Interviu cu Marian Iordache, primarul oraşului Medgidia
Dezvăluiri: Cine este candidatul PNL pentru Primăria Medgidia? A fost desemnat oficial?
Marian Iordache: Nu, nu a fost desemnat oficial. În luna iunie va fi un sondaj de opinie şi apoi, ca urmare a testului de popularitate din luna iunie, se va stabili candidatul pentru Primărie.
DZV: La alegeri veţi merge pe liste comune în cadrul USL?
M.I.: Protocolul va stabili existenţa unor liste comune, stabilirea candidatului pentru Primărie şi stabilirea unor liste comune pentru consilierii locali. Deocamdată însă, stabilirea popularităţii pentru candidaţii din cadrul USL nu s-a făcut. Am avut până acum doar două întâlniri: una la semnarea protocolului şi o altă întâlnire pentru desemnarea celor două echipe din conducere din cadrul Uniunii, respectiv cea a PSD şi cea a PNL. La asta se adaugă prezentarea preşedintelui Partidului Conservator, urmând ca după structurarea Organizaţiei PC Medgidia, să avem discuţii şi cu conducerea acestui partid.
DZV: Consideraţi că este exclus să se meargă pe doi candidaţi? Unul de la PSD, unul de la PNL?
M.I.: Nimic nu este exclus în momentul de faţă, la fel cum nimic nu este stabilit. Nu este stabilit un candidat cert al Uniunii şi, conform protocolului, ar trebui să avem un candidat comun şi listele de consilieri, de asemenea, agreate de toate partidele. Acest lucru, însă, va fi luat în discuţia birourilor fiecărei organizaţii şi apoi la nivelul USL, la judeţ şi după aceea se va stabili. Este oarecum prematur să discutăm în momentul de faţă, despre candidatul de anul viitor. Deşi semne de campanie pre-electorală sunt.
DZV: În contextul schimbării legii electorale, când primarul va fi desemnat din primul tur, USL ar trebui să meargă pe un singur candidat pentru a-şi spori şansele…
M.I.: Teoretic da. Problema se pune ca acel candidat să aibă şanse şi să câştige. Şi acel candidat să fie sprijinit de toată lumea: şi de PNL, şi de PSD, şi de PC. Rămâne de văzut dacă vom identifica acel candidat în cadrul Uniunii şi dacă lucrurile vor evolua în acest sens.
DZV: Dacă veţi fi candidatul USL Medgidia, contaţi pe un sprijin fără rezerve din partea PSD Medgidia şi viceversa, dacă va fi desemnat candidatul PSD?
M.I.: Dacă această selecţie va fi transparentă şi corectă, în mod normal reprezentanţii din fiecare organizaţie trebuie să lase orgoliile la o parte şi să sprijine candidatul comun.
DZV: Va fi o campanie dură la Medgidia?
M.I.: Da, va fi o campanie dură, mă aştept la asta, la fel cum mă aştept să fie o campanie cu resurse foarte mari. Am ceva evaluări cu posibile persoane care intenţionează să candideze şi aş spune că financiar stau mult mai bine decât mine.
DZV: Ne spuneţi şi câteva nume?
M.I.: Deocamdată nu şi-au exprimat public dorinţa de a candida şi sunt doar supoziţii.
DZV: Ce rol credeţi că va avea mass-media în campania electorală de la Medgidia?
M.I.: Mass-media este implicată permanent în viaţa publică din Medgidia, fie că e vorba de media locală, fie că e vorba de media judeţeană, mass-media e foarte sensibilă la tot ce se întâmplă în comunităţi. Eu sunt un devorator de ştiri şi de ceea ce se întâmplă în judeţ, pentru că sunt interesat de politică şi de realitatea în care trăim. Fără informaţie n-aş putea să conduc administraţia. Mass-media în judeţul Constanţa este împărţită, oarecum partizană cu unii sau alţii. La Medgidia poate să aibă tot felul de soluţii, de la sprijinirea unui candidat, până la a fi nepartizană, perfect echilibrată.
DZV: Care ar fi cel mai puternic contracandidat? Vă este teamă de Dumitru Moinescu?
M.I.: Nu. Dumitru Moinescu este cea mai mică problemă în această ecuaţie. Din punctul meu de vedere este un personaj expirat care şi-a spus cuvântul în administraţia locală. A primit voturile localnicilor în 2008, pe măsura activităţii pe care a avut-o. O reeditare a activităţii lui de primar ar fi un nou dezastru pentru Medgidia şi nu cred că locuitorii vor risca să voteze de două ori un personaj pe care l-au exclus de la conducerea Primăriei, pentru că oamenii n-au făcut-o într-un mod arbitrar, fără să ţină cont de ceea ce s-a întâmplat în mandatul trecut. În mandatul trecut, Dumitru Moinescu a fost cel care a îndatorat oraşul până în anul 2028 şi asta a supărat foarte mulţi oameni. A avut o atitudine arogantă şi a supărat o altă parte din public. A avut o atitudine despotică, dictatorială şi asta a mai enervat o altă parte din oameni şi atunci, prin toate aceste defecte, a reuşit să plece din viaţa publică.
Moinescu a obţinut doar 25% din voturi, într-un moment în care PDL avea un procent chiar mai mare, vreo 30%, în preferinţele românilor. PDL acum este undeva la 10-15%, iar Dumitru Moinescu este cam la jumătate din acest procent, deci nu el reprezintă o problemă. El reprezintă o problemă doar prin retorica pe care o are şi prin atitudinea pe care o are în Consiliul Local, pentru că, indiferent de iniţiativele administraţiei locale, el este permanent împotrivă. Şi nu împotriva primarului, sau a iniţiativelor primarului, ci împotriva cetăţenilor.
DZV: Credeţi că este posibil să apară un candidat surpriză? O persoană cu notorietate, dar care nu este luată în calcul pentru că nu şi-a exprimat intenţia de a candida?
M.I.: Da, este posibil, mai ales pentru că administraţia locală este mai dificilă decât în alte părţi. În prezent, orice este posibil. Sunt persoane din Medgidia care au stat deoparte şi încă stau deoparte şi când este vorba de atitudine civică şi când este vorba de a se implica în problemele administraţiei locale, sau ale comunităţii, oameni care nu au venit cu un sfat sau care să vină în întâmpinarea administraţiei locale. Sunt posibile şi astfel de situaţii. Important este ca oamenii să se implice şi toţi cei care cred că pot face ceva în administraţie, ar trebui să se implice.
DZV: În ce măsură la Medgidia se votează omul şi în ce măsură partidul?
M.I.: Foarte rar partidul, cel mai adesea omul. Nu s-a întâmplat niciodată până acum, de la primele alegeri, să fie votat partidul. A contat întotdeauna omul, cu calităţile, comportamentul şi atenţia pe care o acordă opiniei publice, cu capacitatea de a transmite ideile, lucrurile pe care chiar le face şi se văd sau nu în urma sa.
DZV: Un independent ar avea şanse?
M.I.: Dacă este o personalitate foarte puternică, da. Dovada pentru mine o reprezintă Bucureştiul, unde nu credeam niciodată că un independent ar avea şanse să câştige Primăria, pentru că în oraşele foarte mari, în special în capitală, de cele mai multe ori câştigă reprezentantul unui partid politic, pentru că acolo este mai puţin un vot de persoană, cât mai ales un vot politic. Dar un candidat care are personalitate a reuşit să câştige alegerile. Acest lucru spune ceva despre concepţia românului, când e vorba de vot. Contează foarte mult omul.
DZV: Care au fost promisiunile pe care le-aţi făcut în campania din 2008 şi ce aţi realizat sau nu, din ele?
M.I.: Am avut 10 programe în Campania din 2008. am promis tuturor votanţilor siguranţă şi respect. În primul rând oamenii vroiau să se ştie în siguranţă pentru că până în 2008, Medgidia a fost un oraş devastat de bande, un oraş în care, în 2007 s-a tras cu pistolul în centrul oraşului, au fost nenumărate agresiuni, mai ales înregistrate de grupuri de rromi care erau susţinute de fostul primar. În momentul în care am ajuns la Primărie, primul lucru pe care l-am cerut Poliţiei Municipale, Locale şi Comunitare a fost să nu fie părtinitori cu nimeni. Dacă primarul greşeşte, să fie amendat, dacă ultimul cetăţean greşeşte, să fie amendat. Nicio persoană să nu fie mai presus de lege în Medgidia şi cea care domneşte în Medgidia să fie legea. Şi vreau să vă spun că este un deziderat care până acum mi-a reuşit. Nu există zi în care Poliţia să nu îi amendeze pe cei care încalcă legea. Nu există zi în care Poliţia să nu fie prezentă în locurile cu probleme şi, mai ales, nu există zi în care să nu lucrăm pentru siguranţă.
În prezent, lucrăm la un proiect de aproximativ un milion de euro, pe care l-am depus la Uniunea Europeană şi care, de anul acesta, începe să se materializeze: vom monta pe domeniul public aproximativ 160 de camere de luat vederi, legate într-un centru de comandă la Poliţia Locală şi vom fi conectaţi la acest sistem 24 de ore din 24, astfel încât vom monitoriza în permanenţă “zonele fierbinţi”. Astfel, în aceste zone se va stăpâni fenomenul de infracţionalitate. La Medgidia, infracţionalitatea vine dintr-o sursă clară: sărăcia. Puţinele locuri de muncă din Medgidia nu asigură un trai decent pentru toţi locuitorii din oraş. Lupta administraţiei este îndreptată tocmai către acest lucru: să asigurăm şi să creăm locuri noi de muncă, să creăm posibilitatea ca oamenii din Medgidia să se angajeze, chiar dacă situaţia este cea pe care o ştim: cu reducerea personalului din Administraţie, Sănătate, Poliţie etc, cu datul oamenilor afară de peste tot. Cu toate astea, gândurile şi tot ce facem la primărie sunt îndreptate către modalităţi prin care să aducem resurse care să asigure noi locuri de muncă.
Aici aş menţiona trei proiecte pe care le-am realizat: reamenajarea spaţiilor verzi din oraş în zona de Nord şi Centru şi reabilitatea unor străzi, fie că e vorba de străzi municipale, fie că e vorba de reabilitarea podului, sau construirea de străzi noi. O sumă întreagă de proiecte care asigură dezvoltarea oraşului. Dacă în mandatul trecut ştiam că primarul a adus în comunitate 10 milioane de euro, pot să vă confirm că le-a adus prin credite de la bancă, care sunt returnabile până în anul 2028. În mandatul meu nu am luat niciun leu de la bancă, dar am adus din proiecte europene, peste 10 milioane de euro, până în acest moment. Este o diferenţă enormă de concepţie, de idee, de muncă, de resurse pe care le aduci în comunitate şi pe care nu trebuie să le mai înapoiezi. Orice bănuţ care a fost împrumutat, a fost risipit şi toţi cei care vor conduce administraţia din Medgidia până în 2028, vor trebui să plătească aceste credite. Inclusiv dobânzile, cu care până acum nu au fost probleme, pentru că noi am reuşit să achităm datoriile la bancă. Însă este o situaţie împovărătoare: pe de-o parte aduci bani pe care nu trebuie să îi returnezi, dar pe de altă parte risipeşti bani pe care altcineva i-a împrumutat de la bancă. Şi fără o idee precisă pentru a face ceva care să producă. De exemplu, s-au luat credite din bancă şi s-au asfaltat străzi. S-au luat credite din bancă şi s-au reabilitat clădiri de şcoli, s-a văruit. Sigur că astfel de lucruri nu necesită împrumuturi bancare. În mandatul meu tot timpul m-am orientat pentru a aduce bani pe care nu trebuie să îi rambursez, pentru că a aduce bani din bancă oricine s-ar pricepe să facă.
DZV: Aţi fost dezavantajat de faptul că faceţi parte din PNL, iar guvernarea este PDL?
M.I.: Pot să spun că da, spre exemplu, în mandatul 2004-2008, Guvernul PNL a acordat Medgidiei aproape 200 miliarde de lei, când primarul era PDL. În mandatul meu, 70 de miliarde sunt toţi banii alocaţi Medgidiei. Este o diferenţă foarte mare. Diferenţa constă mai ales în faptul că guvernul nu a privit politic lucrurile, la vremea aceea şi nu a făcut distincţie între primarii PNL, PSD şi cei PDL, ci a alocat bani în funcţie de proiectele care aveau prioritate între primăriile respective.
A consemnat Mihai Răzvan ROTARU