Fără categorie

Ilie Petre, primarul oraşului Isaccea, un om creat pentru administraţie, dezgustat de viaţa politică:

„Contracandidaţii mei manipulează oamenii prin dezinformare. Nu sunt în stare să spună ce ar face pentru Isaccea, dacă ar ajunge primari. Ei vorbesc doar despre PDL şi politică“

DEZVĂLUIRI: Veţi candida din partea aceluiaşi partid?
Ilie Petre: Da, voi candida tot din partea PDL. Menţinerea aceleiaşi linii politice este o chestiune de verticalitate şi cred că trebuie să rămâi în partidul de la care ai ales să candidezi prima oară, chiar dacă ai parte şi de lucruri bune, şi de lucruri rele, pe parcursul traseului politic.

Au consemnat Andreea PAVEL
Cristian Andrei LEONTE

DZVCe părere aveţi de primarii care aleg să candideze din partea altor partide?
I.P.: În general, ceea ce vedem că se întâmplă în ziua de azi, în viaţa politică, are legătură exclusiv cu împărţirea banilor pentru bugete. Traseismul politic cu care ne confruntăm la nivelul administraţiei locale este cauzat exclusiv de faptul că primarii vor să facă parte din partidul potrivit, care urmează să guverneze, ca să se asigure că nu vor fi daţi la o parte în momentul distribuirii fondurilor guvernamentale, pe plan local. Nu pot să îi condamn, dar nu pot nici să nu remarc faptul că, din păcate, de cele mai multe ori verticalitatea omului nu mai contează. Repet, nu contest moralitatea nici unui coleg de-al meu, dar fenomenul traseismului politic mă întristează. Fondurile ar trebui distribuite după nevoile fiecărei comunităţi şi nu după culoarea politică a primarului. Dacă acest lucru s-ar întâmpla, cred că nici un coleg de-al meu nu şi-ar mai părăsi partidul din care face parte. Până la urmă, imoral este ceea ce se întâmplă la nivel politic, nu în administraţie. Primarii şi Guvernul tot vorbesc de câţiva ani încoace despre autonomia administraţiilor locale. Autonomie înseamnă o strategie proprie a edililor şi o independenţă totală a acestora faţă de Guvern şi instituţiile deconcentrate. Din 1996 ni se tot spune că primarii sunt aleşi individual şi nu după partidul din care fac parte. Atunci cred că o soluţie ar fi ca primarii să îşi dea demisia din partid, înainte de alegeri şi să candideze independent, nu politic. Astfel nu ne-am mai confrunta cu toate aceste mişcări browniene. Însă, atunci când un primar candidează independent, se confruntă cu alte probleme, cum ar fi lipsa sprijinului consiliului local, care este format din membrii ce fac parte din diverse partide politice.

DZVCare va fi mesajul cu care veţi veni în faţa alegătorilor, în iunie 2012? Ce slogan
s-ar potrivi campaniei pe care o veţi face?

I.P.: Mi-a fost foarte greu să îmi construiesc un slogan potrivit, dat fiind faptul că, după patru mandate, nu mai poţi vorbi de continuitate. În opinia mea, după 16 ani de lucrat în Primărie, poţi vorbi cu siguranţă de experienţă. Astfel, cred că cel mai potrivit slogan pentru mine, la ora actuală, este „Experienţa face diferenţa!“. Cât despre un mesaj pentru alegătorii mei… aceştia trebuie să înţeleagă faptul că mi-a fost foarte greu, în toată această perioadă, pentru că am trecut aproape numai prin perioade de criză, în care finanţările către Primăria Isaccea au fost zero. Le transmit pe această cale că toată experienţa mea pe care am acumulat-o de-a lungul celor aproape două decenii, o voi canaliza exclusiv către proiectele destinate dezvoltării şi modernizării oraşului nostru.

DZVCare sunt avantajele şi calităţile pe care le aveţi, faţă de contracandidaţii dumneavoastră?
I.P.: Sunt o fire extrem de ambiţioasă, unul dintre oamenii creaţi pentru administraţie. Sunt un tip echilibrat şi sufletist. Dacă în administraţie nu eşti sufletist, nu eşti bun de primar. De ce spun asta? Pentru că sunt multe cazurile în care nu poţi ajuta omul cu bani, în mod legal, atunci când are nevoie, ci trebuie să îl ajuţi ca om. Şi de cele mai multe ori, primarul este singurul care îl poate ajuta pe omul acela. Las faptele să vorbească despre mine. Constat cu dezamăgire că acum sunt atacat cu propriile mele idei. Spre exemplu, în trecut le-am spus oamenilor „Trebuie să facem proiectul X, dar încă nu este momentul acum“. Acum contracandidaţii mei spun „V-a promis şi n-a făcut“. Oamenii trebuie să înţeleagă faptul că nu se pune problema de promisiuni nerespectate, ci de faptul că toate proiectele trebuie făcute într-o ordine logică a priorităţilor. Investiţiile pentru o comunitate trebuie realizate matur, raţional şi nu haotic, doar de dragul demagogiei.
DZVCât contează partidul din partea căruia vine candidatul şi cât contează calitatea candidatului, în mediul rural, în alegerea pe care o face electoratul?
I.P.: Până în 2012, când zona politică a devenit foarte acidă, cu răzbunări şi poliţe plătite (pentru că liderii politici nu au înţeles ce înseamnă democraţia), omul conta 70%. Dar anul acesta, din cauza polarizării excesive a segmentului politic, a scăzut foarte mult procentul, pentru că se discută nejustificat de mult despre partidul din care face parte. Un exemplu ar fi faptul că toţi contracandidaţii mei vorbesc în discursurile lor către localnici despre partid şi nu despre ceea ce vor să facă dacă vor ajunge primari. Sunt dezamăgit de faptul că adversarii mei politici manipulează localnicii din Isaccea prin dezinformare, vorbindu-le doar despre ceea ce a făcut PDL-ul, nu despre ce vor să facă ei.

DZVConsideraţi că veţi pierde/câştiga voturi din cauza/datorită partidului?
I.P.: Probabil voi pierde câteva voturi din cauza faptului că am ales să-mi păstrez verticalitatea şi să candidez tot din partea PDL, chiar dacă pertidul trece printr-o acută criză de imagine la nivel naţional, din cauza măsurilor de austeritate pe care fostul Guvern le-a implementat. Am speranţa, însă, că voi câştiga datorită proiectelor, foarte importante pentru localnicii din Isaccea. Cred că oamenii gândesc corect şi limpede în cabina de vot, au bun simţ şi verticalitate.

DZV:  Vă avantajează sau vă dezavantajează alegerea primarului dintr-un singur tur?
I.P.:  Două din cele patru mandate pe care le-am efectuat până acum, le-am câştigat din primul tur. Ceea ce cred este faptul că cel mai important este să reuşeşti să aduci oamenii la vot, indiferent cu cine votează. Un primar este legitim atunci când la vot şi-au exprimat opinia peste 50% din localnicii cu drept de vot dintr-o localitate. Exprimarea opiniei majorităţii, în actualul context politic şi administrativ, este foarte importantă pentru procesul democratic.

DZVCare este modelul dumneavoastră din politica românească, sau internaţională? Cu cine vă asemănaţi? Pe cine admiraţi?
I.P.: Nu am un model efectiv din viaţa politică, pentru că eu nu sunt om politic, ci om de administraţie. Nu mă atrage şi nu m-a atras niciodată zona politică. Eu sunt primar, ceea ce înseamnă manager în administraţia locală. Asta este ceea ce îmi place să fac cel mai mult şi nu vreau sub nici o formă să îmi nuanţez activitatea cu elemente politice. Eu sunt administratorul comunităţii mele şi nu un om politic.

DZV.: Ce mesaj le transmiteţi localnicilor din Isaccea, înainte de alegeri?
I.P.: Îi îndemn pe oameni să vină la vot, să se uite la ceea ce au în jur, la cum arată oraşul lor şi să-şi amintească cum arăta înainte, şi să voteze în consecinţă, după cum le dictează inima.


„PRIORITATEA MEA ESTE INFRASTRUCTURA.
TOATE INVESTIŢIILE TREBUIE FĂCUTE LOGIC ŞI MATUR, NU HAOTIC!“

DZV: Care sunt proiectele pe care le-aţi realizat în tot acest timp?
I.P.: Proiectele pe care le-am realizat de-a lungul timpului sunt multe… Nici nu ştiu dacă pot să mi le amintesc exact pe toate, dar am speranţa că oamenii ştiu mai bine decât mine, pentru că simt diferenţa dintre nivelul de trai din prezent şi cel din urmă cu 15 ani. Am reabilitat şcolile, dispensarele, am construit grădiniţa cu program prelungit, am dat în executare o creşă, am construit trei blocuri ANL în plină criză (şi urmează să mai construiesc unul în viitorul apropiat), am început construirea unui parc, avem o sală de sport cu 150 de locuri, un cămin de bătrâni, un centru de zi pentru copii, din familii cu probleme sociale (copiii pot beneficia de o masă caldă, se pot odihni şi îşi pot face temele), avem o bibliotecă foarte modernă şi dotată la standarde înalte… cam acestea ar fi, în mare, proiectele cele mai importante ale administraţiei noastre, de până acum.

DZVCare sunt proiectele pe care aţi vrea să le demaraţi în viitorul mandat?
I.P.: Din fericire, toate marile proiecte de infrastructură au termen de finalizare în 2013. Aceste proiecte implică sistemul de alimentare cu apă şi staţia de epurare, care sunt în execuţie. Partea proastă este că s-au stricat drumurile, dat fiind faptul că lucrările au produs stricăciuni la nivel de „imagine“. Dar vorba aceea, nu poţi face omletă, dacă nu spargi ouăle. Acesta este proiectul meu cel mai important în viitor, să reabilitez complet toate drumurile din Isaccea, afectate de derularea altor investiţii. Oamenii trebuie să înţeleagă că prioritatea mea pentru ei este că vreau să văd până şi ultima gospodărie din Isaccea cu apă, canalizare şi drumul reabilitat. Apoi am în plan să anvelopez toate blocurile din oraş şi, ulterior, să derulez proiecte mai mici, cum ar fi stadionul orăşenesc (a cărui construcţie a fost oprită din cauza crizei), să amenajez un dispensar medical, să construiesc o casă mortuară cu sală de mese, pentru că este mai igienic, să reabilitez biserica etc.

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana ROTARU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top