Platforma Petromidia a împlinit 30 de ani. Dincolo de afacerea de succes, de bani sau de orgolii politice, stau oamenii care au clădit platforma petrochimică şi care au făcut ca aceasta să existe.
Evoluţia platformei Petromidia este strâns legată de oraşul Năvodari şi de locuitorii acestuia. Combinatul petrochimic şi Năvodariul au crescut împreună: în 1975 populaţia oraşului nu depăşea 7 000 de locuitori pentru ca astăzi numărul acestora să fie de aproape 40 000. O simbioză perfectă s-a realizat între cei ce au venit să lucreze şi sã se facã petrolişti – olteni, ardeleni, moldoveni, care, aşezându-se aici, în Dobrogea, au devenit „modrogeni”, şi serviciul acestora. Şi datorită platformei Petromidia oraşul Năvodari ajunsese, înainte de Revoluţia din 1989, cel mai industrializat oraş din România pe cap de locuitor, pe aceastã platformã lucrând aproape 10.000 lucrãtori.
Pentru Petromidia şi pentru năvodăreni s-au construit cartiere întregi de blocuri, cluburi, şcoli, un liceu.
În cei 30 de ani au fost şi timpuri mai grele şi îi felicit pe aceia care, în anii 1987-1990, lucrau în acest combinat pentru 60% din salariul de bazã fãrã a se gândi la grevã.
În contextul economic al României actuale când din ce în ce mai puţine firme fac producţie cu adevãrat şi aduc profit societãţii româneşti valoarea adãugatã, ne intereseazã Petromidia, ne intereseazã ce se întâmplã aici, ce se produce aici, locurile de muncã de aici, armonia combinatului cu mediul înconjurãtor. Vom fi mai atenţi cu noul acţionariat şi îi vom oferi sprijin şi logisticã pânã ne va cãpãta întreaga încredere.
Înainte de a fi primar am fost şi rãmân mai întâi om de afaceri. Pentru primar şi oraş, Petromidia rãmâne cea mai importantã firmã şi o tratez ca atare, dar de la Petromidia am şi aşteptările cele mai mari.
Petromidia prin existenţa ei a fãcut cel mai bine cunoscut, la nivel naţional, oraşul Nãvodari şi năvodărenii se mândresc cel mai mult cu platforma de aici. Pe stema oraşului Nãvodari din cele cinci simboluri unul simbolizeazã chimia şi petrochimia – cracarea – distilarea petrolului.
Petromidia se află pe teritoriul administrativ al Năvodariului şi din acest punct de vedere am pretenţia şi voi acţiona foarte ferm ca toate taxele şi impozitele ce ni se cuvin sã rãmânã la Nãvodari şi nu la Constanţa, Bucureşti sau Zalãu.
800 de cetăţeni ai oraşului Năvodari lucreazã astăzi la Petromidia şi nãvodãrenii trebuie sã fie primii care beneficiazã de existenţa combinatului.
Îmi permit să supun imaginaţiei dvs. ce ar însemna oraşul fãrã Petromidia. Cred cã şi-ar pierde echilibrul, dar şi Petromidia fãrã oraş ar fi ca o casã fãrã temelie. Dumnezeu a hãrãzit sã fim împreunã şi sã trãim împreunã, oraşul şi combinatul, aşadar – La Mulţi Ani Petromidia, La Mulţi Ani Rompetrol!
Primarul oraşului Năvodari, Nicolae Matei