Consiliul European

O mie de ani pace

Gigi Becali vorbeşte des cu Dumnezeu. Ce-i drept, Dumnezeu nu-i prea răspunde, dar el nu se descurajează. Când nu vorbeşte cu Dumnezeu, Gigi îşi dă cu părerea despre fotbal, politică şi costume croite la Londra. În ciuda faptului că  la fotbal şi la politică se pricep toţi românii, Gigi e henţ, la ambele capitole. Ocupaţia de bază a lui Becali este aceea de om de afaceri. Luat la puricat, însă, el nu se dovedeşte deloc a fi omul de afaceri care se laudă că este.

Un editorial de Răzvan PETRE

Cea mai cunoscută afacere a lui Gigi Becali este FC Steaua. Eternă cauză de agonie şi extaz, echipa Steaua este jucăria preferată a lui Becali. Fie că este vorba de demonstrat publicului calităţile sale de lider, fie că e doar un prilej de a le arăta eternilor rivali că el are mai mulţi bani de băgat în echipă, lui Gigi îi place să fie văzut conducând principalul vehicul al popularităţii sale. Din nefericire pentru acest general al clubului (fost al) armatei, declinul Stelei este asociat, indubitabil, perioadei în care Becali s-a implicat în conducerea destinelor echipei. Pe vremea când el doar băga bani, antrenori destoinici ca Protasov şi Zenga au creat o echipă stabilă şi capabilă de rezultate importante. După plecarea acestora şi, mai ales, după demiterea lui Meme Stoica, au început să circule zvonuri despre faptul (inacceptabil pe atunci) că patronul Becali îi dă ordine antrenorului ce jucători să bage în teren. Iniţial, Gigi a negat acest lucru, dar ulterior a revenit, asumându-şi rolul de dirijor al întregii activităţi a Stelei. Rezultatele nu au întârziat să se vadă. Toată familia Becali, veri, fraţi, nepoţi, a fost angajată la club; dezorientaţi de ordinele venite direct din loja patronului, jucătorii au încetat să mai joace fotbal; dovedind că este un afacerist prost, Gigi a vândut pe nimic sau a dat afară jucători pe care ar fi putut lua milioane de euro, doar pentru că nu îi plăceau tatuajele sau freza lor, sau pentru că tribuna îi iubea mai mult ca pe el.
Că tot veni vorba de afaceri, e cazul să vorbim şi de Avicola S.A. Iaşi. Proprietate a lui Gigi, Avicola e un alt exemplu al talentului becalian. După ani buni în care a mers pe pierdere, această firmă a reuşit de-abia la finele lui 2006 să intre pe profit. Chiar şi aşa, datoriile sufocau Avicola, ea fiind menţinută pe linia de plutire nu de iscusinţa lui Gigi, ci de subvenţiile de milioane de euro plătite de… Statul român. Stat ale cărui instituţii au jucat un rol decisiv în împroprietărirea baciului Gigi cu zeci şi sute de hectare de teren la marginea Bucureştiului.
Rând pe rând, Becali a reuşit să demonstreze că nu se pricepe la fotbal, la afaceri, sau la politică, iar ereziile pe care le debitează cu orice ocazie ne conving că, atunci când l-a apelat pe Dumnezeu, a greşit numărul şi nu a nimerit în Rai, ci în partea cealaltă… Dar Gigi nu se lasă. Ieşit din puşcărie, Becali le ordonă jucătorilor Stelei să câştige campionatul – îmi aduc aminte cum Hitler, în delirul său suprarealist, ordona armatei descompletate şi puse pe fugă de sovietici, să câştige războiul în 1945. Renăscut din propria cenuşă, Becali se aruncă cu toate forţele în campania pentru euro parlamentare, alături de PRM. Nu ar trebui să mire pe nimeni că Gigi a ajuns colegul lui Vadim – dintotdeauna, locul celor care se cred generali de oaste, sau care cred că au o relaţie personală cu Dumnezeu, este alături de cei care se cred Napoleon, sau Cicero. Partea tristă a poveştii este că Gigi nu s-a prins, nici la Mititica, ce înseamnă smerenia. Când l-am văzut, a doua zi după ce fusese eliberat, ţinându-ne prelegeri, de la tribuna OTV, despre politică şi economie (capitole la care el e varză), m-a luat durerea de cap şi am constatat cu tristeţe că, o dată cu eliberarea lui se sfârşiseră două săptămâni de linişte… Aveţi, aşadar, grijă ce votaţi euro parlamentare – s-ar putea să ne facem, dacă nu cu o mie de ani pace, atunci măcar cu vreo patru ani de linişte.

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana ROTARU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top