Litoralul românesc

Motivul dispariției lui Arafat – O prelegere în fața unei organizații dubioase, care promovează turismul în Ungaria și… produse de slăbit

În seara tragediei, secretarul de stat a vorbit ore întregi la telefon cu autoritățile, deși, oficial, nu s-a implicat în dirijarea operațiunilor.

Pe toată perioada crizei provocate de prăbușirea avionului pilotat de Adrian Iovan, doctorul Raed Arafat – cel care a coordonat toate situațiile similare până în prezent – a lipsit din țară. Odată întors, el a mers în studiourile Antena 3, la Sinteza Zilei, unde s-a disculpat, precizând că a trebuit să participe la „o întâlnire NATO” foarte importantă. De asemenea, a menționat că nu s-a putut implica în operațiunea de salvare a victimelor, pentru că nu era în țară. Arafat s-a contrazis câteva minute mai târziu, când a afirmat că a vorbit ore în șir la telefon cu miniștri, sefi din ISU, cu victimele și cu personalul SMURD.

Un articol de Răzvan PETRE

În realitate, Raed Arafat s-a deplasat la Budapesta doar pentru a ține o prelegere la MILMED COE – o organizație recunoscută de NATO, dar care nu face parte din structura alianței. Funcționând ca un ONG, respectiva organizație este finanțată de la bugetele de stat a 8 State-Sponsor (printre care și România). Deși oficial MILMED COE este o organizație internațională din domeniul medicinei militare, site-ul organizației funcționează ca un birou de turism și promovare a Ungariei. Pe site sunt nenumărate linkuri către portaluri turistice din Ungaria, către site-ul primăriei Budapesta și al guvernului ungar, precum și pliantul MILMED COE, intitulat sugestiv „Welcome to Hungary”. Dar cel mai delicios este primul link din secțiunea „Portaluri de știri”, care, în locul ziarului Budapest Sun, te duce direct pe o pagină unde se face reclamă unor capsule de slăbit.
Contrar celor declarate de Arafat la Antena 3, la Budapesta nu s-a obținut niciun acord de colaborare. MILMED COE a emis un comunicat în care se spune că întâlnirea a constat într-o prelegere ținută de Arafat, și nimic mai mult.

A condus Arafat operaţiunea de salvare?

Reîntors în ţară în seara de 22 ianuarie 2013, Raed Arafat a mers direct în studiourile Antena 3, pentru a se disculpa, în chestiunea operaţiunii de salvare din Apuseni. Însă, lăsându-se luat de val, el a afirmat lucruri pe care probabil acum le regretă. Printre acestea, Arafat a însirat o listă de oficialităţi cu care a stat la telefon ore în șir, deşi, conform propriilor declaraţii, nu era în ţară şi s-a implicat în niciun fel. Arafat a fost prima persoană oficială anunţată de producerea accidentului aviatic. El a fost cel care a decis demararea procedurilor, cel care i-a înştiinţat pe şefii Inspectoratului Aviaţiei, IGSU, ISU Oradea, Cluj, Alba. Tot el a fost care i-a notificat pe miniştrii Internelor, Apărării Naţionale, Sănătăţii.
Aşa cum a fost consemnat în toate rapoartele, operaţiunea de salvare nu a avut (oricât de greu de crezut ar fi asta) niciun şef, nicio coordonare. Asta deşi există protocoale, există experienţa a zeci de situaţii de criză, iar în operaţiune au fost implicate o sumedenie de cadre militare, care au „în sânge” să se organizeze şi să raporteze unui comandant de misiune. De raportat, toţi cei implicaţi au raportat cuiva – lui Raed Arafat. La emisiunea Sinteza Zilei, el a declarat că a primit „circa 150 de apeluri telefonice”, până a rămas fără baterie, şi a trebuit să conecteze încărcătorul pentru a continua. La o medie de un minut pe convorbire, Raed Arafat a stat două ore şi jumătate la telefon. Dar, din declaraţii, rezultă că a fost vorba de mult mai mult timp.
Raed Arafat a fost a treia persoană care a aflat de accident şi a păstrat legătura cu autorităţile şi cu echipajele SMURD până după ce acestea predaseră pacienţii la spital. El a fost singurul oficial căruia i-a fost dat raportul, de către toţi cei implicaţi.
„Pot să vă spun că am ținut legătura cu toți, cu colegii care erau implicați. (…) Am rămas cu ei la telefon (n.r. – doctorii SMURD de la Oradea și Cluj) până și-au predat pacienții.”- Raed Arafat, Sinteza Zilei, 22 ianuarie 2014

Cinismul „salvatorului Arafat”

Din declaraţiile de la Antena 3 reiese un fapt incredibil: În loc să alerteze salvatorii, Arafat a cerut, în primă instanţă, verificarea producerii accidentului. Anunţat de una din victime, Dr. Irinel Popescu de la Spitalul Fundeni l-a apelat pe Raed Arafat, care i-a cerut să verifice mai întâi că nu e vorba de un apel fals. După care secretarul de stat a sunat la SMURD Oradea, ca aceştia să întrebe de soarta avionului la aeroportului din localitate. Cum nici SMURD Bihor nu a venit cu o informaţie clară, a fost nevoie ca o a doua victimă să îl sune pe Dr. Popescu şi să verifice informaţia, pentru ca Arafat să le dea crezare şi să dea drumul operaţiunii de salvare. S-au pierdut astfel 10-20 de minute, şi asta în condiţiile în care Arafat fusese contactat de un om în care are încredere, iar acesta fusese, la rândul său, sunat de un coleg – victimă a accidentului…
„Dr. Irinel Popescu – Avionul nostru a căzut.
Arafat – De unde aveți știrea asta?
Dr. Irinel Popescu – M-a sunat un coleg care e în avion.
Arafat – Totuși trebuie verificat.
…mai târziu…
Dr. Irinel Popescu – A sunat altul din colegii căzuți și s-a confirmat.
Raed Arafat – Atunci am zis la domn profesor Ok. O să anunț imediat.”- Conversaţie relatată de Raed Arafat la Sinteza Zilei, 22 ianuarie 2013

Minciuna lui Arafat – „Am fost la o întrunire NATO”

Respectând scenariul disculpării, Raed Arafat a afirmat la un moment dat, fără legătură cu ce se discuta în emisiunea Sinteza Zilei, că era plecat la întâlnire foarte importantă. La solicitarea prezentatorilor, a precizat: „Era la o întâlnire NATO, era la Budapesta.” În realitate, însă, organizaţia al cărei invitat a fost la Budapesta nu are nicio legătură cu pactul nord-atlantic. Numită MILMED COE (abreviere de la Medicină Militară – Centru de Excelenţă), organizaţia în cauză este un fel de ONG (singura diferenţă fiind aceea că este finanţată de la bugetul statelor contribuabile, numite State-Sponsor). Pe site-ul oficial de internet al NATO se specifică faptul că Centrele de Excelenţă de genul MILMED nu fac parte din structura NATO, fiind vorba de nişte organizaţii care pot fi create şi finanţate separat de membrii alianţei. MILMED COE are 8 State-Sponsor (printre care şi România), faţă de 28 de State-Membru, cât are NATO.
Pentru a obţine mai multe informaţii, ne-am adresat departamentului PR al MILMED COE, de unde ni s-a comunicat că la întâlnire au participat o delegaţie medicală din România, respectiv conducerea şi câţiva experţi din partea MILMED. Nu au fost prezenţi: nicio delegaţie din altă ţară, precum şi niciun reprezentant al NATO.

Arafat a rămas în Ungaria pentru a ţine o prelegere

În emisiunea Sinteza Zilei, Arafat şi-a justificat absenţa prin „întâlnirea foarte importantă” de la sediul MILMED COE. Pentru a demonstra importanţa întâlnirii şi a faptului că prezenţa sa a fost de bun augur el a adăugat: „abia am ajuns la faza în care să convingem ca noi să avem colaborare, ca să pregătim personal NATO în România.” Exprimarea evazivă, ezitarea de a preciza despre ce întâlnire era vorba ne-a făcut să avem îndoieli. La o verificare simplă, şi această afirmaţie s-a dovedit a fi falsă. Conform datelor furnizate de PR-ul MILMED la solicitarea noastră, întâlnirea în cauză a fost una preliminară („an exploratory meeting”). De altfel, Arafat nici nu prea avea ce să obţină de la MILMED, pentru că aceasta se ocupă cu medicina militară, domeniu cu care el, nici prin pregătire şi experienţă, nici prin funcţia deţinută, nu are nici în clin, nici în mânecă.
Contrar celor declarate de Raed Arafat la întoarcerea în ţară, pe site-ul MILMED a apărut un comunicat de presă, în care se declară că întrunirea a constat într-o prezentare ţinută de Raed Arafat, şi nimic mai mult. Când am solicitat să ni se confirme dacă în urma întâlnirii s-a parafat un document, sau măcar s-a ajuns la un acord verbal, specialista PR a MILMED (care până atunci ne răspunsese prompt şi ne oferise mai multe informaţii decât solicitasem) a cerut timp să se consulte cu şefii, apoi nu a mai răspuns deloc. O posibilă explicaţie a acestui comportament stă în faptul că, potrivit declaraţiilor lui Raed Arafat, acesta îşi dăduse acordul pentru comunicarea către mass-media română a prezenţei sale la întâlnire, precum şi a componenţei delegaţiei pe care o conducea. Cel mai probabil, pentru a ne confirma dacă întâlnirea a avut sau nu un rezultat concret, PR-ista are nevoie de un alt acord. Care, din motive evidente, probabil că nu va mai veni…
Întâlnirea de la Budapesta a avut loc între 21 şi 23 ianuarie. Accidentul din Apuseni şi operaţiunea de salvare s-au petrecut în 20 ianuarie, cu o zi înainte de începutul întrunirii. De asemenea, Raed Arafat a părăsit evenimentul MILMED cu o zi mai devreme, în seara de 22 el fiind deja în studiourile Antena 3, deşi întrunirea s-a terminat pe 23 ianuarie.

Promovarea turismului în Budapesta şi a capsulelor de slăbit – interesele MILMED COE

Dacă până acum am demonstrat că Arafat nu a participat la nicio întrunire NATO, ci la un meeting fără niciun rezultat palpabil, haideţi să vedem şi cu ce se ocupă organizaţia la invitaţia căreia s-a deplasat la Budapesta! MILMED COE are ca principal obiect de activitate medicina militară. O vizită pe site-ul organizaţiei ne revelează faptul că aceasta mai are o altă preocupare de căpătâi – propăşirea turismului în Ungaria, şi în special în Budapesta. Cu toate că are în spate 8 state care cotizează, în calitate de sponsori, pe sigla MILMED COE figurează doar drapelul Ungariei, alături de cel al NATO. Site-ul organizaţiei are o grămadă de pagini în care ni se prezintă punctele de atracţie şi frumuseţile Ungariei (pe care suntem invitaţi să le vedem cu ochii noştri), broşuri turistice, plus o sumedenie de linkuri către site-uri guvernamentale, sau agenţii de turism. Până şi pliantul oficial MILMED COE este intitulat sugestiv: „Welcome to Hungary!”
La secţiunea de „Portaluri de ştiri”, suntem trimişi direct către site-ul primăriei din Budapesta, unde singurele știri sunt cele privind atracţiile oraşului, precum şi realizările primarului Istvan Tarlos – membru Fidesz (partidul conservator-naționalist la putere în Ungaria) – a cărui poză tronează la loc de cinste.
Dacă începusem să avem îndoieli în privinţa seriozităţii MILMED COE, acestea ne-au fost spulberate când am accesat, la secţiunea „portaluri de ştiri”, linkul către ziarul Budapest Sun. În locul sus-numitului ziar, am găsit la budapestsun.com o pagină în care se face reclamă la produse naturiste de slăbit, „recomandate de Dr. Oz”. Singura legătură din pagina respectivă duce către un magazin online unde se vând respectivele capsule de slăbit.
Aşa cum am aflat ulterior, ziarul Budapst Sun (parte a trustului Daily Mail) a fost desfiinţat, cu tot cu ediţia lui online, în 2009. În timp ce MILMED COE a fost înfiinţat în anul 2011. Deci e practic imposibil ca MILMED COE să direcţioneze greşit către pagina cu pilule de slăbit, crezând, în schimb, că face reclamă unui ziar.
Când nu se ocupă cu reclamele pentru cure de slăbire, MILMED COE organizează sindrofii, dar şi cursuri de câte patru zile, o dată pe lună. Dovedind constanţă în promovarea turismului local, MILMED COE îşi programează majoritatea cursurilor la Budapesta.

Avionul SMURD – alt punct sensibil

Pentru a completa operaţiunea disculpării, Raed Arafat a venit la emisiunea Sinteza Zilei cu o serie de documente. Se pare însă că el nu a dorit să ca aceste hârtii să fie arătate la cameră. În loc de asta, el i-a cerut lui Adrian Ursu şi lui Mihai Gâdea să confirme „că s-au văzut hârtiile” de către realizatorii emisiunii. Ceva mai naiv, Gâdea a cerut ca documentele să fie arătate pe ecran, pentru „a demonta aceste minciuni, şi linşajul mediatic la care a fost supus domnul Raed Arafat!”.
Din printurile aduse de Arafat ar fi trebuit să reiasă că avionul achiziţionat cu peste 1 milion de euro de către Fundaţia pentru SMURD este indisponibil (motiv pentru care Adrian Iovan a plecat în cursă cu avionul vechi care s-a prăbuşit în Apuseni). În loc să limpezească lucrurile, acele documente au adâncit şi mai mult misterul.
Pentru început, data intrării în revizie variază între actele aduse de Arafat, cele din raportul guvernamental şi cele declarate de diferiţi oficiali, inclusiv de conducerea Aerostar Bacău. De asemenea, e greu de înţeles cum e posibil ca revizia să dureze de mai bine de o lună, mai ales că e vorba de singura aeronavă medicală din România. Practic, din datele prezentate de Arafat, avionul a zburat patru luni, după care a intrat în 20 decembrie 2013 într-o revizie din care nu a ieşit nici acum. Şi asta în condiţiile în care, aşa cum au declarat toţi cei implicaţi în achiziţia şi recepţia aeronavei, înainte de a fi adusă în ţară, aceasta a trecut printr-o revizie generală, în care s-au verificat şi înlocuit toate piesele cu probleme. Dacă ar fi să dăm crezare raportului pus la dispoziţie de Inspectoratul Aviaţiei din Mininisterul Administraţiei şi Internelor (care operează avionul SMURD), ar trebui ca aeronava să fie în revizie două-trei luni pe an. Lucru inacceptabil pentru un avion relativ nou şi în bună stare tehnică.
Ziarul DEZVĂLUIRI a intrat în posesia unui raport de revizie elaborat de o firmă canadiană pentru un avion identic cu cel folosit de SMURD, care fusese aranjat pentru a fi vândut. Din raport reiese că, exceptând câteva piese vitale, care trebuie verificate (nu neapărat înlocuite!) de un specialist o dată la fiecare 100-200 de ore de zbor, majoritatea timpilor de revizie la acest gen de avion sunt undeva la 1000 – 2000 de ore, nu 150 de ore, atât cât acumulase aeronava SMURD.
Alte semnale de alarmă privind caracterul suspect al reviziei au fost trase de numeroşi comentatori şi bloggeri. Astfel, pe blogul său, jurnalistul tv Adelin Petrişor a prezentat documente din care reiese că Aerostar Bacău face revizia avionului SMURD pe şest, fără a avea autorizaţie şi că toate bâlbele autorităţilor pe acest subiect sunt semne că revizia este doar o schemă de sifonare a banului public.
Despre toate acestea, precum şi despre lucrurile incredibile pe care le-am aflat din hârtiile privind revizia avionului veţi putea citi în următorul număr DEZVĂLUIRI.

Arafat fuge de responsabilitate

Merită remarcată o coincidenţă bizară: De fiecare dată când apare o situaţie de criză, Raed Arafat e primul care e anunţat. La incendiul de la Maternitatea Giuleşti, el a fost înştiinţat prompt şi s-a deplasat la faţa locului, pentru a conduce operaţiunile, peste capul ISU şi al MAI. La fel, în cazul tragediei din Muntenegru, tot Raed Arafat a ştiut primul. De altfel, el l-a contactat atunci pe premierul Ponta (aflat la un meci de baschet), ca să-i solicite mandat pentru constituirea unei celule de criză care să se ocupe de repatrierea răniţilor. Mesajul a fost clar – Raed Arafat se ocupă de problemă, în timp ce Ponta şi Corlăţean (care ar trebuit să fie primul anunţat, pe canal mediatic) habar n-au pe ce lume trăiesc.
Scenariul s-a repetat şi de data aceasta. Practic, de fiecare dată, cei implicaţi par să urmeze un protocol secret, care dictează ca, în loc să demareze operaţiunile, să îi „dea exclusivitatea” lui Raed Arafat.
Pe toată perioada operaţiunii de salvare din Apuseni, toate persoanele şi instituţiile implicate i-au dat raportul lui Raed Arafat. El a fost cel care a aprobat şi iniţiat operaţiunea de căutare a victimelor. Tot el a ţinut legătura cu cei implicaţi, până după ora două noaptea.
Exceptând pe ministrul apărării şi pe cel al sănătăţii, toţi înalţii oficiali cu care a stat de vorbă Raed Arafat au fost demişi, sau şi-au dat demisia. Dacă şi-ar fi asumat oficial conducerea operaţiunii de salvare (la frâiele căreia a fost, neoficial), Arafat ar fi fost acum demisionar. Şi ar fi fost în capul listei responsabililor, dacă în cauză s-ar fi deschis dosar penal.
Nu e exclus ca, dacă operaţiunea ar fi fost încununată cu succes, Arafat să se fi întors pentru a culege laurii. Întrucât misiunea de salvare s-a conturat rapid a fi un fiasco, iar presa a început să se întrebe de ce nu e folosit avionul SMURD, el a preferat să se ascundă la Budapesta, la o întrunire plicticoasă, fără niciun rezultat. În loc să îşi asume răspunderea, Arafat a tras la indigo explicaţia lui Ponta, din timpul vizitei Victoriei Nuland: „Am fost la o întâlnire importantă, programată cu mult timp înainte”.

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana MIHĂLȚEANU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top