Actualitate

O barcă dintr-un singur trunchi de copac, veche de 800 de ani, poate fi admirată în Gara Maritimă Constanța

O monixilă (barcă dintr-un singur trunchi de copac) datând din secolele XII – XIII a fost expusă recent în clădirea Gării Maritime din Constanța, pentru a putea fi admirată de turiști și localnici. Ambarcațiunea fost descoperită în anul 2015 la Ostrov (județul Constanța) și a fost studiată și datată prin tehnica Carbon 14.

Expunerea sa în sediul Gării Maritime din Constanța face parte din proiectul de restaurare și punere în valoare a Edificiului Roman cu Mozaic și se înscrie în obiectivul mai amplu de conservare a patrimoniului cultural național.

Povestea descoperirii

Conform unui comunicat al Muzeului de Istorie Națională și Arheologie Constanța, o piesă de patrimoniu cu o importanță istorică deosebită a fost adusă la Constanța în vara anului 2020. Barca de tip monoxilă descoperită în mod accidental în vara anului 2015 la Ostrov, județul Constanța, de către un grup de pescari, a trecut printr-un traseu administrativ complex înainte de a intra sub custodia muzeului. Prin intermediul analizelor cu carbon 14 efectuate la Institutul de Fizică Atomică de la Măgurele, vechimea lemnului din care este construită barca a fost stabilită în secolele XII-XIII, conferindu-i astfel o vechime de aproximativ 800 de ani.

De unde provine termenul de „monoxilă”

Ambarcațiunea, cunoscută sub denumirea de „monoxilă”, este sculptată dintr-un singur trunchi de arbore și măsoară aproximativ 8,80 metri în lungime, cu o lățime maximă de 0,80 metri și înălțime de aproximativ 0,70 metri. Ea prezintă trei praguri de lemn, toate realizate din același trunchi, iar structura pupa începe de la aproximativ 0,40 metri de la ultimul prag.

Termenul „monoxilă” derivă din cuvintele grecești „monos”, care înseamnă „unic” sau „singur” și „xylos”, care înseamnă „lemn”. Aceste ambarcațiuni erau realizate prin cioplirea și sculptarea unui singur trunchi de lemn și erau folosite pentru navigarea pe ape curgătoare, în special pe Dunăre, până în secolul XIX.

Cum a ajuns să fie expusă la Gara Maritimă

Barca monoxilă descoperită în Ostrov este cea mai veche găsită în România până în prezent și face parte dintr-o categorie rară de artefacte istorice. Odată cu transferul acestei piese în custodia Muzeului de Istorie Națională și Arheologie Constanța, a fost necesară identificarea unui nou loc de depozitare și posibil de expunere, având în vedere dimensiunile sale impresionante de 9 metri în lungime.

După o colaborare strânsă între Administrația Porturilor Maritime S.A., Consiliul Județean și Muzeul de Istorie Națională și Arheologie, s-a găsit soluția potrivită pentru depozitarea și expunerea acestei comori istorice. Barca monoxilă va fi expusă în incinta Gării Maritime din Constanța, un spațiu generos, bine luminat și climatizat, care oferă condiții optime de conservare și protejare.

Această mutare a necesitat o pregătire atentă și complexă, inclusiv construirea de suporturi metalice speciale pentru susținerea bărcii, identificarea unui vehicul de transport adecvat și coordonarea logistică necesară pentru o operațiune delicată de mutare. Prin colaborarea instituțiilor și eforturile susținute ale tuturor celor implicați, acest artefact istoric valoros a fost protejat și pregătit pentru a fi admirat de public la justa sa valoare în viitor.

Această poveste de succes demonstrează importanța colaborării între instituții și pasionați de patrimoniu cultural în scopul protejării și promovării moștenirii istorice. Barca monoxilă este acum într-un loc sigur și reprezintă un exemplu elocvent al eforturilor comune pentru păstrarea și valorificarea patrimoniului cultural național, se arată în comunicat.

Articol scris și publicat ca urmare a colaborării dintre publicația Dezvăluiri și Organizația de Management al Destinației (OMD) Mamaia-Constanța.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana MIHĂLȚEANU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top