilor Externe ai UE cu SUA, precum şi la dineul transatlantic.    

În cadrul reuniunii la nivel a Consiliului Guvernator al Comunităţii Democraţiilor (care va fi noua structură de conducere a Comunităţii Democraţiilor, iniţiativă internaţională de promovare a democraţiei în plan global), secretarul de stat Doru Costea a reiterat angajamentul ţării noastre pentru sprijinirea democraţiilor emergente şi în tranziţie şi  pentru promovarea democraţi…

Tip: 

Comunicat de presă

Secretarul de stat Doru Costea a participat joi, 22 septembrie 2011, în marja evenimentelor desfăşurate la New York cu ocazia Adunării Generale a ONU, la  prima reuniune a Consiliului Guvernator al Comunităţii Democraţiilor. De asemenea, a  mai participat, la invitaţia Federaţiei Ruse, Preşedintele în exerciţiu al OCEMN,  la un mic dejun ministerial informal al Organizaţiei, la Summit-ul Consiliului de securitate al ONU pentru prevenirea conflictelor, la reuniunea miniştrilor Afacerilor Externe ai UE cu SUA, precum şi la dineul transatlantic.    

În cadrul reuniunii la nivel a Consiliului Guvernator al Comunităţii Democraţiilor (care va fi noua structură de conducere a Comunităţii Democraţiilor, iniţiativă internaţională de promovare a democraţiei în plan global), secretarul de stat Doru Costea a reiterat angajamentul ţării noastre pentru sprijinirea democraţiilor emergente şi în tranziţie şi  pentru promovarea democraţiei în lume. „Extinderea democraţiei, supremaţia legii şi respectarea drepturilor omului reprezintă scopurile noastre comune care în prezent sunt mai relevante ca oricând în ultimele două decenii”, a adăugat Doru Costea.  

Reuniunea ministerială UE – SUA a oferit un bun prilej  pentru un amplu schimb de opinii, pe teme de actualitate, de pe agenda internaţională şi regională, cum ar fi: Procesul de Pace din Orientul Mijlociu, transformările şi evoluţiile din Africa de Nord şi Orientul Mijlociu, situaţia din Serbia şi Kosovo, Afganistan şi Georgia. În ceea ce priveşte procesul de tranziţie democratică pornit în această primăvară, în unele state arabe, secretarul de stat Doru Costea a declarat că România este pregătită să împărtăşească din experienţa sa, în ceea ce priveşte construirea unei societăţi libere şi democratice. „În termeni concreţi, România ar putea participa la eforturile comunităţii internaţionale, în cadrul unui proces condus de ONU şi în coordonare cu partenerii noştri europeni, cu programe de formare şi expertiză pentru organizarea de alegeri libere, cu expertiză pentru consolidarea capacităţilor noilor instituţii democratice, remodelarea sistemului juridic în sprijinul pluralismului politic, susţinerea mass-media independente, reformarea ministerului de interne şi a sistemele judiciare şi de educaţie, elaborarea Constituţiei şi consolidarea organizaţiilor societăţii civile”, a arătat oficialul român.

Dineul oferit de secretarul de stat al SUA, Hillary Clinton, pentru miniştrii Afacerilor Externe ai ţărilor membre NATO şi UE, a reprezentat ocazia pentru un schimb informal de opinii privind cele mai importante subiecte de pe agenda transatlantică. Discuţiile s-au axat pe situaţia din Libia, primăvara arabă, Afganistan şi Balcani.

Secretarul de stat Doru Costea a evidenţiat, cu această ocazie, priorităţile României privind summit-ul NATO de la Chicago. În acest sens, România consideră esenţială adoptarea unei declaraţii privind sistemul de apărare antirachetă al NATO, pregătirea Alianţei pentru a răspunde provocărilor de securitate ale secolului XXI, obţinerea evoluţiilor în procesul de tranziţia din Afganistan şi luarea de măsuri pentru o „apărare inteligentă”.

Summitul din 2012 se va concentra probabil pe progresul în procesul de reformă la nivelul Aliaţilor. Suntem pregătiţi să conlucrăm cu partenerii noştri pentru identificarea proiectelor şi oportunităţilor de interes reciproc, pentru a promova şi obţine rezultate concrete pentru summitul de la Chicago”, a declarat secretarul de stat român.


Informaţii suplimentare

România este un membru activ al Comunităţii Democraţiilor încă de la crearea sa în 2000, la iniţiativa Departamentului de Stat al SUA. Invitaţia de a face parte ca membru fondator din Consiliul Guvernator este o confirmare a angajamentului constant demonstrat de România în promovarea standardelor democratice şi a statului de drept în plan intern, regiunile învecinate, precum şi la nivel global. În prezent, România co-prezidează, împreună cu Republica Coreea, Grupul de lucru al  Consiliului Guvernator al Comunităţii Democraţiilor, privind cooperarea regională şi este implicată activ în dezvoltarea Parteneriatelor pentru democraţie pentru Tunisia şi Republica Moldova, iniţiate recent în cadrul Comunităţii Democraţiilor. România s-a alăturat totodată, la 21 septembrie 2011, împreună cu Nigeria şi Luxemburg, Grupului de Iniţiativă propus de preşedinţii Mongoliei şi Finlandei privind întărirea educaţiei pentru democraţie în plan global.

Consiliul Guvernator va fi format din următoarele state fondatoare: Africa de sud, Canada, Cap Verde, Cehia, Chile, Coreea de sud, El Salvador, Filipine, Finlanda, India, Italia, Japonia, Lituania, Mali, Mexic, Maroc, Mongolia, Nigeria, Polonia, Portugalia, România, Suedia, SUA si Uruguay. Preşedinţia CD este deţinută de Mongolia, începând cu iulie 2011, pentru o perioada de doi ani.

  

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana ROTARU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top