Ştiri

Parlamentarii constănţeni, pe jumătate interesaţi de problemele primarilor

Nicuşor Constantinescu şi Liviu Brăiloiu au lipsit de la întâlnirea ACoR

Vineri, 13 martie a.c., parlamentarii şi reprezentanţii autorităţilor judeţene au fost invitaţi de către membrii Asociaţiei Comunelor din România (ACoR), filiala Constanţa, să dezbată problemele cu care se confruntă mediul rural, dar şi să semneze Declaraţia ACoR, actul ce susţine descentralizarea. Marii absenţi la întâlnire au fost Liviu Tit Brăiloiu, prefectul judeţului şi Nicuşor Constantinescu, preşedintele Consiliului Local Constanţa.

Un articol de Andreea PAVEL

Din partea PD-L, prezenţi la eveniment au fost deputaţii Constantin Chirilă, Zanfir Iorguş, Maria Stavrositu şi senatorul Mircea Banias. Deşi fruntaş într-ale primăriilor, PSD a fost reprezentat doar de Cristina Dumitrache şi Antonella Marinescu. Cât despre liberali, din partea acestora a sosit la întâlnire doar deputatul Gheorghe Dragomir, liderul Organizaţiei Judeţene. Mariana Gâju, primarul comunei Cumpăna, a declarat despre declaraţia ACoR că este „un angajament pe care ei îl iau pentru a munci concomitent cu aleşii locali, astfel încât să dezbată, în Parlamentul României, problemele judeţului şi să atragă cât mai multe fonduri financiare pentru toate localităţile indiferent de culoarea politică”.

Declaraţiile primarilor nemulţumiţi au încins atmosfera

Doar şase primari, din cei 58 de membri ai Asociaţiei, au lipsit motivat de la întrunirea ACoR. Supărat pe faptul că unii parlamentari au onorat cu prezenţa în sală doar două-trei sferturi de oră, iar reprezentanţii autorităţilor judeţene au demonstrat un interes foarte scăzut faţă de problemele din mediul rural, Cristea Gâscan, primarul comunei Independenţa a blamat lipsa de comunicare dintre edili şi suspuşii acestora. “Ne lasă să vorbim singuri”, a fost concluzia la care a ajuns acesta. O altă remarcă făcută de această dată de Gheorghe Frigioi, primarul comunei Crucea, a făcut valuri în rândurile şefilor administraţiilor locale din sală, cei mai mulţi dintre aceştia dându-i dreptate: “Când un parlamentar spune că reprezintă un colegiu, atunci să se gândească şi la localităţile arondate acestuia şi să le menţioneze, nu să rostească doar o cifră”, a fost menţiunea primarului din Crucea.

Anghel Nicolae, primarul comunei Castelu, a fost elevul neatent al întâlnirii. Acesta a fost luat peste picior de colegii săi din sală, din cauză că nu a înţeles corect mesajul superiorilor, referitor la funcţia de viceprimar. Edilul, emoţionat în faţa mulţimii, a blamat faptul că “cel care pierde la alegerile pentru funcţia de primar nu mai poate candida la funcţia de viceprimar”. Şefii administraţiilor locale au avut reacţii dure şi răutăcioase la adresa colegului democrat-liberal, sugerându-i, într-un final, să părăsească scena. Una peste alta, până la urmă Anghel Nicolae a fost ales vicepreşedintele ACoR Constanţa. Sâc!

Viceprimarul, desemnat de primar?

Emil Drăghici, preşedintele ACoR România, a deschis subiectul modificării Legii administraţiei publice locale, spunând că în viziunea sa alegerile pentru Consiliul Local trebuie să se realizeze tot pe baza votului uninominal. De asemenea, Drăghici a mai propus ca şefii administraţiilor locale să fie cei care, de acum înainte, vor conduce şedinţele Consiliulul, susţinând că o astfel de măsură ar putea asigura echilibrul şi coerenţa administraţiei locale.

Fără îndoială, discuţia care a înfierbântat murmurul primarilor a fost cea referitoare la propunerea lui Drăghici de alegere a viceprimarului. Acesta a spus că desemnarea viceprimarului trebuie să aparţină în exclusivitate primarului.

Edilii s-au grăbit să aprobe aceasta hotărâre. Din sală, exemplele de probleme între primari şi viceprimari, din cauza culorilor politice contrastante, nu au întârziat să apară.

Descentralizarea financiară, dorinţa arzătoare a edililor

Poate cea mai mare dorinţă a şefilor administraţiilor locale este descentralizarea financiară. Cu privire la acest aspect, Mariana Gâju, primarul comunei Cumpăna şi preşedintele ACoR Constanţa, a declarat că repartizarea sumelor către primării ar trebui să ţină cont de numărul de locuitori şi suprafaţa localităţilor. Preşedintele a mai menţionat faptul că  sistemul educativ din mediul rural e un alt domeniu care se confruntă cu serioase probleme. Conform spuselor acesteia, primarii ar trebui să fie îndreptăţiţi a numi directorul şi a gestiona problematica consiliului de administraţie, exclusiv din punct de vedere al administrării.

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana ROTARU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top