Fără categorie

Nicolaie Mocanu, viceprimarul comunei Greci, e obişnuit cu munca de primar: a depus, a susţinut şi a demarat proiecte!

„Voi folosi experienţa pe care am acumulat-o în opt ani de primărie numai în interesul localnicilor mei”

Nicolaie Mocanu este viceprimarul comunei Greci şi va candida pentru funcţia de primar, în luna iunie, din partea PDL. Acesta este membru al partidului din 1997. Cinstit şi moral din fire, viceprimarul nu a schimbat barca politică, chiar dacă este conştient că măsurile de austeritate impuse de PDL, pe vremea când era la guvernare, s-ar putea să-l dezavantajeze. Tot legat de politică, acesta nu a ţinut niciodată cont că primarul în funcţie, Niculai Caraua, face parte din partidul rival, PSD. Astfel, viceprimarul Nicolaie Mocanu a colaborat foarte bine cu primarul şi a depus proiecte, pe care apoi le-a susţinut în faţa comisiilor ministeriale, şi pentru care a obţinut finanţare. Atât viceprimarul, cât şi primarul sunt mulţumiţi reciproc de echipa pe care au format-o timp de aproape un deceniu, iar oameni din administraţia publică locală, în frunte cu primarul Niculai Caraua, consideră că viceprimarul Nicolaie Mocanu reprezintă „un exemplu clar de profesionalism şi competenţă, în interesul cetăţenilor, dincolo de rivalităţile politice”.

Au consemnat Andreea PAVEL
Cristian Andrei LEONTE

„Am experienţă în administraţie, cunosc foarte bine legile şi am obţinut deja finanţări pentru mai multe proiecte”

Dezvăluiri: Din partea cărui partid veţi candida?
Nicolaie Mocanu: Am devenit membru PDL în 1997. La alegerile locale din iunie voi candida din partea PDL.

DZV.: Ce părere aveţi de primarii care aleg să candideze din partea altor partide?
N.M.: Eu nu judec pe nimeni. Opţiunea politică este o libertate democratică. În consecinţă, fiecare este liberul său arbitru.

DZV
.: Care va fi mesajul cu care veţi veni în faţa alegătorilor, în iunie 2012? Ce slogan s-ar potrivi campaniei pe care o veţi face?
N.M.: „Experienţa mea, în slujba ta”.

DZV.: Care sunt proiectele pe care le veţi realiza în primul mandat?
N.M.: Pot enumera deja, câteva proiecte, esenţiale pentru dezvoltarea localităţii noastre, proiecte la care am muncit personal, pe care eu le-am depus şi le-am susţinut în faţa Comisiilor ministeriale. Aşadar, priorităţile mele pentru comuna pe care vreau să o administrez sunt următoarele:
lAlimentarea cu apă. Acesta este un proiect aprobat deja prin Programul Naţional de Dezvoltare a Infrastructurii şi este deja publicat în S.E.A.P. de Ministerul Dezvoltării;
lAmenajarea drumurilor. Acesta este un proiect aprobat deja prin Programul Naţional de Dezvoltare a Infrastructurii;
lRegularizarea pârâului Recea. Acest proiect este demarat în colaborare cu Apele Române;
lReabilitarea şi extinderea Şcolii Stejaru. Aici vorbim despre un proiect deja demarat prin fonduri europene, cu ajutorul Programului Operaţional Regional;
lReabilitarea Căminului Cultural. Un proiect care a fost aprobat deja.

Alte două investiţii pe care le am în plan, pentru viitorul apropiat sunt:
lConstruirea unei baze sportive;
lÎnfiinţarea unui sistem de salubrizare.

DZV.: În ce relaţii sunteţi cu primarul în funcţie, Niculai Caraua, cum aţi colaborat cu el până acum şi cum îl percepeţi ca om de administraţie?
N.M.: Relaţiile cu actualul primar au fost bune. Am colaborat permanent, fără să ţinem cont de culoarea politică a fiecăruia.

DZV.: Care sunt avantajele şi calităţile pe care le aveţi, faţă de contracandidaţii dumneavoastră?
N.M.: Avantajele şi calităţile mele sunt experienţa, cunoaşterea instrumentelor de finanţare, sunt un bun manager şi cunosc foarte bine legislaţia achiziţiilor publice. Pe de altă parte, aşa cum v-am mai spus, am depus şi susţinut deja câteva proiecte esenţiale pentru modernizarea unei localităţi, care au şi fost aprobate. Pentru mine, faptele vorbesc de la sine.

DZV.: Cât contează partidul din partea căruia vine candidatul şi cât contează calitatea candidatului, în mediul rural, în alegerea pe care o face electoratul?
N.M.: În general, la alegerile locale, se votează omul, nu partidul.

DZV.: Consideraţi că veţi pierde/câştiga voturi din cauza/datorită partidului?
N.M.: Ca urmare a politicii de austeritate dusă de PDL, în timpul guvernării sale, sunt conştient că am pierdut unele voturi. Mai devreme sau mai târziu se va ajunge la concluzia că măsurile luate erau obligatorii pentru evitarea intrării în colaps (putem lua ca exemplu cazul Greciei care a ajuns foarte rău, din cauza lipsei unor astfel de măsuri de austeritate). Normal, în perioadă de criză, un partid politic trebuie să se implice, nu să stea pe tuşă şi să critice de dragul criticii, fără a veni cu soluţii. Ideal ar fi fost să avem, după 2008, un guvern de uniune naţională care să adune toate forţele şi ideile pentru a ieşi din criză.

DZV.: Vă avantajează sau vă dezavantajează alegerea primarului dintr-un singur tur?
N.M.: Dacă m-aţi fi întrebat în 2008, v-aş fi răspuns că da, mă avantajează alegerea primarului
dintr-un singur tur, pentru că în 2008, am câştigat în primul tur. Acum, în 2012, nu ştiu… Va depinde foarte mult de mobilizarea electoratului.

DZV.: Care este modelul dumneavoastră din politica românească, sau internaţională? Cu cine vă asemănaţi? Pe cine admiraţi?
N.M.: Nu am modele. Principiul meu de bază, după care mă ghidez, este respectul faţă de cetăţean şi implicarea în dezvoltarea şi modernizarea condiţiilor de trai ale acestuia.  Doresc să implic comunitatea în rezolvarea problemelor sale, astfel încât, de aici să decurgă şi responsabilizarea cetăţenilor.

PROFIL DE PRIMAR

„Îmi doresc să transform Greci într-o comună cu oameni fericiţi, întorşi la casele lor de prin pribegie, cu locuri de muncă şi trăind într-un mediu curat şi sănătos“

DZV.: Când şi unde v-aţi născut?
N.M.: M-am născut în Greci, pe 16 august 1964.

DZV.: Ce hobby-uri aveţi sau cum v-ar plăcea să vă petreceţi timpul liber, dacă aţi avea mai mult?
N.M.: Sunt atras, în general, de sporturile care implică motoare, cum ar fi Formula 1 sau Moto GP. Pe de altă parte, îmi place să merg la pescuit.

DZV.: Ce profesie aveţi şi ce distincţii sau premii aţi obţinut de-a lungul timpului?
N.M.: De profesie sunt profesor de matematică. „Distincţia” mea cea mai mare, care ţine loc de orice alte premii sau diplome, este respectul pe care l-am primit din partea foştilor mei elevi (şi din partea părinţilor acestora) care au ajuns să studieze la facultăţi recunoscute.

DZV.: Descrieţi-vă în câteva cuvinte, încercând să identificaţi trei calităţi şi trei defecte ale personalităţii dumneavoastră.
N.M.:  Sunt un bun manager, un om cinstit şi un bun cunoscător al instrumentelor de finanţare, în plan administrativ. Ca defecte aş menţiona încrederea în oameni, care este uneori prea mare faţă de cât de „sinceri” sunt unii, iar alteori sunt prea impulsiv.

DZV.: De ce candidaţi la Primăria Greci?
N.M.: Candidez la Primăria Greci din dorinţa de a continua şi de a duce la capăt proiectele iniţiate. Astfel, voi reuşi să îmi aduc aportul la modernizarea comunei şi la ridicarea nivelului de trai al localnicilor din Greci, adică exact ceea ce îmi doresc.

DZV.: Ce vă leagă de localitatea pe care vreţi să o administraţi şi de ce vreţi să candidaţi, dat fiind faptul că problemele unei localităţi sunt foarte multe, salariul este mic şi de obicei, primarul este ţapul ispăşitor de fiecare dată când se întâmplă ceva rău?
N.M.: Când am terminat facultatea, în 1989, nici nu visam să rămân în Greci. Acum însă nu mai vreau să plec. Mă leagă munca, prietenia şi dorinţa de a lăsa ceva în urma mea.

DZV.: Care sunt principalele obstacole cu care v-aţi confruntat de-a lungul timpului, ca viceprimar?
N.M.: Problemele unei comunităţi sunt numeroase. Ceea ce mă întristează mereu este faptul că din cauza sărăciei, oamenii s-au înrăit, au devenit indiferenţi la ce se întâmplă în jurul lor, fără să se implice cu nimic în a-şi rezolva chiar şi propriile probleme. Vreau să încerc să schimb lucrul acesta.

DZV.: Există şi părţi frumoase în funcţia pe care o exercitaţi? Care?
N.M.: Mă simt mulţumit şi împlinit atunci când, întâlnindu-mă cu oamenii, pe stradă, aceştia îmi recunosc meritele. În general, sunt fericit atunci când îi văd pe localnici fericiţi.

DZV.: Există vreo diferenţă între dumneavoastră ca om şi dumneavoastră ca viceprimar? Funcţia pe care o aveţi şi programul încărcat şi-au lăsat amprenta în mod negativ asupra vieţii personale?
N.M.: Stresul şi-a lăsat amprenta pe starea de sănătate, dar o dată plecat pe acest drum, sunt hotărât să merg până la capăt. Sper ca în 2016 să vă dau un interviu în care să vă prezint bucuros unele proiecte duse la bun sfârşit.

DZV.: Cum vă imaginaţi localitatea şi comunitatea pe care le administraţi, în următorii 20 de ani?
N.M.: Mi-o imaginez cu oameni fericiţi, cu oameni întorşi la casele lor de prin pribegie, cu locuri de muncă, trăind într-un mediu curat şi sănătos şi mai ales într-o armonie deplină, neseparaţi de interese şi orgolii politice.

Actualitate

To Top