Interviu

Parcul National Muntii Macinului dat de Ministerul Mediului la scurtat

Printre zecile de Proiecte de modificare a unor acte legislative aflate în lucru la Ministerul Mediului se afla proiectul de modificare a Hotarârii de Guvernului nr. 230/2003 „privind delimitarea rezervatiilor biosferei, parcurilor nationale si parcurilor naturale si constituirea administratiilor acestora”.
La momentul aparitiei sale, Monitorul oficial MOf. nr. 190/26 martie 2003 a parut, pentru cei care sunt abonati la aceasta publicatie, un soi de editie de colectie. Tiparit pe hârtie lucioasa, frumos împaturit si capsat, Monitorul e o exceptie, nu numai prin excelentele calitati grafice. El este dedicat în întregime unui singur act legislativ – Hotarârea de Guvern 230/2003. Aceasta masura legislativa detaliaza, pe zeci de pagini, amplasamentul ariilor protejate din România. Anexele actului legislativ trateaza fiecare rezervatie separat, fiind precizate extinderea, delimitarile, activitatile interzise în perimetrul studiat, zonele de protectie si zonele stiintifice. Una din zonele la care se refera textul actului normativ este Parcul National Muntii Macinului.

Un articol de RÃZVAN PETRE

Unicitatea Muntilor Macinului

Aria protejata Muntii Macin este situata într-una dintre cele mai remarcabile regiuni naturale ale Europei, în apropierea Baltii Brailei si a Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii, si poate fi considerata ca fiind o componenta cheie a mostenirii naturale a României si a întregii lumi. Bogatia biodiversitatii sale, marimea sa si amplasarea dau acesteia posibilitatea de a deveni una dintre cele mai importante arii protejate din regiune. Toate comunitatile de plante din zona Macinului sunt considerate rare la nivel european. Anumite asociatii floristice se întâlnesc numai în aceasta parte a lumii. Muntii Macin conserva comunitati de plante si specii reprezentative sau periclitate, multe dintre ele endemice, pentru unitatea biogeografica a Platoului Dobrogean. Numarul speciilor de plante variaza în aceasta regiune intre 1779 si 1911, în functie de referinte. Ele reprezinta peste 19% din flora europeana si sunt comparabile cu flora bogata a insulelor Creta si Corsica. Lista faunei Muntilor Macin include în jur de 2000 de specii de nevertebrate (aproximativ 1000 de specii de fluturi fiind reconfirmate ca fiind prezente în anul 2000), 7 specii de amfibieni, 11 specii de reptile, incluzând specii rare, cel putin 187 de specii de pasari, si 40 de specii de mamifere.
Pentru a prezerva aceste specii deosebite din punct de vedere stiintific, ca si asociatiile vegetale unice care le adapostesc, în anul 2000 zona Muntilor Macinului a fost declarata Parc National, decizie confirmata prin Hotarârea de Guvern nr 230/2003. Unul din primele rezultate ale acestui fapt a fost interzicerea exploatarii granitului în zona.

Parcul National intra la apa

Au trecut 3 ani de când Hotarârea de Guvern 230-2003 a început sa aiba efecte. S-a constituit administratia Parcului National, iar zona a început sa suscite interes, nu numai din punct de vedere turistic, dar si ecologic, facând obiectul unei întregi serii de studii si proiecte cu finantare internationala. Pentru zona Macin, a fost o schimbare radicala, de la duduitul dinamitei care degaja blocurile de granit, la pacea ce a pus stapânire acum peste culmea Pricopanului. Pace care este pusa însa în pericol de posibilitatea reluarii activitatilor extractive în zona. De ceva vreme, aceasta varianta este vehiculata din ce în ce mai des, mentionându-se varianta redeschiderii exploatarii la cariera de granit din vecinatatea localitatii Macin. Aceasta a fost închisa odata cu declararea zonei ca Parc National, fiind redeschisa exceptional, cu ocazia inundatiilor din primavara acestui an. Mai nou, atentia pe care Ministerul Mediului o acorda limitei vestice a Parcului National ne face sa credem ca tentatia reluarii exploatarii granitului este prea mare pentru unii, si ca ea primeaza, în detrimentul protejarii naturii.
Practic, la 3 ani dupa consfintirea limitelor rezervatiei, Guvernul constata ca s-a facut o „greseala” în delimitarea zonei si revine, pentru a modifica semnificativ granita de vest a zonei protejate. Nota de fundamentare ce anunta iminenta schimbare a textului legislativ constata ca „Analiza comparativa a textelor care descriu limita vestica în documentatia de avizare stiintifica si declarare a Parcului National Muntii Macinului si în Hotarârea Guvernului nr. 230/2003 privind delimitarea rezervatiilor biosferei, parcurilor nationale si parcurilor naturale, a dus la concluzia ca cele doua descrieri nu sunt identice.” Mai departe, în aceeasi nota se face o afirmatie cel putin ciudata, si anume ca delimitarea s-a facut printr-un proiect de cadastru. Sigur, pentru ca Guvernul sa poata lua o decizie, are nevoie de un reper stiintific, în cazul acesta, cercetarea topografica a unor firme de cadastru; dar sa mergi pâna acolo încât sa pretinzi ca o firma privata face legea în România, fara stirea si avizul Guvernului, este doar un mod de a arunca „greseala” în spatele altcuiva, si de a permite modificarea Hotarârii initiale.

Concesiuni bizare

„Greseala” pe care functionarii Ministerului Mediului se chinuie sa o îndrepte acum este urmatoarea: În dreptul parcelei cadastrale Nb336/1 apartinând Primariei Macin studiul ce a precedat HG230 a propus delimitarea Parcul National pe curba de nivel de 200 de metri, în timp ce textul final adoptat de Guvern a largit zona, fixând limita pe curba de nivel de 100 de metri. Nota de Fundamentare ce recomanda revenirea la limita propusa initial este lunga si complicata, lasând sa se înteleaga ca functionarii ministeriali stau toata ziua scufundati în dosare si corecteaza astfel de „greseli”. Daca studiem cu atentie, vom constata, însa, ca ideea modificarii legislative vine, cel mai probabil, din alta zona, mai precis, dinspre Primaria Macin. Practic, întregul text se învârte în jurul parcelei 336/1. Autorii Notei de Fundamentare au o scapare, afirmând „…coborârea limitei de la nivelul curbei de nivel de 200 m în curba de nivel de 100 m;… a modificat situatia prezentata în documentatia de constituire; schimbarea a produs o micsorare a restului de 78 ha din parcela cadastrala Nb 336/l apartinând Consiliului Local Macin, suprafata care este în majoritate cuprinsa într-un contract de concesionare al Primariei Macin”. Aceasta afirmatie pune Primaria Macin într-o lumina penala. Fie Contractul de concesionare a fost facut anterior includerii zonei în Parcul National, situatie în care actul de concesiune devenea nul, fie contractul a fost semnat ulterior, caz în care Primaria a încalcat cu buna stiinta legea.
Se încearca oare reluarea exploatarii granitului la Macin? Este oare aceasta modificare legislativa un mod de a legitima contractul de concesiune al Primariei? Iata doua întrebari la care promitem sa raspundem într-un viitor apropiat.

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana ROTARU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top