COMUNICATE

Monument istoric vandalizat la Murfatlar, cu complicitatea autorităților

Doi fraţi din Murfatlar şi-au amenajat ilegal o gospodărie în imediata apropiere a Gării Murfatlar şi a Turnului de apă, clădiri declarate monument istoric. Deşi legea impune că într-o astfel de situaţie e nevoie de avizul Direcţiei Judeţene de Cultură, fraţii Vlad au construit în zonă două imobile (unul de la zero şi celălalt prin extinderea unei construcţii existente) fără avize şi chiar fără autorizaţie de construire de la Primăria Murfatlar.
Vlad Florin și Vlad Marian-Pandele sunt nepoţii controversatului Tudor Vlad, fost director general al CFR Călători, acuzat că a beneficiat, printr-o firmă privată, de mai multe contracte uriașe, chiar de la compania de stat pe care o conducea.

Un articol de Mihai Răzvan ROTARU, Ștefan Doru COPOȚ

Au cumpărat de la CFR o locuință, cu 400 de lei!

Compania de căi ferate i-a vândut fără licitaţie unuia dintre nepoţi (deşi acesta nu a lucrat niciodată la CFR), fosta cameră a pompelor ce deservea Turnul de apă (în care fusese deja amenajată o locuinţă) cu ridicola sumă de 400 lei!
Conform unui răspuns survenit în baza unei solicitări în baza Legii 544/2001, reprezentanţii Direcţiei Judeţene pentru Cultură şi Patrimoniul Naţional (DJCPN) Constanţa ne-au informat că în anul 2000, în zona de protecție a Ansamblului Gara Murfatlar, s-au solicitat mai multe avize, printre care unul pentru un PUD în vederea concesionării terenului pentru construire locuințe, Calea București nr.1E, beneficiari fiind Vlad Florin și Vlad Marian-Pandele. Solictanţii doreau să construiască un imobil în vecinătatea Turnului de apă şi să extindă Camera pompelor pentru a o transforma în locuinţă.

Depozit de materiale și suport pentru antena parabolică

DJCPN Constanţa a eliberat un aviz preliminar, în care solicitanţilor li se impuneau câteva condiţii de construire precum: păstrarea clădirilor existente ce se vor extinde ca locuințe, păstrarea arhitecturii zonei, acoperirea construcţiilor în patru ape, cu aceeași pantă ca a monumentului, finisajele exterioare să fie adecvate vecinătății monumentului, cu tencuieli și placaje cu cărămidă aparentă, iar regimul de înălțime să fie de maxim P+1.
În document se menționa expres că acesta nu ține loc de aviz sau autorizație de construire sau modificare.
Ulterior, solicitanţii urmau să obţină un aviz definitiv de la Comisia zonală a Monumentelor Istorice pe care, alături de alte documente, să îl depună la Primăria Murfatlar pentru a solicita Autorizaţia de construire.
Doar că acest lucru nu s-a mai întâmplat. Cei doi fraţi s-au apucat să construiască după cum i-a tăiat capul. La 2-3 metri de turnul de apă a răsăsărit o construcţie care nu respectă aproape niciuna din recomandările Direcţiei de Cultură, iar deasupra camerei pompelor o alta. Mai mult, Turnul de apă, monument istoric, este folosit ca depozit de materiale de construcție, care sunt aruncate de-a valma, iar pe frumoasa cărămidă roşie a zidului tronează o antenă parabolică.
În urma unei adrese, Primăria Murfatlar ne-a informat că pentru acel amplasament nu s-a emis niciodată un aviz sau autorizație de construcție. Ceea ce înseamnă că acolo totul s-a făcut ilegal.

Ce riscă autorii

Conform Legii 422/2001, desființarea neautorizată, distrugerea parțială sau totală, exproprierea fără avizul Ministerului Culturii și Cultelor, degradarea, precum și profanarea monumentelor istorice constituie infracțiuni și se sancționează conform legii. În toate cazurile făptuitorul este obligat la recuperarea materialului degradat și la reconstituirea monumentului sau a parților de monument lezat, conform avizelor prevazute de prezenta lege. Încălcarea dispozițiilor prezentei legi atrage, după caz, răspunderea civilă, administrativă, materială, disciplinară, contravențională sau penală.
Intervențiile care se efectuează asupra imobilelor care nu sunt monumente istorice, dar care se află în zone de protecţie a monumentelor istorice sau în zone construite protejate se autorizează pe baza avizului Ministerului Culturii și Cultelor sau, după caz, al serviciilor publice deconcentrate ale Ministerului Culturii și Cultelor și a celorlalte avize, potrivit dispozițiilor legale în vigoare.

Monumentul se distruge, autoritățile tac

Ansamblul arhitectonic construit la începutul secolului 20, Gara din Murfatlar și anexele ei se află în lista monumentelor istorice, la poziția CT-II-a-B-0286 respectiv CT-II-m-B-02865.01 și se află sub protecția Legii nr.422/18.08.2001. Ansamblul arhitectonic este constituit din cele două corpuri care alcătuiesc Gara Murfatlar și turnul de apă, care deservea la începutul secolului trecut locomotivele cu abur. Turnul de apă nu putea să funcționeze fără ajutorul pompelor de apă care se aflau amplasate în două camere separate, aflate în perimetrul apropiat al turnului de apă. Din nu se știe ce considerente, construcțiile care adăposteau aceste două camere ale pompelor, (construcții ridicate odată cu gara și care, din punct de vedere arhitectural erau în ton cu restul ansambului – zidărie de cărămidă roșie, cu bolte și arcade în stilul vremii), nu au fost și ele cuprinse în lista celor de la Ministerul Culturii.
Ar mai trebui adăugat că nici reprezentanții CFR (proprietarul monumentului), nici cei ai Direcției Județene de Cultură și nici cei ai Primăriei Murfatlar nu au întreprins nimic pentru remedierea situației!

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana ROTARU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top