Opinii

Moldovenii nu reuşesc să-şi redobândească cetăţenia nici în cinci ani!

Birocraţia, şpaga şi lehamitea românească îndepărtează basarabenii de fosta patrie

 

Un articol de Andreea PAVEL

Statul român continuă să batjocorească basarabenii care solicită cetăţenie română. Poporul al cărui ţară, până în urmă cu aproape şapte decenii, era parte integrantă a României şi care, lăsând pretextele de doi lei, vorbeşte aceeaşi limbă şi împărtăşeşte aceleaşi obiceiuri cu cele ale românilor, este lăsat de izbelişte şi tratat mai ceva decât  teroriştii. Dominaţi de ultima licărire a speranţei, moldovenii aşteaptă ani de zile redobândirea cetăţeniei române şi, fără voia lor, s-au transformat în actorii celui mai prost film istoric realizat vreodată, în regia statului român şi, implicit, al Ministerului Justiţiei. 

 

Conform Legii nr. 21/1991, cetăţenia română se poate acorda unei persoane care a pierdut-o din motive neimputabile ei şi care cere acest lucru, categorie în care sunt incluşi cetăţenii Republicii Moldova. Cererea de redobândire a cetăţeniei române se depune personal la sediul Direcţiei de Cetăţenie, din str. Petofi Şandor, nr. 47, sector 1, Bucureşti, iar persoanele care au domiciliul sau reşedinţa în străinătate o pot depune la misiunile diplomatice sau oficiile consulare competente ale României. Preşedintele Comisiei pentru Cetăţenie fixează termen pentru soluţionarea cererii şi dispune prin rezoluţie completarea dosarului, publicarea, pe cheltuiala solicitantului, a extrasului de cerere în Monitorul Oficial Partea a III-a, solicitarea de relaţii pentru verificarea îndeplinirii unor condiţii prevăzute de lege. Urmează apoi un raport al Comisiei de Cetăţenie, adresat Ministrului Justiţiei şi care cuprinde propunerile motivate pentru redobândirea cetăţeniei române sau respingerea cererii. Ultimul pas este emiterea ordinului Ministrului Justiţiei de acordare a cetăţeniei române (ce va fi publicat în Monitorul Oficial, partea I). Din păcate, legea nu menţionează nici un termen pentru parcurgerea acestor paşi, astfel că marea majoritate a dosarelor se blochează în faza de început, după publicarea cererilor în Monitorul Oficial, partea a III-a.

Apatrizii au prioritate în faţa basarabenilor

Pe site-ul www.cetatenie.info.tm este postat un sondaj (foto) referitor la obţinerea cetăţeniei, pe cât de trist, pe atât de revoltător: timpul mediu de procesare a dosarului unui basarabean depăşeşte chiar şi de două ori timpul mediu de procesare a dosarului unui apatrid (Adică o persoană fără nici o cetăţenie. De regulă, apatrizii sunt persoane născute cetăţeni români, dar care şi-au pierdut din diferite motive -de obicei la mijloc e vorba de acţiuni ale acestora care au avut efecte negative asupra poporului român- cetăţenia în decursul vieţii)! Asta ca să nu mai vorbim de israelieni, germani, americani, sau suedezi, care, deşi niciodată nu au făcut parte din România, nu au aceeaşi religie, cutumă, limbă, ori cultură, au prioritate în faţa celor care, nu cu mult timp în urmă, erau… noi. E lesne de înţeles logica: pe de-o parte, asta ar însemna discriminare, dom’le, iar pe de altă parte,  americanii şi nemţii înseamnă progres, suedezii nu sunt corupţi, israelienii trebuie discriminaţi pozitiv pentru cele pătimite în timpul celui de-al doilea război, iar apatrizii… dacă tot n-au cetăţenie, păi, s-o aibă pe-a noastră! Dar basarabenii? Eh, ei sunt moldoveni, ei vorbesc limba moldovenească, ei sunt învechiţi, comunişti, sunt săraci şi alcoolici. Şi nici nu sunt în UE! Cam aşa gândesc cei care hotărăsc destinele foştilor români, care dintr-o conjunctură total injustă acum se numesc „moldoveni”.

Iată o menţiune cât se poate de adevărată, postată de Constantin Dolghier, proprietarul site-ul www.cetatenie.info.tm: „Notă nr. 2: Timpul mediu de procesare al dosarelor e egal cu media diferenţei între ziua în care a apărut ediţia Monitorul Oficial şi mijlocul anului corespunzător numărului dosarului. Astfel, un dosar cu numărul 2222/2004 apărut în MO1 pe 1 iunie 2006 va fi presupus ca având un timp de aşteptare de 24 luni (2 ani). Această mărime, în cazul cetăţenilor moldoveni, e optimistă, din următoarele motive:

a) Nu se ia în considerare faptul că la cetăţenii moldoveni majoritatea dosarelor sunt date “peste rând”, deci unui dosar din 2004 “rezolvat” îi corespund câteva sute de dosare din septembrie 2002.

b) Multe dosare moldoveneşti din 2002 au fost renumerotate ca fiind din 2003, ceea ce le “întinereşte” cu un an”.

“Fără cetăţenie nu pot face rate, nu pot face nimic!”

Rodica C. este în aceeaşi situaţie în care mai sunt alţi zeci, sau sute de mii de basarabeni. În octombrie 2003 Rodica şi-a depus dosarul complet, în vederea redobândirii cetăţeniei române. Nici până în ziua de azi nu a primit vreun răspuns. În urmă cu aproape un an, a depus un Memoriu de urgentare a rezolvării cazului. În culmea nesimţirii, funcţionarii i-au spus că termenul de valabilitate a cazierelor a expirat, drept pentru care, basarabeanca a fost nevoită să se lupte din nou cu birocraţia exasperantă din ambele ţări şi să-şi actualizeze valabilitatea documentelor. În ianuarie 2008, Rodica a depus din nou cazierele şi o declaraţie nouă pentru redobândirea cetăţeniei. Răspunsul funcţionarilor? “Acum trebuie doar să aşteptaţi”.

Rodica C., prototipul basarabeanului umilit de statul român şi amânat până la disperare şi resemnare, are un loc de muncă mai mult decât decent. La nici 30 de ani este director economic la o firmă renumită din Bucureşti. Salariul? Destul de mare încât să poată face rate pentru a-şi cumpăra un apartament, sau o maşină. Ori, de ce nu, amândouă. Nu poate face însă nimic din toate astea, pentru că e batjocorită de indolenţa şi corupţia din biourilor şmecherilor care decid cine este pilosul cu prioritate în obţinerea cetăţeniei. Ce contează că stă de mai bine de zece ani în România şi îndeplineşte absolut toate criteriile pentru redobândirea cetăţeniei? E moldoveancă. O moldoveancă ce trebuie să mai aştepte…

Familia lui Serafim Urechean, fost primar al Chişinăului, a primit cetăţenie în câteva luni

Ziarul DEZVĂLUIRI v-a prezentat într-o ediţie anterioară probele conform cărora cetăţeniile se dau după preferinţe şi nicidecum nu sunt verificate şi aprobate, sau respinse, în ordine. Datele apăruseră pe un site construit şi administrat de un grup de basarabeni care au tot fost amânaţi cu obţinerea cetăţeniei române. Aceştia au cules din Monitorul Oficial câteva cazuri în care solicitările au fost rezolvate în acelaşi an în care au fost depuse, în condiţiile în care majoritatea basarabenilor aşteaptă acelaşi lucru de mai bine de cinci ani! Iată câteva exemple: Dosarele nr.: 2.708RD/2007, 2.807RD/2007, 2.808RD/2007, publicate în Monitorul oficial, partea I, în 27 decembrie 2007 şi dosarele 283RD/2007, 877RD/2007, 1.477RD/2007, publicate în Monitorul Oficial, partea I, în 19 decembrie 2007, au fost depuse în acelaşi an, 2007.

Un exemplu relevant este cazul unui fost primar al Chişinăului, Serafim Urechean. Larisa rechean (soţia), Violeta Pohila (fiica) şi Oleg Pohila (ginerele) au primit cetăţenie română în doar câteva luni. Hotărârea de Guvern 622 din 29 mai 2003, publicată în Monitorul Oficial nr. 394 din 6 iunie 2003, prin care era atestată dobândirea cetăţeniei, este semnată  de fostul premier Adrian Năstase, fostul ministru al Justiţiei Rodica Stănoiu, ministrul de Externe de-atunci, Mircea Geoană şi fostul ministru de Interne Toma Zaharia.

UE tămâiază pentru alungarea spiritelor basarabene

Odată cu aderarea României în Uniunea Europeană, vesticii au început să-şi roadă unghiuţele de spaimă, văzând că o treime din populaţia Basarabiei vrea să obţină, sau să redobândească cetăţenia română, 10% din aceştia au deja actele depuse şi încă 15% au de gând să facă asta în viitorul apropiat. În 2005, Kalman Mizsei, reprezentantul Uniunii Europene pentru Republica Moldova, presa România să ia măsuri pentru reformarea legei cetăţeniei pentru a restrânge normele de acordare a cetăţeniei. Acesta susţinea că la Comisie există o puternică preocupare privind posibilitatea de extindere a cetăţeniei “la o mare proporţie de cetăţeni din afara Uniunii Europene”. Monica Macovei, pe-atunci ministru al Justiţiei se bătea cu pumnii în piept şi îi asigura pe basarabeni că procedura de redobândire a cetăţeniei va fi floare la ureche în viitor.

 

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana ROTARU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top