Pregătindu-şi bagajele pentru Camera Deputaţilor şi Senat, Banias, Stavrositu, Chirilă şi Iorguş se bucură că au scăpat de „duşmanul invizibil”
Pe 2 decembrie a.c. liderii democrat-liberali constănţeni au organizat o conferinţă de presă care a avut ca subiect alegerile parlamentare proaspăt efectuate. La întâlnire au fost prezenţi cei patru noi parlamentari de la malul mării, care au mulţumit celor care au pus ştampila în dreptul numelor portocalii şi mass-mediei pentru obiectivitate. Ulterior, Mircea Banias, Zanfir Iorguş, Maria Stavrositu şi Constantin Chirilă au „feliat” merele discordiei parlamentare: legea votului uninominal, pomenile electorale împărţite de adversari, lipsa de fair play a social-democraţilor şi, nu în ultimul rând, posibilităţile de alianţă între cele trei partide.
Un articol de Andreea PAVEL
Conferinţa a început cu discursul senatorului Mircea Banias. Acesta a declarat că democrat liberalii constănţeni au toate motivele să fie fericiţi, dat fiind faptul că obiectivul pe care şi l-au propus la începutul campaniei a fost dus la îndeplinire pe 30 noiembrie, prin obţinerea numărului de mandate previzionat. Totuşi, Banias a ţinut să precizeze că toţi candidaţii portocalii meritau să câştige. Senatorul i-a menţionat pe Daniel Florea, Gigi Chiru şi Laurenţiu Mironescu ca fiind candidaţii care au obţinut rezultate deosebite, chiar dacă nu vor pleca în Parlament: „Toţi cei 14 meritau să fie aleşi. Şi ţin neapărat să-i menţionez pe Daniel Florea, Gigi Chiru şi Laurenţiu Mironescu pentru faptul că au avut rezultate deosebite în colegii cu contracandidaţi puternici. Cei trei au reuşit să obţină rezultate care se situează peste media judeţeană a partidului, drept pentru care îi felicităm!”. Implicit discuţia a fost canalizată ulterior spre legea votului uninominal. Mircea Banias a blamat legislaţia strâmbă a votului care, conform spuselor acestuia, nu prezintă un rezultat reprezentativ, ci unul haotic: „Legea e strâmbă, iar rezultatul nu e reprezentativ, ci aparţine celui căruia îi surâde soarta. Cu siguranţă vom avea iniţiativa schimbării legii”. Democrat-liberalul nu a uitat să menţioneze, însă, că în această competiţie politică PD-L a jucat rolul „donatorului” de voturi.
Promisiunile portocalii de la plecare
Zilele care le-au mai rămas celor patru până la plecarea în Parlament sunt numărate. Chiar înainte de acest lucru Mircea Banias a reamintit în linii mari promisiunile pe care PD-L le-a făcut în timpul campaniei. Preşedintele democrat-liberal constănţean a ţinut să precizeze că va reprezenta în Senat interesele tuturor oamenilor şi că îi aşteaptă pe aceştia la cabinetele parlamentare care vor fi deschise special pentru a monitoriza nevoile şi nemulţumirile cetăţenilor. „Promit că am să răspund la toate telefoanele pe care le voi primi!”, a adăugat Mircea Banias.
Mulţumiri peste mulţumiri
După o prezentare generală a situaţiei din urma alegerilor, senatorul Banias s-a apropiat de finalul discursului printr-un lung şir de mulţumiri: „Mulţumesc mass-mediei că au fost alături de noi şi au reflectat cu obiectivitate mesajele pe care le-am transmis electoratului, mulţumim şi oamenilor din stafurile de campanie care şi-au neglijat familia şi au cheltuit bani, şi nu în ultimul rând, mulţumim şi oamenilor care au avut încredere în candidaţii noştri şi care au transformat PD-L în principala forţă de dreapta şi principala alternativă la PSD”.
Maria Stavrositu şi Constantin Chirilă, copleşiţi de emoţii
Tânăra şi frumoasa Maria Stavrositu, aşa cum a fost catalogată de colegii săi, s-a prezentat la conferinţă cam… timorată. Ori, poate la proaspătul democrat-liberal deputat oboseala acumulată în urma campaniei şi-a spus cuvântul în cele din urmă. Stavrositu s-a rezumat la a mulţumi pentru sprijinul acordat colegilor de partid şi constănţenilor, şi nu în ultimul rând familiei. Deputat la doar 35 de ani, Maria Stavrositu a declarat că scaunul din Parlament i-a adus cu sine responsabilităţi cu mult mai mari decât cele pe care le-a resimţit până acum.
Constantin Chirilă a fost la rându-i zgârcit în declaraţii, dar s-a remarcat prin limbajul plastic adoptat. Deputatul din Colegiul 4 a vorbit despre cât de greu i-a fost să schimbe mentalitatea oamenilor, vederea „roşie” a acestora şi să lupte cu „duşmanul invizibil”. Chirilă a pus succesul PD-L pe seama echipei tinere şi a suflului nou adus de aceasta: „A fost o campanie dură în colegiul meu, dar am venit cu oameni noi, cu o echipă tânără. Nu experienţa face diferenţa, ci calitatea oamenilor!”, a conchis Constantin Chirilă.
PSD, ciuruit de declaraţiile glonţ ale lui Zanfir Iorguş
Cel din urmă la palavre, a fost Zanfir Iorguş, cel care a obţinut mandatul de deputat în Colegiul 5. Primar timp de 12 ani în Mangalia, Iorguş a atacat dur acţiunile PSD din timpul campaniei, dar şi dezastrul despre care se pare că se face responsabilă actuala administraţie, reprezentată de primarul pesedist Claudiu Tusac: „PSD a ţinut să bifeze Mangalia, dar PD-L a reprezentat un baraj de rezistenţă împotriva lor. Actualul primar nici măcar nu-şi luase mandatul şi era deja „primarul din sudul judeţului Constanţa”. În timpul acestei campanii PSD a trimis un candidat invizibil care a fost în Mangalia o dată, sau de două ori, în rest, toată maşinăria PSD s-a pus în funcţiune şi mă refer aici la pachete şi pomeni electorale. Prioritatea pentru zona arondată colegiului în care am candidat este să pun capăt abuzurilor, incredibile după 18 ani de la revoluţie”.
Zanfir Iorguş a adăugat că primul lucru pe care ar vrea să-l îndrepte este strâns legat de o aşa-zisă mediocritate care a avut prioritate în faţa intelectualităţii. Potrivit declaraţiei lui Iorguş, în Colegiul 5 segmentul Culturii este reprezentat de oameni cu opt clase, cel al Sănătăţii e condus de „cârciumari”, iar domeniul juridic are în frunte… medici!
În opinia deputatului, soluţia pentru aceste situaţii aberante ar fi pătrunderea tinerilor şi intelectualilor în administraţia locală. Pe de altă parte, democrat-liberalul a adăugat că sprijinul pe care acesta se bazează este reprezentat de oamenii obişnuiţi, simpli.
Continuând atacul la adresa pesediştilor, Iorguş a menţionat necesitatea ca politicul să nu se mai amestece în „bucătăria” spitalelor, Poliţiei şi a Bisericii, dacă se doreşte o revenire la normalitate. De asemenea, fostul edil al Mangaliei a vorbit despre decalajul economic dintre localităţile arondate Colegiului 5: „Mi-e milă de administraţiile locale din Tuzla şi Pecineaga. Mila şi solidaritatea sunt mai presus decât orice luptă politică. Aici şi în Moşneni, sau Limanu este o sărăcie lucie. Asta pentru că PSD a vrut locuri sărace pentru a le putea manipula!”. Zanfir Iorguş şi-a finalizat discursul cu două replici oarecum contradictorii. Pe de-o parte, acesta a mulţumit mass-mediei pe care „a simţit-o mult mai aproape şi mai plină de obiectivism”, dar pe de altă parte a lansat un avertisment la adresa „presei pesediste”: „Presa pesedistă trebuie să înţeleagă că în politică totul se roteşte!”
Parlamentari de Constanţa
Constantin Chirilă este câştigătorul mandatului de deputat al Colegiului 4. Contracandidaţii acestuia au fost George Vişan, din partea PSD, şi Gheorghe Iorov, din partea PNL.
Zanfir Iorguş i-a surclasat pe social-democratul Mircea Stănescu şi liberalul Ionel Spătaru în Colegiul 5. Democrat-liberalul a obţinut de asemenea un loc în Camera Deputaţilor.
În echipa deputaţilor de Constanţa a intrat şi Maria Stavrositu, care a candidat la Colegiul 10. Mărioara Cojoc, din partea PSD, şi liberalul Andrian Mihei au fost adversarii politici ai Mariei Stavrositu în această competiţie.
Singurul senator democrat-liberal este Mircea Banias, care a fost nominalizat la Colegiul 4. Democrat-liberalul constănţean i-a învins pe Mircea Pătruţ (PSD) şi Carmen Răducu (PNL).