Actualitate

O biserică – monument istoric din Mangalia va fi reabilitată cu fonduri europene

Primarul municipiului Mangalia, Cristian Radu, anunţă că a semnat contractul cu finanțare europeană nerambursabilă, în valoare de peste 11 mil. de lei, pentru reabilitarea bisericii „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe”, monument istoric. Lîcaşul de cult are o vechime de peste 100 de ani şi este inclus în lista monumentelor istorice din județul Constanța. 

Conform documentației tehnice, clădirea bisericii va fi reabilitată din punct de vedere arhitectural și va fi dotată cu toate echipamentele necesare pentru buna desfășurare a activității specifice. Vor fi refăcute fațadele, pictura murală exterioară și interioară și va fi consolidată structura de rezistență. De asemenea, alte intervenții presupun sistematizarea curții bisericii și refacerea perimetrului clădirii, precum și reabilitarea tuturor instalațiilor și a unui lumânărar. Toate cele patru fațade ale monumentului istoric sunt considerate reprezentative.

„Semnarea acestui contract cu fonduri UE este o altă mare realizare pentru orașul nostru, la acest început de an. Imediat ce problemele lăcașului de cult au fost semnalate de către conducerea parohiei, am elaborat și depus documentațiile necesare pentru obținerea finanțării. A fost un parcurs greu, având în vedere încadrarea clădirii în patrimoniul istoric, dar ne bucurăm că am reușit să semnăm contractul. Clădirea nu mai îndeplinea cerințele de calitate la nivel funcțional, dar și pentru enoriași. După ce vom parcurge toate etapele din proiect, vom demara lucrările de restaurare pentru a pune în valoare acest monument istoric”, a spus primarul Municipiului Mangalia.

To Top