Ştiri

Parlamentul valideaza euro-chiulo-parlamentarii

Apropierea datei-limita pentru depunerea listelor cu candidatii la posturile de euro parlamentari cauzeaza agitatie în viata politica.

Aliante se fac si se desfac, se propun nume, iar liderii de partide fac turnee în tara pentru a spori euro -optimismul populatiei. La nivel central, Parlamentul se pregateste si el de zor, lucrând la masuri legislative necesare, în vederea alegerilor.

O astfel de masura a fost modificarea si completarea Legii 96/2006, prin care s-a acordat dublu mandat parlamentarilor care chiulesc cu scutire de la Bruxelles.

Un articol de RÃZVAN PETRE

Întruniti în sedinta de lucru, saptamâna trecuta, parlamentarii au avut pe ordinea de zi bugetul de stat pe anul urmator, dar si acordarea unor avantaje pentru cei 35 de euro -observatori care vor reprezenta România în Parlamentul european. Ca de fiecare data când e vorba de bani, masini de serviciu, sau de deplasari peste hotare, parlamentarii au reactionat ca un bloc unit, votând în unanimitate pentru avantaje. Cea mai importanta pentru alesi a fost acordarea dreptului euro -observatorilor de a avea mandat dublu, national si european, pe perioada cuprinsa între 1 ianuarie si momentul organizarii alegerilor si validarii mandatelor de parlamentar european. Motivul care i-a însufletit sa participe la sedinta, sa voteze în unanimitate si sa realizeze un cvorum care se întruneste din ce în ce mai rar în ultimul an, a fost foarte simplu: Euro-observatorii sunt actuali parlamentari, din toate partidele parlamentare, iar prin votul de saptamâna trecuta, ei au primit dreptul de a chiuli permanent la sedintele adunarii legislative. Ba, mai mult, dublul mandat – român si european – le va permite norocosilor parlamentari sa-si încaseze mai departe salariile (pe lânga cele de mii de euro pe care le au ca euro -observatori) si sa beneficieze de toate celelalte drepturi cuvenite exercitarii mandatului de parlamentar national, cu exceptia dreptului pentru diurna de sedinta.

Filialele constantene ale PD se pregatesc de europene

Pe ultima suta de metri înaintea datei-limita, partidele politice se grabesc sa-si anunte candidatii si sa-si mareasca suportul popular. Astfel, euro -observatorul PD Maria Petre s-a aflat, saptamâna trecuta, la Constanta, pentru a-si prezenta raportul privind la activitatea desfasurata de membrii PD desemnati ca observatori în Parlamentul Europei. Celelalte motive al prezentei sale în filiala de la malul marii au fost încercarea de a le risipi temerile oamenilor privind sacrificiile aderarii europene si tentativa de a câstiga anticipat voturi pentru viitorii euro parlamentari PD.
În aceeasi ordine de idei, filiala PNTCD Constanta si-a nominalizat oamenii pentru euro – parlamentare. Taranistii nu s-au decis înca daca sa candideze pe liste comune cu PD. Cele doua comisii, conduse de catre Serban Bubenek, din partea PNTCD, si Sorin Frunzaverde de la democrati, urmeaza sa ia o decizie cu privire la mult discutata alianta PNTCD – PD, pâna cel târziu pe 14 decembrie. De asemenea, si la PNL a venit timpul nominalizarilor. Daca la toate partidele este de asteptat ca actualii euro -observatori sa devina candidatii la posturile de euro parlamentari, se poate considera ca pentru PNL Constanta, schimbarea senatorului sibian Nicolae-Vlad Popa cu constanteanul Virgil Serbu echivaleaza cu obtinerea unui loc în viitorul Parlament european pentru judetul nostru. Mai mult, asa crede, se pare, chiar Serbu, care s-a scapat, în prima sa declaratie în noua calitate, prezentându-se, eronat, ca euro parlamentar. „Voi fi primul parlamentar european care va reprezenta cetatenii Constantei si ai Dobrogei în Parlamentul European” a declarat el.

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana ROTARU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top