Ştiri

Parlamentul a încălcat principiile Cartei europene a autonomiei locale!

Primarii comunelor din Constanţa dezvăluie în exclusivitate

Cinci primari ai comunelor constănţene s-au întâlnit pe 15 ianuarie a.c. pentru a protesta împotriva proiectului Legii privind normativele de personal pentru unităţile administrativ-teritoriale. Niculae Dragomir (primarul comunei Ostrov), Gheorghe Murat (primarul comunei Topalu), Anghel Nicolae (primarul comunei Castelu) şi Dumitru Chiru (primarul comunei Lumina) sunt membri ai Consiliului Director al Asociaţiei Comunelor din România, filiala Constanţa şi au participat la şedinţa prezidată de Mariana Gâju, preşedinte A.Co.R Constanţa.

Un articol de Andreea PAVEL

Pe 7 ianuarie a.c., conducerea centrală a A.Co.R a emis un punct de vedere prin care a blamat  controversata lege care face referire la normativele de personal din primării, aducând mai multe argumente conform cărora Parlamentul României a încălcat atât legile româneşti, cât şi cele europene. La mijlocul acestei luni, Consiliul Director A.Co.R Constanţa s-a reunit pentru a hotărî dacă se alătură sau nu iniţiativei celor de la centru.

Calificativul I.I.I. pentru Geoană şi Anastase: Incompetenţă, Inconştienţă şi Ignoranţă

Ironic, dar iată că exact ce-i care fac noi legi, sunt cei care le şi încalcă primii pe cele vechi. Pe de altă parte, nu este prima oară când, prin emiterea unor proiecte de legi este terfelită legislaţia României. Astfel, iată care sunt observaţiile A.Co.R în ce priveşte proiectul Legii privind normativele de personal pentru unităţile administrativ-teritoriale şi instituţiile publice din subordinea acestora:
– Nu respectă prevederile Legii 24-2000 privind normele de tehnică legislativă pentru elaborarea actelor normative, republicată cu modificările şi completările ulterioare.
– Încalcă principiile prevăzute în Carta europeană a autonomiei locale, adoptată la Strasbourg pe 15 octombrie 1985, ratificată de România prin Legea 199/1997
– Nu este în concordanţă cu prevederile Legii administraţiei publice locale 215/2001, republicată, cu modificările şi completările ulterioare

Pentru stabilirea numărului de personal trebuie parcurse următoarele etape:
– inventarierea tuturor atribuţiilor stabilitae prin legi autorităţilor administraţiei publice locale
– stabilirea standardelor de calitate pentru fiecare serviciu furnizat prin aparatul de specialitate al primarului, precum şi prin instituţiile şi serviciile publice de interes local, cu sau fără personalitate juridică
– stabilirea numărului minim de personal cu care pot fi realizate atribuţiile ţinând seama de lit. a şi b.

5.   După parcurgerea etapelor de la punctul 4, pentru stabilirea numărului de personal şi, respectiv, a standardelor de cost, trebuie să se aibă în vedere următoarele principii:
a)   stabilirea atribuţiilor care se realizează prin aparatul de specialitate al primarului
b)   stabilirea atribuţiilor care se realizează prin instituţii şi servicii de interes local, fără personalitatea juridică
c)   stabilirea atribuţiilor care se realizează prin instituţii şi servicii de interes local, cu personalitate juridică.
d)   numărul locuitorilor unităţii administrativ-teritoriale, indiferent că este comună, oraş sau municipiu, fără diferenţiere pe aceste categorii de unităţi administrativ-teritoriale
e)   serviciile publice furnizate populaţiei la nivelul fiecărei unităţi administrativ-teritoriale, potrivit lit. a şi c.
De menţionat ar mai fi că, pe lângă reprezentanţii A.Co.R, au mai subscris punctului de vedere şi Teodor Dumitru Banciu (preşedintele Asociaţiei Oraşelor din România), dar şi Tudor Pendiuc (preşedintele executiv al Asociaţiei Muncipiilor din România).
Un post scriptum ironic încheie documentul emis de liderii A.Co.R: „Proiectul Legii privind normativele de personal pentru unităţile administrativ-teritoriale şi instituţiile publice din subordinea acestora, în forma transmisă spre consultare, exprimă fără echivoc, că cei care au redactat-o au calificativul I.I.I., respectiv: Incompetenţă, Inconştienţă şi Ignoranţă”.

Marile probleme ale edililor: TVA-ul proiectelor UE şi co-finanţarea

Problemele menţionate în rândurile de mai sus au fost puse în discuţie în cadrul şedinţei Consiliului Director al A.Co.R Constanţa. Jurnaliştii DEZVĂLUIRI au stat de vorbă cu aceştia, pentru a afla care sunt principalele probleme pe care le întâmpină primarii comunelor din judeţul nostru, dar şi dacă atitudinea reprezentanţilor Guvernului s-a mai îmbunătăţit, faţă de necesităţile stringente ale edililor.
Din păcate, marile probleme ale şefilor de administraţii publice sunt şi cele mai greu de rezolvat în mijlocul crizei economice: imposibilitatea achitării valorii TVA-ului şi lipsa banilor pentru plata cofinanţării, ambele necesare în derularea proiectelor europene: „Considerăm că sunt cele mai grave lucruri, pentru că, noi, ca primari, nu ne dorim altceva decât dezvoltarea comunelor pe care le administrăm şi dacă aceste probleme nu-şi găsesc rezolvarea, nici localităţile pe care le reprezentăm nu se vor bucura de progresul pe care ni-l propunem an de an”, a declarat Mariana Gâju.
Emiterea autorizaţiilor de construcţie de către fiecare comună în parte, este o altă dorinţă a primarilor, dar lipsa banilor pentru plata unui arhitect şef i-a determinat pe aceştia să cadă la învoială: la nivelul filialei A.Co.R va fi angajat un arhitect şef care va reprezenta minim cinci comune. La fel se va întâmpla şi cu auditul intern, prevăzut de Legea finanţelor publice. Va fi plătit un auditor care va reprezenta cinci administraţii locale.
Reprezentanţii Consiliului Director ne-au mai adus la cunoştinţă faptul că atitudinea miniştrilor, a secretarilor de stat ori a premierului nu s-a schimbat câtuşi de puţin faţă de obstacolele cu care edilii se confruntă. Astfel, indiferenţa şi inconştienţa liderilor executivi zac bine mersi şi în cabinetele aşa-zisului nou Guvern.

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana ROTARU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top