Politic

O victorie a identității: Limba Română devine limbă oficială pentru minoritatea Română din Ucraina

Președintele PNL Constanța, deputatul Bogdan Huțucă, a discutat despre decizia guvernului ucrainean de a recunoaște limba română ca limbă oficială pentru minoritatea română din Ucraina, subliniind că acest moment reprezintă o reușită deosebită și merită întreaga apreciere. Cu această măsură, Guvernul Ucrainean a corectat o nedreptate îndelungată pentru românii care trăiesc în această țară, afirmă deputatul.

Huțucă a declarat că acest pas crucial vine în urma eforturilor susținute din ultimii ani, precum și a activității intense a Ministerului Afacerilor Externe din România, care a militat pentru recunoașterea oficială a limbii române în Ucraina. Decizia este, de asemenea, un efect indirect al semnării Parteneriatului Strategic între România și Ucraina de către președintele Klaus Ioannis și omologul său ucrainean, Volodimir Zelenski, săptămâna trecută. Această înțelegere strategică are scopul de a întări relațiile bilaterale dintre cele două state.

„Reușită care merită toată aprecierea: pentru minoritatea română din Ucraina, limba română redevine limba oficială. Eforturile, din ultimii ani, ale președintelui României și ale Guvernelor succesive, dar mai ales activitatea intensă a Ministerului Afacerilor Externe, au corectat o nedreptate pentru românii care trăiesc în Ucraina.
Desigur, această recunoaștere este și un efect indirect al semnării Parteneriatului Strategic între cele două state, România și Ucraina, de către Klaus Ioannis, respectiv Volodimir Zelenski, săptămână trecută, care are rolul de a întări relația bilaterală.
Decizia de astăzi a guvernului ucrainean este una de o importanță majoră care întărește relațiile dintre România și Ucraina, fiind, în același timp, și o confirmare a faptului că țara vecină arată o deschidere față de minoritatea română.
Recunoașterea oficială a limbii române și anularea sintagmei ”limba moldovenească” în Ucraina au un ecou de seamă în spațiul politic din România, pentru că în acest fel sunt limitate toate acțiunile populiste, pro-ruse și extremiste din țara noastră.
Consider că, prin această decizie, se deschide un nou capitol privind colaborarea bilaterală, iar protejarea minorității române din țara vecină este o punte de legătură care va întări cooperarea și va proteja interesele comune, la nivel european”, a anunțat Bogdan Huțucă.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana MIHĂLȚEANU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top