Fără categorie

Moscova își consolidează militar granița de vest

Potrivit ministrului rus al Apărării, Serghei Șoigu, Federația Rusă și-a consolidat în mod semnificativ granița sa vestică prin crearea a peste 70 de unități și mari unități militare (inclusiv două divizii și trei brigăzi) în ultimii 2 ani și jumătate, din 2016. Acestea au fost înființate în cadrul Districtului Militar Vest, din cauza înrăutățirii situației de securitate pe direcția strategică Vest.

A fost creată parțial infrastructura necesară funcționării acestor unități și mari unități, iar până la finele anului 2018 vor mai fi construite alte 350 de obiective de infrastructură în cadrul noilor unități și marilor unități recent înfiinţate.

În aceeași perioadă, au intrat în dotarea forțelor armate ale Districtului militar Vest circa 5.000 de unități de armament (nou sau modernizat) și tehnică militară, ceea ce a contribuit la creșterea procentuală a gradului de dotare cu armament modern a acestor trupe de la 39% în 2016 la 54% în prezent. 

În unitățile militare componente ale Districtului Militar Vest au fost efectuate, în această perioadă, peste 350 de inspecții și controale neplanificate, care au contribuit la creșterea nivelului de pregătire pentru luptă.

Potrivit declarațiilor ministrului rus făcute în cadrul reuniunii Colegiului Ministerului Apărării al Federației Ruse (Moscova, 24.07.2018), “consolidarea statutului Rusiei ca actor internațional independent nu dă liniște colegilor noștri din Alianța Nord-Atlantică. Aceștia încearcă permanent să creeze o percepție a Rusiei de concurent geopolitic, în locul uneia de aliat”.
Serghei Șoigu a declarat cu această ocazie că “Summitul NATO de la Bruxelles a confirmat cursul confruntaționist al Statelor-Membre NATO”. Potrivit oficialului rus, noul curs confruntaționist ar fi probat suplimentar de următoarele fapte și cifre: continuă creșterea contingentelor NATO în Europa de Est; din 2014, efectivele NATO din Europa de Est au crescut cu 15.000 de militari NATO mutați în regiune din țări aflate în afara acesteia; s-au intensificat activitățile de pregătire pentru luptă a trupelor NATO; în 2018 au avut loc deja peste 100 de aplicații NATO, la care au participat cca 80.000 militari; în 5 ani, numărul mediu al participanților la aplicații și exerciții NATO, precum și cel al unităților de aviație militară implicate în aplicații, a crescut de 10 ori. Provoacă îngrijiorare atrategerea la structurile NATO a Finlandei și Suediei.
Conform declarațiilor repetate ale liderilor politici și oficialilor militari ruși (reiterate recent, la Helsinki, de către președintele Vladimir Putin), consolidarea capacităților militare ruse în zona de vest a țării ar reprezenta o reacție la planurile de dezvoltare a infrastructurii NATO în vecinătatea graniței de vest a Federației Ruse (dezvoltare văzută ca reprezentând o amenințare directă la adresa securității Federației Ruse), fără legătură cu implicarea, sprijinul și participarea efectivă militară rusă la conflictul din raioanele estice ale Ucrainei (așa-numita regiune Donbas).
Sursa: www.casamariinegre.ro/

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana MIHĂLȚEANU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top