COMUNICATE

Muftiul ia partea subalternilor imorali

Seful Cultului Musulman din România, Muftiul Iusuf Murat, protejeaza un imam (preot musulman) care a fost pedepsit de catre o comisie de disciplina pentru acte de violenta, desfrâu si înselatorie. Mutat disciplinar în comuna Topraisar, imamul Ionus Oschin a fost readus în parohia de la Anadalchioi din Constanta, dupa o manevra iscusita, dar lipsita de legalitate, ce a fost coordonata din umbra de prietenul sau, fostul muftiu Bagâs Sanghirai. Întors la Constanta, Oschin a intrat în conflict cu colegul sau de parohie, imamul Ibram Salim, pe care a reusit sa îl mute, prin aceleasi manevre iscusite, la Medgidia. Noul sef al Cultului Musulman, Iusuf Muurat tolereaza aceasta situatie, chiar daca la alegerea sa în functie a promis ca va repara ilegalitatile comise de predecesorii sai si va elimina tensiunile ce apasa de multi ani lumea musulmana.

Un articol de MIHAI RAZVAN ROTARU

Imamul Ionus Oschin este cunoscut de catre enoriasi si colegi drept un personaj vicios si foarte violent. Greselile si abuzurile comise de el sau tinut lant, în ciuda sanctiunilor repetate (e drept, la început, comportamentul sau care intra în conflict cu preceptele religiei islamice a fost trecut cu vederea datorita prieteniei cu Bagâs Sanghirai).
Comisia de Judecata religioasa pentru disciplinarea personalului din serviciul Cultului Musulman din România a constatat, în data de 10.06.2003, ca Oschin a reusit sa îi îndeparteze pe toti sase colegi care sau perindat pe la geamia cartierului Anadalchioi. Cu totii l-au acuzat de: subestimarea si dispretuirea colaboratorilor si a enoriasilor, abuz în serviciu, calomnie, lacomie, atitudine dictatoriala în activitatea profesionala, încalcarea legislatiei islamice, cultul peronalitatii.
Pentru toate aceste abateri, imamul vinovat a fost sanctionat, înca din anul 2001, cu oprirea a 10% din salariu, pe o perioada de trei luni.
Comisia întrunita în 2003 a constatat ca imamul Oschin “nu si-a schimbat cu nimic atitudinea abuziva”. Nota de constatare prezinta modul în care Oschin l-a pacalit pe colegul sau Ibram, de la care a luat 10 milioane lei, în anul 2001. Oschin a luat banii pentru a-i permite lui Ibram sa locuiasca în casa parohiala din curtea geamiei, pretinzând ca platise din buzunarul lui reparatii la acest imobil. Ulterior, mai multi membri ai Comitetul de conducere al geamiei au gasit în arhiva Registrul de casa, care dovedeste ca toate reparatiile fusesera facute din banii comunitatii, în octombrie-noiembrie 1996.

Femei, alcool si violenta

Oschin este acuzat de mai multi enoriasi ca îi plac femeile si alcoolul. Dovada nu s-a lasat mult asteptata, caci cineva a reusit sa îl surprinda pe imam în actiune, adica însotit de o femeie la un restaurant, cu masa plina de sticle. Fotografiile care au fost facute atunci îl înfatiseaza pe imamul Oschin sarutând-o si îmbratisând-o pe acea femeie, care nu îi era sotie. Nota retine si faptul ca Oschin a divortat în 1997 de sotia sa, lasând-o cu doi copii minori, Ozghiur si Dilec. El a rupt orice relatie cu fosta familie, si a refuzat sa îsi dea consimtamântul pentru operatia baiatului sau, suspectat de tumoare cerebrala. La toate acestea se adauga amenintarea si jignirea colegilor si enoriasilor (pe unul dintre ei, Mustafa Turan, l-a si batut), încalcarea sectoarelor stabilite în interiorul parohiei.
Pentru aceste abateri, comisia de disciplina l-a sanctionat prin mutarea în comuna Topraisar si excluderea din Sura-i Islam (organismul de conducere al Cultului Musulman din România).
Dupa un an, Oschin a reusit sa se întoarca la Constanta, prin decizia muftiului Bagâs Sanghirai, doar în baza unui tabel de semnaturi. Surprinzator este faptul ca noul muftiu, care în perioada “campaniei” acuza readucerea ilegala a imamul recidivist Oschin în parohia din Constanta, nu se grabeste sa îndrepte lucrurile. Iar imamul Ibram, alungat la Medgidia, suporta în continuare de pe urma faptului ca devenise indezirabil pentru Bagâs Sanghirai.

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana ROTARU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top