Ştiri

Monica Macovei testeaza limitele aliantei

Ministrul Justitiei va merge marti în senat, pentru a fi de fata la dezbaterea motiunii "Minciuna – adevarul justitiei Macovei".


Monica Macovei va avea o misiune dificila în încercarea de a obtine un vot favorabil din partea senatorilor

Un articol de RÃZVAN PETRE

Monica Macovei este unul din personajele cele mai comentate ale Guvernului Tariceanu. Înca de la început a facut vâlva numirea pe acesta functie-cheie a Guvernului a unei femei care nu era angajata politic, care avea în spate o îndelungata experienta de activist al societatii civile, dar care fusese procuror pe vremea lui Ceausescu. Monica Macovei a reusit sa genereze pe parcursul mandatului sau reactii din cele mai diverse. Unii s-au declarat fanii ei, portretizând-o ca pe comandantul luptei împotriva coruptiei. Altii au acuzat-o de imixtiuni în actul de justitie, si de ostilitate fata de organul suprem al Magistraturii – CSM. Laudata deopotriva de presedinte si de Comisia Europeana, Monica Macovei s-a simtit, nu de putine ori, data la o parte, în Palatul Victoria. Anumite remarci la adresa modului în care se lucreaza în Guvern, dar mai ales ultima sa iesire, în care critica dur modul de lucru al Premierului Tariceanu, au facut analistii politici sa considere ca Monica a intrat, cu arme si bagaje, în razboiul dintre palate. Iar cum acest razboi a facut deja victime în aparatul administratiei publice centrale, era de asteptat ca premierul si Partidul National Liberal sa ia masuri categorice împotriva ministrului justitiei. Oarecum surprinzator, însa, motiunea ce a fost depusa la senat împotriva Monicai Macovei este sustinuta de Opozitie, fiind initiata de PSD si PRM, carora li s-a alaturat Partidul Conservator. Va fi un important test al sprijinului pe care se poate baza Alianta DA în camera superioara a Parlamentului. Este bine stiut ca, înca de la constituirea actualului Legislativ, Coalitia aflata la putere a avut serioase dificultati în a obtine si mentine o majoritate, proiectele sale legislative fiind respinse, nu de putine ori, de un Senat ostil. Cum PC a întors armele, trecând pe bancile opozitiei, lupta pare una extrem de dificila. În ciuda diferentelor de opinii dintre Tariceanu si Monica Macovei, liberalii si-au anuntat sprijinul pentru ministrul justitiei.

Adevar, sau minciuna?

Un grup de 64 de senatori apartinând PC, PSD si PRM a depus, saptamâna trecuta, la Biroul Permanent, o motiune simpla împotriva ministrului de Justitie. Semnatarii motiunii simple îi reproseaza Monicai Macovei ca nu a prezentat "un minimum de program coerent, corect, realist, care sa schiteze macar o idee fundamentala despre reforma sistemului justitiei". Aceasta afirmatie vine în contradictie cu laudele pe care Presedintele Basescu, dar si înalti functionari europeni, le aduc ministrului. Acestia considera ca fiind de cea mai mare importanta contributia Monicai  Macovei în procesul de integrare, fiind apreciate în mod deosebit masurile de reforma ce au dus la abolirea clauzei de salvgardare si eficientizarea luptei împotriva coruptiei. Semnatarii motiunii au însa o cu totul alta viziune: "Auto-aureolarea cu merite si culpabilizarea celorlalti au constituit singura strategie a ministrului, anume strategia unei false imagini în ochii unor cercuri europene, imagine întarita printr-un contrast la fel de fals, acela al discreditarii, inclusiv în strainatate, a magistratilor din România". Tot pe directia integrarii europene, dar mai ales pe cea a disputei dintre ministru si parlamentari, se înscrie si reprosul adus Monicai Macovei în legatura cu Agentia Nationala de Integritate – ANI. Considerata ca o politie politica, Agentia a constituit multa vreme marul discordiei pe directia Parlament-ministerul justitiei. Blocarea ei de catre alesi a dat prilejul unor reactii din cele mai puternice, atât din partea ministrului, cât mai ales din partea oficialilor europeni si a presei europene, care nu au ezitat sa condamne gestul parlamentarilor ca fiind o insurgenta a coruptiei institutionalizate. Desi insistent ceruta de UE, ANI nu are echivalenti în celelalte state europene, iar semnatarii motiunii simple au stiut sa se foloseasca de acest fapt.

Basescu îsi apara ultimul pion

Odata cu scindarea PNL în doua, si cu acutizarea crizei dintre Palatul Victoria si Cotroceni, ministrii considerati pro-Basescu au fost împinsi afara din Guvern. Monica Macovei a ramas ultimul membru al Guvernului care nu face parte din Partidul Democrat, dar se bucura de sprijinul PD. De asemenea, ea beneficiaza de o imagine favorabila, atât în rândul populatiei, cât si pe scena internationala, Presedintele nescapând niciodata ocazia de a-i lauda meritele si de a lasa sa se înteleaga ca acestea se datoreaza si PD, care o sustine politic. În conditiile în care majoritatea, si asa fragila, din Senatul României, a disparut odata cu plecarea PC din coalitia de guvernamânt, soarta Monicai Macovei pare sa fie pecetluita. Chiar daca PNL a declarat ca nu sustine textul motiunii, un singur bobârnac este de ajuns pentru a provoca suspendarea ministrului. Salvarea pare sa vina, si de data aceasta, de la Cotroceni. Aflat, el însusi, în lupta cu Parlamentul, Presedintele Basescu va veni sa îsi confrunte adversarii pe propriul lor teren, în Sedinta reunita a celor doua camere. Poate este doar o coincidenta, sau poate este adevarat ce se spune – ca serviciile lucreaza bine pentru Basescu – dar, chiar înainte ca senatorii sa depuna motiunea împotriva ministrului justitiei, presedintele s-a lansat într-un discurs dur împotriva parlamentarilor care „fac legi pentru infractori”. Deci, parlamentarii mânjiti vor decapitarea luptei anticoruptie, lasa Basescu sa se înteleaga printre rânduri. Dupa depunerea motiunii, Presedintele a anuntat ca doreste sa se adreseze celor doua camere. Ce le va spune Basescu parlamentarilor, putem doar presupune. Ca un facut, însa, ziua si ora alese de Presedinte pentru a se prezenta în Parlament – marti, 13 februarie, ora 14.30 – coincid cu ora la care ar fi trebuit sa se discute motiunea împotriva Monicai Macovei.

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana ROTARU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top