Exclusiv

Nu i s-a primit pomelnicul la liturghie, pentru că s-a „rătăcit de BOR”!

Un incident petrecut astăzi în timpul liturghiei a aprins spiritele la biserica din satul constănțean Castelu. Un tânăr pe nume Vladimir Artene a mers la altar cu un pomelnic, conform tradiției, dar preotul a refuzat să îl primească. Se pare că motivul ar fi apartenența tânărului la o biserică ortodoxă paralelă, nerecunoscută de către BOR. Surse din rândul crencioșilor spun că preotul ar fi nemulțumit că tânărul Artene ar urmări să îi „fure” credincioșii.

„Astăzi fiind duminică și știind că preotul paroh Costea Nicolae este plecat la muntele Athos (cu ce bani nu știu pentru că eu unul nu am bani pentru așa ceva și îmi doresc) am decis să merg la biserica noastră din Castelu, pentru a participa în calitate de credincios la Sfânta Liturghie. Îndreptându-mă spre altar cu pomelnicul și dorind a-l înmâna preotului Daniel, care este cel de al doilea preot din biserica din Castelu, am fost refuzat și mi s-a înapoiat pomelnicul, cu mențiunea că el nu poate primi pomelnicul meu pentru ca m-am rătăcit de BOR.
M-a invitat să rămân la slujbă, dar am refuzat și am întrebat cu ce sunt vinovați cei din pomelnicul dat, ca să nu fie pomeniți la slujbă. Eu eram prezent acolo ca simplu creștin, îmbrăcat în costum, cum merg de obicei la biserică și cred că preotul Daniel nu a procedat corect.
Dacă eu sunt rătăcit, poate că e ortodox și nerătăcit să se ceară 800 Ron la un botez și alte sume la diferite slujbe, în funcție de om și față. 
Eu nu caut ceartă și nu am deranjat, însă mi se pare grav și ciudat să nu primești un pomelnic”.

„Preotul crede că acest om vrea să îi <fure> credincioșii”

Contactat de jurnaliștii Dezvăluiri, preotul Daniel a refuzat să comenteze subiectul. Oameni apropiați de biserică au spus însă că preotul Daniel a fost deranjat că Vladimir ar fi urmărit să racoleze credincioși prin prezența la slujbă. Tot în același scop, Vladimir Artene ar fi promovat un pelerinaj la Catedrala Mântuirii Neamului, pe care ar urma să îl organizeze, fără binecuvântare.
Iată ce a răspuns Vladimir la aceste acuzații: „Recent, am fost hirotonit preot în cadrul Bisericii Creștinilor Ortodocși Valahi. Cu două zile înainte de incidentul cu pomelnicul, am poposit la aceeași biserică din sat și l-am rugat să anunțe că vreau să organizez un pelerinaj la sfințirea Catedralei Mântuirii Neamului și dacă vrea doar să anunțe în biserică, dacă cineva ar vrea să meargă. Nu fur de la nimeni nimic. Eu doar îi cerusem să anunțe în numele Domnului Hristos despre pelerinaj. De aici a început totul. Nu trag de nimeni să vină sau să se ducă undeva. Cine știe apelează, de aceea am cărți de vizită. Eu doar îl mărturisesc pe Hristos fără graniță, după cum se poate vedea și în postările mele de pe Facebook. În legătură cu ideea că nu aș avea binecuvântare pentru pelerinaj, eu nu aparțin de BOR și de aceea nu am de ce să cer binecuvântare de la această organizație. În schimb, am acordul Bisericii din care fac parte, Biserica Creștinilor Ortodocși Valahi”.
Am cerut și părerea purtătorului de cuvânt al Patriarhiei, Vasile Bănescu. Iată răspunsul:
„Nu mă pot pronunța asupra unui caz la care nu am acces. Cei care se retrag din BOR într-o structura pseudo-bisericească paralelă nu cred că mai frecventeaza Biserica. Poate doar în mod provocator, ceea ce ar putea fi și cazul celui menționat. Gestul refuzului cuiva, oricine ar fi el, nu cred că este însă niciodată unul inspirat și recomandabil, măcar din rațiunea dorinței de restabilire a unui posibil dialog. Este o părere personală intemeiată pe sensibilitatea proprie”.

Un articol de Mihai Răzvan ROTARU

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana MIHĂLȚEANU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top