Opinii

„Nici prin gând nu îmi trecea să candidez. Localnicii m-au rugat şi pentru ei am venit la primărie”

Interviu cu Titu Neague, primarul comunei Bărăganu

Dezvăluiri: Cum v-aţi hotărât să intraţi în politică?
Titu Neague:
Eu n-am avut nici o funcţie în administraţia publică, înainte de iarna anului 2011. N-am fost nici consilier, nici viceprimar şi nu credeam vreodată că intru în politică. Era ultimul lucru pe care credeam că o să-l fac vreodată. Oricum, ca primar, nu cred că eşti foarte implicat în politică. Adică un primar lucrează în interesul locuitorilor, pentru a le asigura un trai mai bun şi pentru a le moderniza condiţiile de viaţă. Deci nu ca să facă politică. Eu, cel puţin, nu fac politică, eu sunt aici pentru localnicii mei, pentru care am şi candidat. Pentru ei mă străduiesc să fac proiecte şi să caut finanţări, pentru că localnicii din Bărăganu şi comuna sunt mândria şi satisfacţia mea.
DZV: De ce aţi candidat?
T.N.:
Pentru localnici. Pentru că în comuna Bărăganu investiţiile lipseau, pentru că erau multe lucruri de făcut şi pentru că am considerat că pot să fac ceva pentru localitate. Iniţial nu am vrut să candidez, nu m-am gândit nici o secundă la asta, nici nu vroiam să apar în sondaje. Dar localnicii au tras de mine, m-au rugat să candidez şi să schimb faţa comunei. Şi am zis să o fac şi pe asta, dacă stau lucrurile aşa.

DZV: De ce aţi ales să candidaţi din partea PSD şi nu independent?
T.N.:
Sincer să vă spun, pentru că sunt singurii care mi-au propus. Şi când am decis să candidez, am candidat din partea celor care mi-au propus. Nicidecum independent. Aş fi câştigat cu siguranţă, dar sprijinul ar fi lipsit ulterior. Ca primar independent, fără un partid în spate, nu ai susţinere şi nu poţi realiza nimic pentru localitatea ta.

DZV: Aţi reuşit să demaraţi proiecte, în toiul crizei?
T.N.:
Da, Slavă Domnului, am reuşit să fac câte ceva. Am prins o perioadă nefastă, la fel ca şi ceilalţi colegi de-ai mei primari, care sunt în aceeaşi situaţie, din cauza crizei economice. Dar cu ajutorul instituţiile abilitate, am reuşit să demarez şi proiecte. Aş aminti, dintre cele mai importante, pietruirea a 12 kilometri de drum din comuna Bărăganu, renovarea şcolii din Lanurile, un sat care aparţine de comuna Bărăganu, reparaţiile capitale făcute la această instituţie, renovarea de la zero a dispensarului din Bărăganu, care nu fusese reabilitat de 40 de ani, renovarea grădiniţelor, care nu aveau grupuri sanitare, nu aveau centrală termică. În prezent, lucrăm la renovarea unei clădiri pe care vrem să o transformăm în farmacie. Ne-am bucurat foarte mult când a venit la noi o persoană interesată să deschidă un punct farmaceutic în Bărăganu. Am zis da şi am trecut la treabă. Noi sprijinim orice om care vrea să investească în localitatea noastră.

DZV: Ce proiecte vreţi să demaraţi, în viitor?
T.N.:
Priorităţile mele pentru viitor sunt pietruirea celor patru kilometri din cei opt rămaşi nepietruiţi, să implementez sistemele de canalizare, apă şi staţie de epurare, să asfaltez şi să accesez cât mai multe proiecte cu ajutorul fondurilor europene. Guvernul se laudă că datorită noului minister, care va împărţi banii europeni, fondurile vor fi accesate mai uşor. Părerea mea este că ministerul a fost înfiinţat ca fondurile să fie accesate mai uşor, dacă ai culoarea politică potrivită.

DZV: Pe sprijinul cui vă bazaţi în derularea investiţiilor?
T.N.:
Pe sprijinul Consiliului Judeţean Constanţa, categoric. Ei sunt cei care m-au susţinut de la început. Cred şi sper că mă vor susţine în continuare. Fără sprijinul lor probabil nu aş fi reuşit să fac mai nimic. Le sunt recunoscător şi le mulţumesc pentru colaborarea pe care o avem în prezent.

DZV: Ce părere aveţi despre ascensiunea Partidului Poporului? Cum stă PP în sondaje, în comuna Bărăganu?
T.N.:
Cred că Partidul Poporului poate să câştige primării, dacă îşi alege oamenii potriviţi. Spre exemplu, la Bărăganu, ultima oară când au fost alegeri, candidatul din partea Partidului Poporului a ieşit al doilea, după mine, cu aproape 30% din voturi. Asta pentru că PP a avut un candidat bun, un om cunoscut în comună şi apreciat de localnici. Dacă aşa vor face peste tot, au şanse cel puţin la consilieri. Cât despre Dan Diaconescu, e oltean de-al meu şi ştiu cum sunt oltenii. Deci ca de la oltean, la oltean îi transmit să lase pălăvrăgeala, că asta e vrăjeală oltenească ce face el la OTV. Vorbeşte mult şi se laudă şi mai mult. Toată lumea se uită pentru că e fascinată de vrăjeala lui oltenească. Se şi arestează singur dacă e cazul, ca să crească ratingul. A fost în stare să vină cu Rolls Royce-ul aici, în comună, doar ca să empateze şi să îi vrăjească pe oameni cum fac oltenii.

DZV: Ce mesaj le transmiteţi locuitorilor?
T.N.:
Să aibă aceeaşi încredere în mine, aşa cum au avut la alegeri. Eu cred că îmi voi îndeplini toate planurile pe care le am pentru localitatea Bărăganu şi sper ca în următorul mandat să reuşesc să fac mult mai mult decât am reuşit să fac într-un singur an şi să am şi susţinere financiară mai mare. Dacă nu fac nimic pentru comună, degeaba mai stau în scaunul ăsta de primar.

A consemnat Andreea PAVEL

Actualitate

To Top