Atât președintele României, Klaus Iohannis, cât și premierul Ludovic Orban, au anunțat o serie de măsuri care vor duce la relaxarea situației cauzate de pandemia de coronavirus. Măsurile vor intra în vigoare începând de luni, 1 iunie, și vizează o serie de activități precum turismul, transporturile, comerțul.
România a intrat, începând cu data de 15 mai, în stare de alertă, perioadă în care au fost menținute o serie de restricții (purtarea măștii de protecție a feței în spațiile închise, declarație pe proprie răspundere pentru circulația în afara localității). Treptat, odată cu scăderea constantă a numărului de noi cazuri de îmbolnăvire cu COVID-19, Guvernul adoptă și o serie de măsuri de relaxare.
„În ceea ce privește măsurile de relaxare, avem și câteva vești pozitive. Din 1 iunie, câteva activități vor redeveni posibile. Astfel, de la 1 iunie se redeschid terasele. Este însă clar că este nevoie de unele măsuri foarte speciale și aceste vor fi comunicate. Mesele la 2 metri distanță, maxim 4 persoane la o masă și în acest fel lucrurile vor fi sub control”, anunță Klaus Iohannis.
Va fi reluat transportul internațional rutier și feroviar. Tot de la 1 iunie vor deveni posibile spectacolele în aer liber cu un număr de până la 500 de spectatori dar așezați pe scaune în funcție de restricții și triaj epidemiologic.
Deplasările în afara localității, de la 1 iunie vor fi libere. Nu va mai fi nevoie de declarație. În ce privește competițiile sportive, se vor putea relua competițiile sportive începând din 1 iunie dar pentru sporturile care se practică afară.
„Vă repet, dragi români, dragi tineri, copii, elevi, cu toții vom reuşi să trecem peste această perioadă de epidemie dacă respectăm distanțarea, purtăm masca în spaţiile închise şi avem grijă să ne spălăm pe mâini cât mai des. Vă doresc tuturor multă sănătate!”, a mai spus preşedintele.
Toate aceste măsuri au fost prinse de Guvern într-o hotărâre care o modifică pe cea inițială privind starea de alertă, pentru a permite, începând cu data de luni, 1 iunie, relaxarea în mai multe domenii, conform măsurilor aprobate de Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă.
Ce este permis de la 1 iunie:
- competițiile sportive în aer liber, fără spectatori
- spectacole, concerte, festivaluri, alte evenimente culturale în aer liber, cu participarea a cel mult 500 de spectatori cu locuri pe scaune aflate la distanţă de minimum 2 metri unul faţă de celălalt, purtarea măştii de protecţie
- mersul la plajă doar cu asigurarea obligatorie de şezlonguri pentru fiecare dintre persoanele prezente, asigurarea unei distanţe de minimum 2 metri între şezlongurile care sunt utilizate de persoane din familii diferite (NU se deschid ștrandurile, piscinele, bazinele de înot. Premierul Ludovic Orban a precizat că Guvernul va veni cu o completare pentru a li se permite oamenilor să meargă la plajă cu cearşaf/pătură/prosop în zonele unde nu sunt amplasate șezlonguri)
- redeschiderea teraselor, cu asigurarea unei distanţe de minimum 2 metri între mese şi participarea a maximum 4 persoane la o masă, dacă sunt din familii diferite
- spectacole de tip drive-in, ocupanţii unei maşini fiind membrii aceleiaşi familii
- se ridică restricțiile de circulație în afara localității
- se reiau transportul rutier și feroviar internațional
Liber la plajă în anumite condiții
Tot de la aceeași dată – 1 iunie, oamenii vor putea merge la plajă, dar și aici e nevoie de păstrarea distanței de 2 metri între scaunele de plajă.
Premierul României, Ludovic Orban, a precizat că Guvernul va specifica foarte clar că este permis pe anumite zone de pe plajă ca oamenii să vină cu cearșaf, cu prosop. Reamintim că 30% din suprafețele zonelor de plajă sunt destinate turiștilor care optează pentru cearșaf.
„În hotărârea de Guvern pe care am dat-o referitor la deschiderea plajelor, într-adevăr am specificat că pe plajele amenajate accesul se face cu şezlonguri, care trebuie să fie la 2 metri. Aici o să facem o revenire, pentru că asta nu înseamnă că noi interzicem ca pe o anumită suprafață dintr-o plajă amenajată ca oamenii care nu au resurse financiare să îşi achiziţioneze şezlonguri cu câte 8-10 lei să poată să vină cu prosopul, cu cearșaful”, spune Ludovic Orban.
De asemenea, premierul arată că sensul inițial al Hotărârii nu era de a interzice accesul persoanelor care vor să meargă la plajă şi care nu au posibilitatea de a-şi închiria un şezlong, ci sensul era că pe acele zone amenajate ale plajelor, indiferent că este vorba de plaje că sunt la mare sau că sunt la lac, accesul se face pe şezlonguri care au o anumită distanţare.
Examenele naționale
O atenție deosebită este acordată de către Guvern examenelor naționale de Bacalaureat (absolvenții claselor a XII-a) și Evaluare Națională (absolvenții claselor a VIII-a).
„Examenele naționale vor avea loc fizic, așa cum au fost anunțate. Evaluarea Națională va avea loc din 15 iunie, după care vor avea loc examenele de Bacalaureat”, a spus președintele Klaus Iohannis.
Șeful statului a oferit și câteva explicații de ordin tehnic. Astfel, s-a decis ca, pentru elevii care întâmpină probleme de sănătate și nu pot susține Evaluarea Națională în luna iunie, să fie organizată o a doua sesiune, începând din data de 29 iunie.
„Este posibil să fie copii care sunt bolnavi sau să se constate atunci când vin la examene că au febră și nu pot intra. Am considerat că trebuie o soluție. Pentru copiii care sunt bolnavi va avea loc o a doua sesiune pentru Evaluarea Națională, care va avea loc din 29 iunie”, spune președintele.
Același lucru se va întâmpla și în cazul examenului de Bacalaureat. Absolvenții clasei a XII-a care nu vor putea susține probele scrise începând cu data de 22 iunie, din cauza că sunt bolnavi sau au temperatură, vor putea participa la a doua sesiune, care va avea loc în august.
Klaus Iohannis: „Și pentru Bacalaureat va fi o a doua sesiune, în august, așa cum era organizată în mod obișnuit. Cu toții vom reuși să depășim cu bine acestă perioadă dacă vom respecta distanțarea fizică, ne vom spăla pe mâini”.