Actualitate

Oportunități de atragere a fondurilor UE de către primării, prezentate la Topalu

Comuna constănțeană Topalu a fost gazda unor serii de întâlniri ale reprezentanților administrațiilor locale din zonă cu reprezentanți ai administrațiilor locale din județul Vaslui. Scopul acestor ședințe de lucru a fost acela de a se prezenta oportunități de accesare rapidă a fondurilor UE prin intermediul Grupurilor de Acțiune Locală (GAL).

Evenimentul, coordonat de către primarul comunei Topalu, Valentin Stanciu, s-a desfășurat atât la sediul primăriei din localitate, cât și la celebrul muzeu „Dinu și Sevasta Vintilă”, un loc ce găzduiește opere ale celor mai importanți creatori români – Nicolae Grigorescu, Ştefan Luchian, Nicolae Tonitza, Theodor Pallady, Gh. Petraşcu, Nicolae Dărăscu, Jean Al. Steriadi, Camil Ressu, Alexandru Ciucurencu, Dimitrie Paciurea, Oscar Han și alții.

Dar poate vă întrebați ce înseamnă un Grup de Acțiune Locală? Acestea sunt niște instituții în parteneriat public-privat, reglementate de Regulamentele Europene ca structuri de dezvoltare locală, care au ca obiectiv principal dezvoltarea zonelor unde sunt implementate. Aceste entități sunt organizații non-guvernamentale și se bazează pe implicarea activă a actorilor locali, care au rolul de a identifica direcția majoră de dezvoltare a ariei teritoriale pe raza căreia se află GAL-ul respectiv, implicând totodată, toți locuitorii acelei zone”, spune Bogdan Bola, consilier județean Constanța, prezent la întâlnire.

Comuna Topalu face parte din GAL Dobrogea Centrală, unul dintre grupurile active în atragerea de fonduri menite dezvoltării satului românesc. Alături de Topalu, din acest Gal mai fac partea comunele Aliman, Rasova, Ghindărești, Topalu, Ciocârlia, Horia, Saligny, Tortoman, Crucea, Saraiu, Gârliciu, Peștera, Seimeni, Casimcea și Mircea Vodă.

Am avut plăcerea de a fi invitat la Topalu pentru o discuție deschisă cu reprezentanții Grupului de Acțiune Locală (G.A.L.) Dobrogea Centrală, având ca invitați mai mulți primari și aleși locali din județul Vaslui, în scopul accesării mai rapide de fonduri europene. Atât reprezentanții GAL Dobrogea Centrală cât și reprezentanții GAL-ului din Vaslui au prezentat proiecte concrete, realizate sau în curs de realizare. Mai ales pentru zona rurală a țării, unul dintre principalele motoare economice de dezvoltare a comunităților îl poate reprezenta funcționarea cât mai eficientă a acestor G.A.L.-uri”, mai notează Bogdan Bola.

Reprezentanții administrațiilor locale au subliniat încă o dată nevoia de simplificare a procedurilor de depunere a documentelor și de debirocratizare a sistemului, care pune mai multe piedici decât îi ajută pe cei care intenționează să atragă fonduri UE.

Misiunea acestui GAL este de a redacta, împreună cu administrațiile locale, o strategie de dezvoltare locală pentru acestea, în vederea accesării de fonduri europene. Tocmai pentru că se adresează în special comunităților rurale, procedura de accesare este mult simplificată iar co-finanțarea din partea autorităților locale sau a cetățenilor interesați este mai mică decât în cazul altor programe guvernamentale.

De la utilaje agricole până la solarii, de la investiții în pensiuni sau restaurante cu specific, gen cherhanale, de la investiții în fermele tinerilor fermieri până la investiții în creșterea calității vieții la țară, toate sunt finanțate prin programele oferite de GAL-uri, sumele acordate variind între 70.000 și 200.000 de euro. Trebuie doar să vrei să le accesezi! Și noi mai avem noroc de ceva – G.A.L. Dobrogea Centrală este unul dintre cele mai active din țară, rata de absorbție fiind mai mereu de 100%, astfel încât și sumele primite de la Uniunea Europeană anual sunt tot mai mari”, mai spune consilierul județean.

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana ROTARU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top