Ştiri

Mostenirea Sturdza duce România din nou la CEDO

Familia Sturdza a solicitat Primariei Constanta, începând cu anul 2001,  reconstituirea dreptului de proprietate pe o suprafata totala de 65 de hectare aflate în intravilanul orasului. Întrucât lucrurile nu au evoluat în directia dorita de mostenitori, acestia si-au reluat demersurile, în forta, începând cu 2005. Refuzurile repetate ale Primariei de a da curs cererii de punere în posesie au facut ca familia Sturdza sa ia o serie de masuri menite sa urneasca lucrurile din loc. Aceste masuri au culminat cu sesizarea DNA împotriva lui Radu Mazare, pentru abuz în serviciu, cu sesizarea Consiliului Europei si cu un proces intentat la CEDO statului Român.

Un articol de RÃZVAN PETRE

Terenul în litigiu se afla la marginea municipiului Constanta, spre Lazu, pe locul actualelor cartiere de blocuri Poarta 6 si Km 4 – 5. Este vorba de o suprafata de 65 de hectare de teren intravilan, pe care familia Sturdza o revendica, în baza unor acte anterioare lui 1945, an dupa care statul român a procedat la nationalizarea proprietatilor „dusmanilor de clasa”. În timp ce mostenitorii cer restituirea în natura a terenului, primaria contesta atât drepturile acestora asupra suprafetei, aducând dovezi în sprijinul ideii ca la data respectiva o parte din teren fusese înstrainat, cât si faptul ca pamântul revendicat acum s-ar fi aflat în intravilanul Constantei la nivelul anului 1945.

Atac pe toate fronturile

Familia Sturdza spune ca, în 2001, a solicitat Primariei Constanta, prin notificare oficiala, restituirea proprietatilor, solicitare careia primarul Radu Mazare nu i-a dat un raspuns oficial de admitere sau respingere, timp de 6 ani. Mai mult, ei îl acuza pe Mazare ca a promovat o hotarâre a Consiliului Local Constanta prin care o parte a terenului revendicat de familia Sturdza era atribuit ANL pentru constructia de locuinte. Prin urmare, mostenitorii au dat în judecata ANL, iar instanta a decis suspendarea lucrarilor pâna când primarul Mazare emite o decizie de restituire sau respingere a cererilor familiei Sturdza. Decizia tribunalului îl obliga pe primarul Constantei sa emita o decizie prin care fie sa accepte restituirea terenului, fie sa respinga motivat cerintele cuprinse în notificarea formulata de reprezentantii mostenitorilor. Întrucât Radu Mazare a refuzat, sub un motiv sau altul, sa dea curs hotarârii instantei de judecata, sau cererilor familiei Sturdza, acestia au încercat o serie de modalitati de a pune presiune pe autoritati. Potrivit firmei de colectare si recuperare a debitelor care îi reprezinta, mostenitorii ar fi depus deja la Comisia Europeana o cerere oficiala de interpelare a Guvernului, în legatura cu situatia creata. De asemenea, mostenitorii familiei Sturdza au anuntat, deja, ca vor da statul român în judecata la CEDO si vor cere despagubiri de 65 milioane de euro pentru refuzul autoritatilor constantene de a le retroceda terenurile.

Mazare îi zeflemiseste pe mostenitori

Una din problemele aflate în dezbatere este daca terenul în litigiu facea sau nu facea parte, în 1945, din intravilanul Constantei. Într-o conferinta de presa sustinuta saptamâna trecuta, Mazare  a prezentat un tabel cu reforma agrara din acea vreme, din care reiese ca terenul era arabil. El a reclamat, de asemenea, faptul ca mostenitorii nu au depus la dosar dovada ca au drepturi asupra celor 65 de hectare, si ca o parte din teren, mai precis 33 de hectare, ar fi fost înstrainat în 1937, potrivit unui aviz favorabil al Tribunalului Ilfov. „Nu au prezentat, pâna la ora actuala, actul de proprietate sau copie legalizata de pe el, desi am facut nenumarate corespondente cu ei în acest sens. Nu au prezentat o dovada ca terenul pe care îl revendica facea parte din terenul intravilan al localitatii la data preluarii în 1945. Ba chiar, am prezentat acte prin care a fost trecut în proprietatea statului pe baza reformei agrare cele 66 ha. Având în vedere aceste lucruri, precum si faptul ca se grabesc printisorii, am rezolvat notificarea acestora astazi, mai exact am respins-o” a mai declarat Mazare, în aceeasi conferinta de presa.

Zici Mazare, zici DNA

În 2005, mostenitorii familiei Sturdza au obtinut un ordin judecatoresc prin care primaria Constanta era obligata sa solutioneze favorabil sau negativ cererea de punere în posesie. De atunci si pâna acum, cazul a fost tergiversat. În ciuda faptului ca mostenitorii, înarmati cu decizia tribunalului, au somat primaria sa actioneze, institutia s-a folosit de tot felul de chichite pentru a întârzia rezolvarea problemei. Potrivit lui Ion CC Sturdza, mostenitorii au depus toate actele de proprietate si documentatia necesara în copii legalizate, dar de câte ori facea memorii la primarie i se raspundea acelasi lucru: „actele nu sunt depuse în copii legalizate”. În consecinta, în 2006, Ion CC Sturdza a depus plângere penala la DNA împotriva primarului Radu Mazare pentru abuz în serviciu. Si cum orice scandal în care e implicat Radu Mazare este si în vizorul procurorilor anticoruptie, nu numai plângerea formulata de Sturdza face obiectul unei cercetari. Mostenitorii mai reclama si ca, potrivit informatiilor de la Cartea Funciara, pe suprafata de teren revendicata au fost împroprietarite persoane care nu au nici o legatura cu familia, acest aspect fiind, de asemenea, în cercetare la Directia Nationala Anticoruptie.

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana ROTARU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top